| Versie
 
      april 2013 
		  
 uw keuze
 A
 B
 C
 D
 E
 F
 G
 H
 I
 J
 K
 L
 M
 N
 O
 P
 R
 S
 T
 U
 V
 W
 Y
 Z
 | 
        
        
          | Proefnotities
            en punten op
            distilleryBron: Nico
            Meijboom
 |  
          | 
              
                |  | Whisk(e)y
 | score
 | Opmerkingen
 | 
                  nieuw na juli 2011` |  |  
        
        
        
        
        
          | Hag Rap Oil (Laphroaig): zie Daily Dram |  |  |  |  
          | Haig Blended Whisky, 40% (Gold 
			label; botteling jaren 70 volgens Erik) | 69 | Geproefd bij Andre Bos 15-9-2012 
			na de Gold Cock. Toch ook wel een echte blended whisky dit inclusief 
			de velpon, plakkerige nasmaak en goedkoop grain gehalte. Toch wel 
			wat interessante oude whisky tonen. | nieuw |  
          | The
            Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European Oak Sherry Butt type.
            Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 1982, bottled May 2003
            by Suntory Ltd. | 94 | 15e
            op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: WOW!!! Dit kondigt een
            fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete kersengeur, vleugje
            zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean sherryhout,
            kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse antwoord op
            Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles goed gaan:
            niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen moment. |  |  
          | Hakushu
            1985-2004, 56%, Suntory Vintage Malt | 89 | 22e
            op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: prachtig
            bourbonvat, malty, sigarenkistje, groenten (snijbonen). Smaak:
            perfect zacht mondgevoel; buitengewoon elegant en subtiel. Zeer
            malty en fruitig mooi in balans met het eikenhout. De subtiliteit
            gaat door in de lange filmende afdronk. Een tegenpool van het
            voorafgaande Yamazaki sherryvat en even geweldig. |  |  
          | Hakushu
            1990 - 2005, 60%, The Owners Cask Series, 135 bottles | 85 | Bert's
            Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 3
            bij Jos op 16-3-2007. Neus is weelderig fruitig (perzik, kiwi,
            tropisch fruit), malty en zoet maar ook erg alcoholisch. Smaak
            onverdund is teveel alcohol. Verdunnen naar circa 45% opent een waar
            bloemenboeket in de neus en de smaak krijgt de zoetheid die je
            verwacht van deneus: enorm vanille, custardpudding, toffee. Heerlijk
            van smaak met zeer hoge drinkbaarheid maar niet heel breed. Sappige
            zoete afdronk vol hout en vanille. |  |  
          | The
            Cask of Hakushu 1994 - 2005, 58%, American Oak Bourbon Cask 4E05405.
            Distilled May 1994, bottled April 2005 by Suntory Ltd. | 84 | 14e
            op WFNN 2006. Neus: mooi malty, noten, hout, witte wijnazijn. Smaak:
            de zurige indruk van de neus zit gelukkig totaal niet in de smaak.
            Vooral met een scheutje water komt honingzoet moutkarakter naar
            voren, weer noten, vanille, licht citrusfruit. Smaakt in eerste
            instantie weinig indrukwekkend, maar wint aan diepgang bij 2e
            slokje. Mooie droge afdronk. |  |  
          | Hakushu
            12Y, 43.5% (Japanse whisky van Suntory). | 82 | 16e
            op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: fris en fruitig (citrus),
            zoete malt, vleugje turf. Smaak: malty, mooie vanillesmaak, aarde,
            eikenhout. Goed in balans; wat dun na de voorafgaande Miyagikyo maar
            daar kan deze mooie whisky niets aan doen. Zoete licht droge
            afdronk. |  |  
          | Hanyu 1986-2007, 58%, Ichiro's 
          Malt. 225 bottles. | 90 | Vlissingen 27 september 2008 (28e). 
          Sample bij Dutch Connection. Neus is zeer intens en complex. Smaak: 
          Wow! Zelfs na al het voorafgaande maakt de kracht en intensiteit weer 
          indruk. Vanille, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan), licht turf. 
          Lange licht droge afdronk. Jos koopt een flesje dus t.z.t. volgt 
          verificatie. |  |  
          | Hanyu
            1988-2005, 56%, Hogshead. Ichiro's Malt. Bottle 422/600 | 90 | Sample
            gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (10e).
            Neus is complex en intrigerend. Fris gewassen lakens aan de lijn,
            Malty, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan). Smaak is krachtig
            maar goed te drinken op deze sterkte: citrus, abrikoos, malty, mooi
            hout, belegen malt. Lange afdronk met prefecte balans. Een
            uitzonderlijk goede wis uit Japan! |  |  
          | Hanyu Gu Brath, Matthew D. Forrest, 
          1985-2005, 57%, cask 379, bottle 76/139 (360 ml bottle) | 87 | Vlissingen 27 september 2008 (27e). 
          Sample bij Dutch Connection. Deze Hanyu lijkt er meer op! Neus is 
          elegant en zoet vol vanille, malt en fruit. Smaak is zacht, belegen 
          malt, heerlijk zoet en fruitig. Een echte genietwhisky waar geen water 
          bij hoeft. Mooie lange zoete afdronk. Erg lekker. |  |  
          | Hanyu 1988-2008, 55%, Nice Butt 
          #9307, Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland | 86 | Blindproefrondje genietschap 6 
          september 2008 bij Erik. Neus: heftig sherrywood, krudig, nootmuskaat, 
          kaneel, rookvlees, wat zwavel. Smaak is erg alcoholish en wat 
          overdreven in het hout, maar wel heerlijk sherried. Een intense whisky 
          die met een blindrondje niet de aandacht kreeg die hij verdiende. 
