Oban |
Oban
1984 Distillers Edition (Double matured; 16Y; 43%) |
87 |
Deze
is nog lekkerder dan de 1980 versie. Neus is zeer aromatisch met
veel fruit, malt & sherry (Amontillado finish). In de smaak komt
naast de zoete sherry en malt duidelijk turf, rook en een licht
medicinaal karakter naar voren. Prachtig in balans en heerlijke
afdronk (minder droog dan de 1980 in herinnering). |
|
Oban
1990 Distillers Edition (Double Matured - Montilla Fino Cask
Woodfinish), 43%. Bottled 2004. |
87 |
Uitnodigende
aromatische en overwegend zoete neus met veel fruit (perzik,
abrikoos, banaan), belegen malt, mooi hout, licht rokerig en een
vleugje zee. Ook deze editie heeft weer een heerlijk zacht
mondgevoel en een prachtige balans van smaken. Het maritieme
karakter van Oban is goed bewaard gebleven: licht zilt, beetje
aarde, turf, vanille, malt, banaan, honing, fudge, pannenkoeken.
Mooie filmende afdronk met een oprisping van turf en prettige droge
en zoete nasmaak. |
|
Oban
1991 Distillers Edition (double matured), 43% bottled 2005, 14Y; |
87 |
12e
op Diageo presentatie 26 september 2005. Na de spectaculaire reeks
Rare Malts & Super Premium Malts nog even de nieuwe Distillers
editions testen. Na de dramatisch lage score van de voorafgaande
Lagavulin DE stelt dit sample me gerust dat de neus en papillen nog
goed werken. Prettige aromatische neus met veel fruit, turf, malt,
vanille, hout & sherry. Meer turf dan de voorgaande edities in
herinnering hadden. Ook in de smaak prachtige balans van zoete
sherry, malt, turf, rook en licht zilt. Mooie filmende afdronk. Had
nooit gedacht dat een Oban nog eens boven een Lagavulin Double
Matured zou eindigen in mijn lijst. |
|
Oban
1980 Distillers Edition (Double matured; 18Y), 43% |
84 |
Neus:
elegant, mooi sherryhout, boenwas, zoet, gedroogd fruit. Smaak:
heerlijk zoet en fruitig (abrikoos, pruimen), mooie toevoeging aan
de basis malt whisky van Oban. Droge zoete afdronk met lekkere
houtsmaak. De zoete sherryfinish voegt wel elegantie en belegenheid
toe. Geproefd 2000 en punten bevestigd op 28-12-2007 uit
miniatuurtje. |
|
Oban
Distillers Edition 1992, bottled 2006, 43% |
84 |
4e
op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: elegant, zoet, beetje
turf en kaas. De smaak is wat stroever dan de 2005 editie en ook het
hout overheerst wat. Turf en rook zijn nog mooi aanwezig. Ook de
afdronk heeft een wat stroeve houtsmaak wat de rest van het
smaakplezier nogal verstoort. Lekker, maar wat minder dan de vorige
editie. |
|
Oban
Distillers Edition 1993, bottled 2007, 43% |
81 |
8e
op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus valt niet mee na de
Cragganmore DE: vlak, malt, citrusfruit en bijzonder licht voor een
Oban. Smaak is zacht, creamy, vanille,net als de Dalwhinnie voor mij
te vlak. Afdronk is filmend, maar eindigt wat stroef. De laagst
scorende Oban DE tot nu toe. |
|
Oban
14Y, 43% (bottled circa 2000) |
80 |
Neus:
vleugje turf en zilt naast de mooie fruitige malt (mandarijn,
perzik, abrikoos). De smaak is wat scherp en minder dan de neus doet
vermoeden. Mooi malty en fruitig met lichte grondsmaak. Lange droge
afdronk die wat wrang eindigt. Begon ooit op 84 maar zakte langzaam
af na zeer tegenvallende blindproef bij Gert in 2005 en in
hotelbars. Miniatuurtje uit 2000 geopend 28-12-2007 naast de 1980
distillers edition. |
|
Old
Ballantruan: zie Tomintoul. |
|
|
|
Old Farm Straight Rye Whisky, 100 proof. Distilled 1938 and bottled 1943 |
88 |
Michel brengt een slokje uit een ver verleden mee. Neus: intens floraal en zoet in het begin. Na enige tijd staan komt er meer graan, cognac, linnenkast en fruit naar voren. Smaak is zacht en heerlijk zoet. Abrikoos, vanille, beetje bitter hout die mooi in balans blijft met de zoete smaken. Wat fragiel bij langer staan in het glas. Zachte en lange afdronk met lekkere houtnasmaak. Hoogst scorende Amerikaan tot nu toe en een waar stukje geschiedenis. Wat een verschil in kwaliteit als je hier een huidige Jim Bean Rye naast zet. |
|
Old
Forester: zie Brown-Forman |
|
|
|
Old
Grand-Dad (43%) Kentucky
Straight Bourbon Whiskey |
40 |
Veel
te zoet en wee. Bij herkansing december 2002 nog steeds niet lekker,
maar verdient toch wel boven Cuba whisky te staan. Vooral de nasmaak
en afdronk is erg slecht; beetje marmeladeachtig. April 2004 3e
poging (er komt maar geen eind aan dat miniatuurtje): neus: velpon,
vanille, hout. Vieze weeïge smaak met een lijmige nasmaak. Ondanks
het upgraden van vele Bourbons in de loop der jaren blijft dit voor
mij toch een van de smerigste afdronken tot nu toe. |
|
Old
Havana 70 proof.Blended Cuba Whisky. |
30 |
Mystery
guest van Jos op 1 december 2002. Neus: zoet, wee, eau de cologne,
vermouth, afstotend. De smaak is ook slecht: synthetisch, hout, rum,
weeïge zoetheid a la Southern Comfort. Afdronk: droog en vies. Rijp
voor een BBQ-finish. Punten en smaaknotities bevestigd op
genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar deze superslechte wis nog
onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de vuurkorf... |
|
Old
Overholt: zie Jim Beam |
|
|
|
Old
Rare Blend Black Label, Pantelides Bras, Cyprus |
45 |
Mystery
guest bij Andre op 16-9-2005. Neus is vreselijk: weeïg zoet,
esterig, oplosmiddel (parketlak/beits). Smaak is zoet en plakkerig
met een synthetisch bijsmaakje. Doet sterk aan rum denken. Afdronk
is plakkerig en zoet met een nasmaak van bruine suiker. Leuke
curiositeit maar daar heb je het dan ook mee gehad. |
|
Old
Rhosdhu: zie Loch Lomond |
|
|
|
Old
Rip van Winkle: zie Van Winkle |
|
|
|
Old
Smuggler, 40%, Blended Scotch |
40 |
Duidelijk
meer goedkope grain dan malt; zelfs in cola niet lekker volgens
Gert-Jan. |
|
Outback:
zie Tasman distillery |
|
|
|