| Oban | 
        
          | Oban
            1984 Distillers Edition (Double matured; 16Y; 43%) | 87 | Deze
            is nog lekkerder dan de 1980 versie. Neus is zeer aromatisch met
            veel fruit, malt & sherry (Amontillado finish). In de smaak komt
            naast de zoete sherry en malt duidelijk turf, rook en een licht
            medicinaal karakter naar voren. Prachtig in balans en heerlijke
            afdronk (minder droog dan de 1980 in herinnering). |  | 
        
          | Oban
            1990 Distillers Edition (Double Matured - Montilla Fino Cask
            Woodfinish), 43%. Bottled 2004. | 87 | Uitnodigende
            aromatische en overwegend zoete neus met veel fruit (perzik,
            abrikoos, banaan), belegen malt, mooi hout, licht rokerig en een
            vleugje zee. Ook deze editie heeft weer een heerlijk zacht
            mondgevoel en een prachtige balans van smaken. Het maritieme
            karakter van Oban is goed bewaard gebleven: licht zilt, beetje
            aarde, turf, vanille, malt, banaan, honing, fudge, pannenkoeken.
            Mooie filmende afdronk met een oprisping van turf en prettige droge
            en zoete nasmaak. |  | 
        
          | Oban
            1991 Distillers Edition (double matured), 43% bottled 2005, 14Y; | 87 | 12e
            op Diageo presentatie 26 september 2005. Na de spectaculaire reeks
            Rare Malts & Super Premium Malts nog even de nieuwe Distillers
            editions testen. Na de dramatisch lage score van de voorafgaande
            Lagavulin DE stelt dit sample me gerust dat de neus en papillen nog
            goed werken. Prettige aromatische neus met veel fruit, turf, malt,
            vanille, hout & sherry. Meer turf dan de voorgaande edities in
            herinnering hadden. Ook in de smaak prachtige balans van zoete
            sherry, malt, turf, rook en licht zilt. Mooie filmende afdronk. Had
            nooit gedacht dat een Oban nog eens boven een Lagavulin Double
            Matured zou eindigen in mijn lijst. |  | 
        
          | Oban
            1980 Distillers Edition (Double matured; 18Y), 43% | 84 | Neus:
            elegant, mooi sherryhout, boenwas, zoet, gedroogd fruit. Smaak:
            heerlijk zoet en fruitig (abrikoos, pruimen), mooie toevoeging aan
            de basis malt whisky van Oban. Droge zoete afdronk met lekkere
            houtsmaak. De zoete sherryfinish voegt wel elegantie en belegenheid
            toe. Geproefd 2000 en punten bevestigd op 28-12-2007 uit
            miniatuurtje. |  | 
        
          | Oban
            Distillers Edition 1992, bottled 2006, 43% | 84 | 4e
            op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: elegant, zoet, beetje
            turf en kaas. De smaak is wat stroever dan de 2005 editie en ook het
            hout overheerst wat. Turf en rook zijn nog mooi aanwezig. Ook de
            afdronk heeft een wat stroeve houtsmaak wat de rest van het
            smaakplezier nogal verstoort. Lekker, maar wat minder dan de vorige
            editie. |  | 
        
          | Oban
            Distillers Edition 1993, bottled 2007, 43% | 81 | 8e
            op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus valt niet mee na de
            Cragganmore DE: vlak, malt, citrusfruit en bijzonder licht voor een
            Oban. Smaak is zacht, creamy, vanille,net als de Dalwhinnie voor mij
            te vlak. Afdronk is filmend, maar eindigt wat stroef. De laagst
            scorende Oban DE tot nu toe. |  | 
        
          | Oban
            14Y, 43% (bottled circa 2000) | 80 | Neus:
            vleugje turf en zilt naast de mooie fruitige malt (mandarijn,
            perzik, abrikoos). De smaak is wat scherp en minder dan de neus doet
            vermoeden. Mooi malty en fruitig met lichte grondsmaak. Lange droge
            afdronk die wat wrang eindigt. Begon ooit op 84 maar zakte langzaam
            af na zeer tegenvallende blindproef bij Gert in 2005 en in
            hotelbars. Miniatuurtje uit 2000 geopend 28-12-2007 naast de 1980
            distillers edition. |  | 
        
          | Old
            Ballantruan: zie Tomintoul. |  |  |  | 
        
          | Old Farm Straight Rye Whisky, 100 proof. Distilled 1938 and bottled 1943 | 88 | Michel brengt een slokje uit een ver verleden mee. Neus: intens floraal en zoet in het begin. Na enige tijd staan komt er meer graan, cognac, linnenkast en fruit naar voren. Smaak is zacht en heerlijk zoet. Abrikoos, vanille, beetje bitter hout die mooi in balans blijft met de zoete smaken. Wat fragiel bij langer staan in het glas. Zachte en lange afdronk met lekkere houtnasmaak. Hoogst scorende Amerikaan tot nu toe en een waar stukje geschiedenis. Wat een verschil in kwaliteit als je hier een huidige Jim Bean Rye naast zet. |  | 
        
          | Old
            Forester: zie Brown-Forman |  |  |  | 
        
          | Old
            Grand-Dad (43%)  Kentucky
            Straight Bourbon Whiskey | 40 | Veel
            te zoet en wee. Bij herkansing december 2002 nog steeds niet lekker,
            maar verdient toch wel boven Cuba whisky te staan. Vooral de nasmaak
            en afdronk is erg slecht; beetje marmeladeachtig. April 2004 3e
            poging (er komt maar geen eind aan dat miniatuurtje): neus: velpon,
            vanille, hout. Vieze weeïge smaak met een lijmige nasmaak. Ondanks
            het upgraden van vele Bourbons in de loop der jaren blijft dit voor
            mij toch een van de smerigste afdronken tot nu toe. |  | 
        
          | Old
            Havana 70 proof.Blended Cuba Whisky. | 30 | Mystery
            guest van Jos op 1 december 2002. Neus: zoet, wee, eau de cologne,
            vermouth, afstotend. De smaak is ook slecht: synthetisch, hout, rum,
            weeïge zoetheid a la Southern Comfort. Afdronk: droog en vies. Rijp
            voor een BBQ-finish. Punten en smaaknotities bevestigd op
            genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar deze superslechte wis nog
            onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de vuurkorf... |  | 
        
          | Old
            Overholt: zie Jim Beam |  |  |  | 
        
          | Old
            Rare Blend Black Label, Pantelides Bras, Cyprus | 45 | Mystery
            guest bij Andre op 16-9-2005. Neus is vreselijk: weeïg zoet,
            esterig, oplosmiddel (parketlak/beits). Smaak is zoet en plakkerig
            met een synthetisch bijsmaakje. Doet sterk aan rum denken. Afdronk
            is plakkerig en zoet met een nasmaak van bruine suiker. Leuke
            curiositeit maar daar heb je het dan ook mee gehad. |  | 
        
          | Old
            Rhosdhu: zie Loch Lomond |  |  |  | 
        
          | Old
            Rip van Winkle: zie Van Winkle |  |  |  | 
        
          | Old
            Smuggler, 40%, Blended Scotch | 40 | Duidelijk
            meer goedkope grain dan malt; zelfs in cola niet lekker volgens
            Gert-Jan. |  | 
        
          | Outback:
            zie Tasman distillery |  |  |  |