          Verificatie gewenst. |  |  
          | Hanyu
            1988-2006, 56.3%, Pancheon cask 9204. Single Nippon Malt Whisky
            bottled for Full Proof Holland, bottle #25. | 85 | Alweer
            een nieuwe distilleerderij op genietschapsbijeenkomst 9 september
            2006. Neus: alcoholisch, gedroogd fruit, zeer malty, noten, kruidig,
            clean. Smaak begint scherp en heeft veel hout. Met een paar
            druppeltjes water komt abrikoos en een bittertje naast de zoete malt
            naar voren. Met meer water is de scherpte helemaal weg, maar is de
            whisky ook niet echt spannend meer te noemen. Mooie cleane houtsmaak
            die doorgaat in de wat droge afdronk. Misschien later nog eens
            proberen als er niet 6 topklasse St. Magdalene's vooraf zijn gegaan. |  |  
          | Hanyu Gu Brath 2000-2005, 57%, cask 
          9400, bottle 32/140 | 81 | Vlissingen 27 september 2008 (26e). 
          Sample bij Dutch Connection. Wat zuur, rokerig, sherrywood. Smaak is 
          erg kruidig en alcoholisch. Met wat water beter te doen, maar niet 
          helemaal mijn ding. |  |  
          | Hanyu 2000-2008, 60.5%, Refill 
			Sherry Butt #9601, Ichiro's Card Series, Five of Spades Malt. Bottle 
			422/600 | 76 | Geproefd 30 juli 2010. Neus: 
			gedroogd fruit, kruidig, malt, walnoten. Smaak onverdund is stroef 
			en vrij gesloten. Noten, wat zurig, kruidig, erg scherp. Met water 
			is de neus wat toegankelijker (iets fruitiger maar nog steeds 
			weinig, velpon, noten), maar de smaak wordt er niet echt beter op; 
			nu een lijmige smaak die in de lijmige en vrij bittere houtafdronk 
			de boventoon gaat voeren. De afdronk kost veel strafpunten. |  |  
          | Hazelburn:
            zie Springbank - Hazelburn |  |  |  |  
          | Heaven
            Hill, 11Y, 58.9%, Cadenhead's Bourbon | 79 | Whiskyfestival
            Den Haag 2003 (18e). Na het Ardbeg geweld maar een heel ander
            drankje geprobeerd. Neus: prachtige zoete houtgeur, vanille. Smaak
            is ook zwaar vanille, hout, kaneel, mint. Het hoge alcoholpercentage
            geeft een extra kick aan deze zeer plezierige bourbon. Prettige
            zoete houtsmaak in de afdronk. |  |  
          | Hewitts
            Irish Whiskey, 40% (Irish Distillers, aged 6 to 10Y. Midleton and
            Bushmills malts and a single grain, no pot still) | 82 | Neust
            niet bepaald als een Ierse whiskey: kruidig, leerachtig, tabak,
            chocolade, kaas (brie/camembert), winey. Smaak is ook zeer apart:
            hout, bourbon zoet, graan, gember, limoen, abrikoos, oily. Afdronk
            is behoorlijk complex: kruidig, hout, sappig. Een zeer bijzondere
            blended whisky die naar meer smaakt. Geen hoogvlieger qua punten,
            maar zeer drinkbaar. |  |  
          | Highland Park |  
          | High
            Land Park Corns & Herbs Whisky, 29%, Van Dat Co. Ltd (Vietnam) | 5 | Meegenomen
            voor de naam uit Vietnam; gelukkig maar in een klein flesje van 250
            ml, en meteen ingezet bij Gert op 11-6-2005. Howel het etiket whisky
            zegt kan het met dit lage alcoholpercentage eigenlijk al geen whisky
            zijn en de smaaknotities bevestigen dit. Afstotende neus: kazig,
            boterzuur, weeïg zoet. Smaak is afschuwelijk; de weeïge zoetheid
            van de neus komt nog veel sterker in de smaak terug, kokosmelk,
            zweetkaas. Als het voorzichtig genomen slokje weg is blijft de
            afdronk helaas nog lang doorgaan en uiteindelijk overheerst kokos.
            Een nieuw dieptepunt. |  |  
          | Highland
            Park 30Y, 48.1% (nieuwe botteling 2007 in ovale doos) | 92 | Groningen
            2007 (10e op 2e dag). Neus: superelegant, belegen malt, perzik en
            ander tropisch fruit, zacht en zoet, ver weg nog iets van turf.
            Smaak: WOW! Oud hout, zeer malty, zoet fruit (banaan, perzik,
            appel), nog wat rook en een vleugje turf (beduidend minder dan de
            voorafgaande 25Y). Een echte genietwhisky met alle smaken mooi in
            balans en een perfecte milde afdronk. Staat op de nominatie om nog
            eens solo te worden geproefd. |  |  
          | Highland
            Park 39Y, 41.8%, cask 3460. Distilled 03.1968 and bottled 04.2007.
            Duncan Taylor Cask Strength Rare Auld Scotch Whisky. Specially
            selected for The Nectar. 183 bottles. | 92 | Neus: WHOA!! Superfruitig en 
          floraal…tropisch fruit, bessen, perzik, citrus. Is dit een Highland 
          Park?? Neus doet wat denken aan de fameuze Bowmore 1966 OMC wat 
          betreft fruitigheid. Smaak: intense fruitnectar; heerlijke potpourri 
          van zoete smaken mooi in balans met de lichte bitterheid van het 
          sappige hout en toch ook een beetje turf in de smaak. Complex en 
          intens. Afdronk verschuift van zoet naar licht bitter. De neus blijft 
          het hoogtepunt van deze fenomenale whisky, maar gelukkig blijft alles 
          ook goed gaan in de smaak en afdronk. De houtsmaak en de bitterheid 
          overheersen niet. Geproefd bij Erik op 30-6-2007 na het Ardbeg en 
          Laphroaig geweld uit fles #99. Onmiddellijk achter een fles 
          aangegegaan en #101 gescoord. Herkansing uit fles #99 op 
          genietschapsbijeenkomst 1-9-2007 en mijn eigen fles ingezet op 
          bijeenkomst van 22-12-2007 als blindganger; Erik's fles weer geproefd 
          op 28-11-2009. Smaak gaatduidelijk achteruit na lang openstaan. |  |  
          | Highland Park 1970, bottled 2008, 
          43%, refill sherry hogsheads, Gordon & MacPahil Rare Old series | 92 | Toegift Erik bij genietschap 1 mei 
          2010 (13e). Neus: hoewel een enkele aanwezige helemaal niets met HP 
          heeft is iedereen het wel eens dat deze neus veelbelovend is! Zoet, 
          rokerig, gedroogd fruit, belegen malt. Smaak: zeer zacht, begint zoet 
          en wordt al snel bitterder, zeer fruitig (mandarijn, grapefruit), 
          intense houtnectar. Lange houtige afdronk met wat rook en een prettig 
          bittere nasmaak. |  |  
          | Highland Park 1966, 41.1%, bottled 
          2004, bottle 081/111, Prenzlow collection (Jack Wieber) | 91 | Genietschap 16-1-2010. Neus: 
          fantastisch! Oud hout, belegen malt, drop, tijm, kruidig. Smaak: 
          topklasse allround |  |  
          | Highland
            Park 25Y, 48.1% (nieuwe botteling 2007 in ovale doos) | 91 | Groningen
            2007 (9e op 2e dag). Neus: complex, zoet, fruitig, rook, turf
            (minder dan vroeger), malt. Smaak is elegant en verwarmend met een
            mooie balans van smaken: kruidig (nootmuskaat, peper), rook, turf,
            malt, zoet fruit (hier zitten nog mooie sherryvaten bij). Mooi lange
            zoete afdronk met veel hout zonder dat het te droog wordt. Zou deze
            graag eens H2H testen met de vorige 25Y. |  |  
          | Highland
            Park 30Y, 43%, MacPhail's Collection | 91 | 6e
            op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Fantastische weelderige
            neus: bloemen, heide, honing, perzik, vleugje turf. Veelbelovend!
            Smaak is heel vol voor een 43% whisky en heeft veel meer turf dan de
            neus. Elegante allround Highland Park met een uitstekende zoete
            droge afdronk waarin hout niet overdreven overheerst en het
            bittertje dat langzaam opkomt beheerst blijft. |  |  
          | Highland
            Park 18 Y (oude botteling in ronde koker en zwart etiket) | 91 | Highland Park met een belegen 
          zachtheid die niet onderdoet voor de 18Y Macallan! De perfecte 
          allrounder; alles van de 12Y is aanwezig met meer intensiteit, maar 
          niets is te extreem. Een droge plezierige houtafdronk, met rook en 
          turf. Prachtige balans en duidelijk voller van smaak naast de toch al 
          uitstekende 12Y. Veel toegankelijker dan de 25Y en in het algemeen 
          plezieriger om te drinken. Waardering kan tamelijk variëren en is erg 
          gevoelig voor wat voorafging. In 2005 maakt Jos weer eens een oude 
          botteling open (92), in oktober 2006 de winnaar in een tripeltest met 
          de 15Y en 16Y OB (90) en op 1 mei 2010 overtuigend superieur aan de 
          nieuwe 21Y en terug in de top (91). |  |  
          | Highland Park 25 Y, 50.7% (botteling 2004 in vierkante doos) | 90 | Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004. Neus: as, turf, mooi 
			sherryhout, vanille, heide, hooi, en provencaalse kruiden. Smaak 
			heeft mooi eiken, zoete malt, kaneel, vanille, beetje turf, 
			marmelade. De afdronk is vol, zoet, honing, as en iets droog. Na 
			verloop van tijd steeds droger (93). Ruim 6 jaar later op 27-11-2010 
			gaat deze botteling fors onderuit in het blindrondje van Michel met 
			slechts 87 punten. |  |  
          | Highland Park 1985, 50.1%, bottled 
          July 2008, 271 bottles, Cadenhead's | 90 | Vlissingen 27 september 2008 (25e). 
          Neus: Wow! Zeer fruitig, ananas, subtiel turf en malt. Zeer zachte 
          smaak en complex. Heerlijke afdronk vporo fruit en hout. Een 
          onverwachte topklasse Highland Park bij Dutch Connection. |  |  
          | Highland
            Park 24Y, 52.3%, Distilled 17-9-1981, Bottled 28-9-2005 from oak
            refill cask number 6061, 244 bottles. Dewar Rattray Cask Collection. | 90 | 9e
            op festivalzondag 2005. Neus is fantastisch! Mooi zoet, honing,
            heide, hooi, turf, ziltig, malt. Ook de smaak is een sensatie: een
            sublieme balans tussen turf, zilt, malt, honing en heide. In de
            mooie droge afdronk gaat ook alles goed. Zeker zo goed als de 25Y
            botteling van de distilleerderij en misschien zelfs wel beter....
            Dewar Rattray doet het uitstekend dit jaar!! Punten bevestigd bij
            Melgers op 15-3-2007 en fles meegenomen en ingezet als blindganger
            met wisselend succes op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. Augustus
            2008 is de fles nog half vol maar helaas behoorlijk achteruit gegaan
            in smaak. Omlaag van 92 naar 88 punten; gemiddelde score genomen.
            Een fantastische fles, maar je moet hem sneller leegdrinken dan mijn
            tempo toestaat. |  |  
          | Highland
            Park 18 Y, 43% (gedistilleerd in 1960; botteling uit 1978!!) | 90 | Mystery
            guest van Michel op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Neus: mooi
            hout, kersen, heerlijk zoet. Smaak is zacht en boterig, malt, cake,
            pruimen, rozijnen, vijgen, vanillevla. Afdronk is zacht en filmend
            met veel vanille. Grote verrassing als dit een Highland Park blijkt
            te zijn uit een ver verleden; waar is de turf en de heide gebleven.
            Is dit een verschil in bereiding of verandert whisky dan toch in de
            fles??? |  |  
          | Highland
            Park 25 Y, 53.5% (oude botteling in ronde houten koker) | 90 | Zeer
            complex en door de cask strength behoorlijk ruig. Het eerste
            mondcontact is geweldig; veel smaken die uiteindelijk door de
            houtnectar worden overtroffen. Een zeer lange en droge afdronk met
            een zeer aparte houtsmaak (niet altijd plezierig). 
            Eindigt helaas niet op 1 en in eerste instantie zelfs onder
            de HP 18Y. Er is zoveel te proeven, maar de smaken komen er niet
            goed uit. Water toevoegen maakt veel los, maar de smaak gaat daar
            weer niet op vooruit. Avontuurlijk en te complex om snel te kunnen
            doorgronden. Is blijven groeien in waardering en uiteindelijk toch
            vlakbij de 18Y uitgekomen. |  |  
          | Highland
            Park, 1988-2004, bottled from private cask of Werner Hertwig on
            17-6-2004, 55%. | 90 | Super
            Wigman Tastung 2004. Neus is prachtig compleet met zee, turf, hout
            en heide. Smaak is allround, vol en prachtig in balans. Allen de
            afdronk eindigt een beetje stroef. Zeker op het niveau van de
            owner's botteling. Wel leuk om een vaatje te hebben van zulk goed
            spul... |  |  
          | Highland Park 1968, 40Y, 40.9%, 
			Cask# 3464, distilled 28-03-68 and bottled 11-11-08, bottle 10 of 
			175, Duncan Taylor | 90 | Potstill festival 2 oktober 2010 
			(2-3). Neus: heerlijk zoet en fruitig, vleugje turf. Wat complexer 
			en spannender dan de 2 voorafgaande DCs. Smaak: wat dun en fragiel 
			voor een Highland Park. De turf is verscholen achter de honingzoete 
			belegen malt en sappig hout. Lange en lekkere afdronk met veel hout 
			en aardse nasmaak. |  |  
          | Highland Park 21Y, 40%, created 
          exclusively for travel retail | 89 | Neus: veelbelovend, zoet, vanille, 
          rokerig, fruitig (mandarijn, rode grapefruit) belegen malt. Smaak: 
          begint zoet, zeer fruitig, heerlijk intense nectar, mooi hout en dan 
          ineens breekt de turf door die de lange rokerige afdronk ook stevig 
          gaat bepalen. Uitstekende balans en een enorm hoge drinkability. 
          Geweldige all-round botteling gevonden maart 2010 in duty free 
          Heathrow. Start op 90 punten maar in een H2H tegen de klassieke 18Y 
          wideneck oude verpakking bij Erik met het genietschap op 1 mei 2010 
          (9e) gaat de score een puntje onderuit. |  |  
          | Highland
            Park 14Y, 56.7%, Jack Wieber's Scottish Castles Collection, cask#
            8085. 1991-2006 | 89 | Geproefd
            Groningen 2007 vrijdag (3e). Neus: floraal, fruitig, turf en enorm
            kruidig (maggi, peper, kruidnagel). Smaak: complex, verwarmend, zoet
            en kruidig. Mooi turf, hout en malt. De kruidnagelsmaak blijft
            doorgaan in de mooie drooge afdronk vol hout en turf. Bepaald geen
            typische Highland Park, maar uitstekend van kwaliteit. |  |  
          | Highland
            Park 16Y, 56.4%, bourbon cask #3953, distilled 23.04.1990 and
            bottled 10.08.2006. Dewar Rattray. | 89 | 6e
            bij Melgers op 15-3-2007. Neus: is dit Highland Park?? Enorm turf,
            medicinaal, rook en clean bourbonwood. De smaak is ook ruig, vol
            houtskool, planten, turf, jodium. Ook met water nog medicinaal. Turf
            gaat ook door in de lange en prettig droge houtige afdronk. Smaakt
            meer naar Caol Ila dan Highland Park, maar het is wel een
            uitstekende whisky. |  |  
          | Highland
            Park 1978, 46%, McIntyre´s Malt Whisky Coy., no age statement (at
            least 20Y according to bar staff) | 89 | Onverwachte
            score van een mij volkomen onbekende bottelaar (blijkt later een
            sublabel van Murray McDavid voor de Japanse markt) in hotelbar 4
            Jahreszeiten, Iserlohn op 12-7-2004. Neus: uitnodigend, heerlijke
            zoete belegen malt, gember, honing, fruit (perzik, appel, ananas),
            licht zilt en nauwelijks turf. Waar is de heide?? Smaak: vettig,
            boterig, malt, vanille, honing, fruitcake en vers gebakken witbrood.
            Dan komt er langzaam wat turf en zee naar voren, maar nog steeds
            veel minder dan gebruikelijk bij Highland Park. Bij volgende slokjes
            blijft de turf en zee subtiel aanwezig en verandert de eerste indruk
            die je van de whisky had. Een prachtige elegante smaakontwikkeling.
            De afdronk is verwarmend, filmend, lang en met een mooie volle hout
            en vanille nasmaak, die voor het mooi iets te stroef eindigt.
            Prachtig mooie balans. Flesje gevonden en ingezet op
            genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 bij Huub. Tweede keer proeven
            bevalt nog steeds uitstekend, maar geen 91 punten meer (extra
            smaaknotities toegevoegd aan bovenstaande tekst). |  |  
          | Highland
            Park 1986, 19Y, 55.3%, 2nd fill sherry butt #2793, special botteling
            for Whisky Festival Leiden 2005. | 89 | 1e
            op festivalvrijdag 2005. Neus: eikenhout, stroopwafels, rozijnen,
            cacao, leer. Smaak is onverdund nogal gesloten, maar wel complex:
            waxy, amandel, chocolade, hout, droog fruit (pruimen, abrikoos).
            Droge afdronk. Verwarmend!! Wat water toevoegen geeft mooie opening.
            Neus wordt behoorlijk fruitiger (citrus, banaan) en krijgt ook iets
            meer rook. Ook de smaak wordt wat spannender. Amandel blijft
            aanwezig en gelukkig ook het prikkelende en verwarmende karakter.
            Abrikoos, leer en een beetje turf komen nu meer naar voren. Doet wat
            denken aan de 25Y ! Afdronk begint prachtig, maar krijgt al snel wat
            minder prettige bitterheid en iets overheersend hout. Strafpuntjes
            voor de afdronk en deze wis had misschien beter een paar jaartjes
            eerder uit het mogen gaan. Herkansing bij Jos april 2006: minder
            problemen met de afdronk. |  |  
          | Highland
            Park 24Y, 51.5%, Distilled 17-9-1981, Bottled 28-9-2005 from oak
            refill cask number 6062, 266 bottles. Dewar Rattray Cask Collection. | 89 | Geproefd
            als 5e op Whiskyfair Dufftown op 30 april 2006. Neus: honingzoet,
            enorm fruitig, malty, rokerig. Smaak heeft enorme body: bourbon
            zoetheid strijdt met fruit, turf en rook. Verwarmend en complex. Met
            water komt de turf iets meer voren. Prettige licht droge ziltige
            afdronk. Wederom een prachtige Highland Park botteling van Dewar
            Rattray, maar haalt niet de perfectie van cask 6061. |  |  
          | Highland
            Park 12 Y (botteling 1997-2000; het zwarte label zonder zonnetje als
            in Jackson's 2000 boekje) | 88 | Dit
            was lang een van mijn favoriete allrounders; altijd lekker. Neus:
            malt, honing, heide, gedroogd fruit, turf, rokerig. Smaak is zacht
            en zoet en prachtig in balans met de stevig aanwezige turf. Hout,
            malt, turf, kruiden (nootmuskaat), fruitig (marmelade, abrikoos),
            geroosterd brood. Een lange zoete en licht droge afdronk met hout en
            kruiden. Een uitgekiend mengsel van bourbon en sherryvaten. De
            eerste fles in 1997 is 90 punten; de tweede in 1999 slechts 84 (niet
            op label gelet; zie andere HP 12Y entries). Op Gall&Gall
            proefavond mei 2000 terug in de subtop. Bij Jos op 20-4-2002: 89.
            Maart 2004 nog een liter oude voorraad kunnen scoren, die weer op
            het bekende niveau scoort (ook als mystery guest bij genietschap op
            12 juni 2004). Juni 2007 een veilingfles: 88; iets lager gescoord in
            gebietschapsbijeenkomstem 1 september en 22 december 2007. |  |  
          | Highland
            Park 16Y, 1987-2003, 50%. Old Malt Cask Douglas Laing | 88 | Whiskyfestival
            Den Haag 2003 (16e). Neus: vol, uitnodigend, zoet, fruitig (perzik),
            rook. Smaak: vanille, zilt, honing, heide, cleane bourbonhoutsmaak,
            verwarmend. Prettige droge afdronk. |  |  
          | Highland
            Park 1977, 21Y, Limited Bicentenary Distillery Edition, 40% | 88 | Een
            behoorlijke teleurstelling op genietschapsbijeenkomst 1 december
            2002 door de bedroevende prijs/kwaliteit verhouding. De neus is een
            prachtige cocktail van rook, turf, malt, heide, sherry, vanille en
            leer. De smaak is ook weer prachtig allround met veel vanille, fruit
            en chocolade en minder turf dan verwacht. De afdronk is lang met een
            mooie houtsmaak. Mooi in balans, maar verder gebeurt er weinigt.
            Toch een minder avontuurlijke reis dan de 3 voorafgaande top Ardbegs.
            Cruciale vraag: is dit wel beter dan de 18Y?? Bij herproeven helaas
            geen verbetering. In een dramatische blindproeverij tegen de oude
            12Y (zwart label) en 18Y eindigt deze als laatste! Op de Oud &
            Hout 2 proeverij van 28-3-2003 blijkt hij gelukkig wel lekkerder dan
            de nieuwe 12Y botteling, maar nog steeds minder dan de veel
            goedkopere 18Y. |  |  
          | Highland
            Park 1985, 19Y, 54%, Signatory Vintage Cask Strength Collection
            series. Distilled 17.06.1985 & Bottled 18.05.2005. Hogshead #
            2911, bottle 80 of 296. | 88 | 14e
            op Pot Still festival 2005. De laatste van het festival gehaald bij
            Signatory. Prachtige neus met veel vanille, heide, gras, malt, rook
            en aarde. Smaak is subtiel, malty, mooi rokerig, beetje aarde/turf,
            heide. Mooie cleane houtafdronk; misschien een tikje te droog.
            Bonuspunten voor de goede balans. |  |  
          | Highland Park 1988, 18Y, 58.2%, 
          bottled September 2006, 678 bottles, Cadenhead's Authentic Collection | 88 | Neus: houtskool, rook, turf, 
          rookvlees, kruidig. Minder zoet dan de 18Y OB. Smaak: verwarmend en 
          complex! Heerlijk hout, turf, licht bittertje en hoge drinkability op 
          deze sterkte. Droge afdronk met vrij veel hout. |  |  
          | Highland
            Park 1989, 12 Y, 56,6%.  Blackadder
            Raw Cask. | 88 | Krachtige
            neus; vol rijk, sherry. Smaak complex en verwarmend. Water
            noodzakelijk voor opening. Na water toevoegen mooie zoete smaak met
            veel ontwikkeling (rook, hout, sherry, heide, en misschien een
            vleugje zilt). Een van de hoogtepunten bij Gert (2/3/2002) |  |  
          | Highland
            Park 1995, 57.9%, bottled 2006. Gordon & MacPhail Reserve (green
            label) | 88 | Pot
            Still Festival 15 april 2007 (5e). Neus: na de Imperial neust dit
            uitstekend: de allrounder is er weer! Turf, rook, heide, gras,
            bloemen, malt, vanille. Smaak onverdund is iets te scherp voor mij.
            Met water een stuk prettiger drinken, maar het blijft een krachtige
            en complexe whisky: mooi fruitig naast het hout, kruiden, turf, rook
            en malt. Lange afdronk met pittige kruidige nasmaak. Prachtige
            botteling. |  |  
          | Highland
            Park 18 Y (botteling 2004 in vierkante doos) | 87 | Nieuwe
            verpakking van deze klassieker geproefd bij Jos op 14-6-2004 naast
            Highland Park 12 Y met zwart label en met ondergaande zon label. Dit
            benadrukt nog een de uitzonderlijke klasse van de oudste 12Y
            botteling. Deze 18Y is van vergelijkbaar niveau maar wat vlakker,
            minder pit en wat meer houtkarakter. Dubbeltest naast de oude 18Y:
            minder interessante neus, maar de smaak is vergelijkbaar. Mei 2007
            fles aangeschaft bij bezoek distilleerderij en geproefd in de ring
            van Brogar op Orkney. Neus: malt, honing, turf. In een heideveld
            valt de heide in de neus niet zo op. De smaak is heerlijk zacht en
            zoet, malt, vanille en hout mooi in balans met de juiste hoeveelheid
            turf en rook. Heerlijke lange zoete afdronk. |  |  
          | Highland
            Park 18Y, 43% (nieuwe botteling 2006 - 2012 in ovale fles) | 87 | 3e op Leiden 2006, deelfles 2009 en 
			sample juni 2012. Neus: honing, appel, hooi, malt, licht rokerig. 
			Smaak is zacht, elegant en subtiel. De zoete malt, fruit (appel, 
			marmelade), honing is mooi in balans met het hout dat geen moment 
			overheerst, de kruidigheid, de rokerige lichte turf smaak. Blijft 
			een mooie allround malt whisky. Afdronk is kruidig, peperig met een 
			droge aardse nasmaak. | herzien |  
          | Highland
            Park 12 Y, 40% (botteling 1999(?)-2003 in ronde koker, maar met
            opgaande zon op het label) | 86 | Dubbeltest
            bij Jos op 14-6-2004 naast de 12Y met zwart label. Neus van deze
            duidelijk minder elegant: iets leerachtig en meer hout. Smaak is nog
            steeds uitstekend, maar toch duidelijk minder in balans en mist ook
            de rook die later opkomt. Deze botteling zit duidelijk tussen het
            niveau van het klassieke zwarte label en de nieuwe vierkante doos
            in. |  |  
          | Highland Park 23Y, 56.7%, 
			distilled 1982 and bottled 2006, cask #1340, RMW | 86 | Geproefd in het blindrondje bij 
			Michel op 27-11-2010. Neus: heerlijk fruitig (ananas, perzik), zoete 
			malt, floraal. Smaak is zeer zacht en blind is meteen duidelijk dat 
			er een respectable leeftijd wordt geproefd. Intens fruitig, tikje 
			bitter hout naast de honingzoete malt. Afdronk heeft veel hout en 
			eindigt plakkerig (strafpuntjes) |  |  
          | Highland
            Park 1988, 13Y matured in a sherry butt, 46% Signatory
            Un-Chillfiltered Collection. | 86 | Neus:
            hout, rook, heide/gras, boterig, malty & honingachtig zoet.
            Licht zilt. Smaak: wat scherp maar vol en vettig, zoet. licht turf,
            ziltig en zeer boterig. Interessante variatie. De afdronk is lang,
            glad en iets te droog (veel hout). In een dubbeltest met de Aberdeen
            Highland Park is deze duidelijk minder. In een dubbeltest met
            Macphail's 8Y wint deze op smaak. |  |  
          | Highland
            Park 1990 9Y Wilson and Morgan 46% sherrywood | 86 | Iets
            van jodium en verder veel van de 12Y Highland park. Prachtig in
            balans en een concurrent voor de distilleerderij botteling.
            Herwaardering als 4e bij de Still (23/2/2001). |  |  
          | Highland
            Park 24Y, bottled 2002, Signatory Dumpy, refill sherry butt | 86 | 1e
            bij Huub op 24 mei 2005 (blind). Neus is zeer alcoholisch (cask
            strength is meteen duidelijk) met malt, turf, hooi, gras en cleane
            bourbonwood neus (het blijkt echter een refill sherry butt!!) De
            vettige smaak is erg scherp met zilt, turf en clean hout. Tamelijk
            gesloten en scherp en daarom flink water toegevoegd. Neus krijgt
            duidelijk veel meer fruit (citrus) maar de smaak helaas een vleugje
            zeepsop (zonder dat het echt storend wordt). De pittige en licht
            kruidige smaak blijft wel aan de scherpe kant. Mooie houtsmaak die
            doorzet in de lange droge afdronk. Er komt steeds meer vanille
            opzetten. Door de zeer peaty en cleane smaak zou ik Highland Park
            niet zo snel raden. De houtsmaak is zeer clean en erg vanilleachtig
            voor een refill sherryvat. |  |  
          | Highland Park 1990, 40%, bottled 
			2010 | 86 | World of Whiskies Heathrow 
			9-9-2010. Neus: rokerig, licht turf, fruitig, belegen malt. Smaak: 
			zoet, fruitig, mooi hout en turf. Lange licht droge en rokerige 
			afdronk. Beste van de proefsessie, maar haalt toch niet het niveau 
			van de voorafgaande 21Y duty free edition; ook jammer van de 40%. |  |  
          | Highland
            Park 12Y single cask 1989-2001; Aberdeen distillers | 85 | Verrassing
            bij Jos op 20-4-2002. Neus: boter, hout, licht en wat muf. Smaak
            heerlijk zacht en boterig met een lange prettige houtafdronk. Je
            mist het allround karakter van de distilleerderij 12Y (als
            referentie er naast gehad; duidelijk meer zee en turf), maar weer
            een geslaagde onafhankelijke botteling. |  |  
          | Highland
            Park 15Y, 55.4%, Dewar Rattray | 85 | 14e
            op festivalzondag 2004 en 7e op Dewar Rattray masterclass. Neus: is
            dit Highland Park?? Er is veel turf (25-30 ppm volgens presentator)
            en rook aanwezig. Smaak is ruig, oily, zilt, plantaardig, jodium en
            een vleugje heide. Ook met water blijft er een duidelijk medicinaal
            karakter aanwezig. Doet meer aan Islay (Caol Ila) whisky denken dan
            aan de subiele allroundheid van Highland Park. Het resultaat is
            echter uitstekend. |  |  
          | Highland
            Park 16Y, 1990-2006, 58.7%, cask 5831, 1272 bottles. | 85 | 13e
            op Leiden 2006. Weer een speciaal flesje van HP en uit een goed
            sherryvat als ik op de neus af ga: mooi zoet fruit (kersen,
            marmelade) naast de rook, licht turf. Smaak is verwarmend, rokerig,
            intens zoet en tegelijk kruidig. Wat overdadig in het hout. Met
            water wat meer rook, turf en kruidnagelen. Vrij droge afdronk met
            mooie hout en turfsmaak. Wat minder lekker dan de 2005 festival
            botteling. |  |  
          | Highland
            Park 1989-2000, 11 Y, 57,7%, cask 11582. 
            Signatory Vintage Dumpy Bottle 408/630 | 85 | De
            tweede independent Highland Park bij Jos op 20-4-2002. Weer een
            rijke compositie die behoorlijk afwijkt van zowel de distilleerderij
            als de Blackadder & Aberdeen edities (88). Jos zet hem nog eens
            in op de genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003. Nu valt deze
            botteling toch beetje tegen. Mooi zeekarakter met heide en houtsmaak
            maar aan de scherpe kant en minder allround dan distilleerderij
            botteling. Met een beetje water neemt de scherpte alleen maar toe. |  |  
          | Highland Park 38Y, 43%, distilled 
          1970 and bottled 2008, Gordon & MacPhail Rare Old | 85 | Blindproefrondje 
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: now we're talking! Lekker 
          zoet, methol, fruitig, oud hout. Smaak: intens fruit, peredrups, 
          bitter hout, melkchocolade, licht turf. Complex met wat synthetisch 
          bijsmaakje. Mooie filmende afdronk met een houtbittertje. |  |  
          | Highland
            Park 8Y, 40%, MacPhail's Collection | 85 | Dubbeltest
            met nieuwe botteling van de 12Y bij Jos. Neus: zeer rijk en
            veelbelovend. Zee, sherry, hooi, malt, superaromatisch. De neus van
            de 12Y is duidelijk stukken minder interessant. De smaak is veel
            krachtiger dan je verwacht bij 40%; iets te scherpe en assertieve
            binnenkomst maar prachtig van smaak. Heeft naast Highland Park ook
            iets van een ruige Glenfarclas. Lange kruidige (peper?) afdronk.
            Verwarmende whisky. Tweede dubbeltest naast Signatory
            Unchillfiltered 13Y loopt gemengd af: betere neus, maar ruwere
            smaak. |  |  
          | Highland
            Park 16Y, 40% (botteling 2006 in vierkante doos) | 84 | In 2006 gelanceerd voor taxfree verkoop, maar geproefd op 2-5-2006 
			in Ben Loyal hotelbar in Tongue. Oktober 2006 deelfles aangeschaft 
			(86). Minder indrukwekkend in het blindrondje bij Michel op 
			27-11-2010 (82). Neus: uitnodigend, heide, bloemen, honing, malt, 
			boenwas, mooi hout, rook en turf. Smaak heeft een mooie balans van 
			rokerigheid, fruit, brood, malt, maggi en hout. Minder turf dan 
			verwacht op basis van de neus, maar het is duidelijk aanwezig. De 
			vooral zoete afdronk heeft veel hout en eindigt niet echt lekker. In 
			een tripeltest naast de 15Y is deze 16Y duidelijk veel voller van 
			neus en smaak. De 18Y blijft echter superieur |  |  
          | Highland
            Park 1984, 58.6%, Gordon and Mac. Phail | 84 | Klein
            slokje op de proefzolder van Wees; alweer een interessante
            onafhankelijke botteling. Wat scherp door het hoge
            alcoholpercentage. |  |  
          | Highland
            Park 1990, 16Y, 58.7%, sherry butt #5831, 1272 bottles, bottled
            2006. | 84 | Groningen 2007 (11e op 2e dag). 
          Neus: veel sherryhout, autobanden/rubber, rood fruit, chocolade. Smaak 
          is krachtig met nogal overheersend sherryhout. Turf, rokerig, fruitig, 
          marmelade. Na de fantastische 30Y gaat dit niet helemaal goed. Een 
          droge en vrij stroeve afdronk vol hout. Minder mooi sherryvat dan de 
          2005 Leiden botteling, maar deze verdient nog een tweede kans (86). 
          Herkansing in 2008 geeft een lagere score (84). |  |  
          | Highland Park Leif Eriksson 
			Release, 40%, Limited edition exclusive to global travel retail, 
			wholly matured in american oak casks. | 84 | Geen leeftijd op deze relatief 
			prijzige fles.Neus: mooi fruitig (sinaasappel), kruidig, vanille, 
			malty, licht rokerig (minder turf dan gebruikelijk). Smaak: meer pit 
			dan de neus doet vermoeden; turf aanwezig, kruidnagel mooi in balans 
			met de zoete malt en vanille. | nieuw |  
          | Highland
            Park 15Y, 40% | 83 | 2e
            op festivalvrijdag 2005. Na de zwaar sherried festivalbotteling
            heeft deze neus heel wat meer HP karakteristieken: heide, gras,
            bloemen, licht turf, rokerig en frisse moutgeur. De smaak begint
            zoet en voorzichtig met veel vanille, marmelade en malt. De turf en
            rook komen later sterk naar voren, maar helaas ook wat feinty en
            leerachtig karakter. De afdronk is droog, nogal plakkerig en beslist
            niet indrukwekkend. Goede whisky, maar had er iets meer van verwacht
            t.o.v. de 12Y na de neus. Herproeven met Jos oktober 2006 in een
            tripeltest met de 16Y en de 18Y geeft dezelfde score. |  |  
          | Highland Park, 12Y, 60%, cask # 
          1550, limited edition | 83 | Vlissingen 27 september 2008 (24e). 
          Neus: gedroogd fruit, turf, aarde, sherryhout, linnenkast. Mooie neus, 
          maar de smaak is onverdund erg scherp. Met wat water toegankelijker 
          maar de droge turf en zoete sherryhoutsmaken worden geen vriendjes. 
          Sappige droge afdronk. Interessant. |  |  
          | Highland
            Park 14Y, 1989-2004, 54,6%, Cadenhead's | 82 | 6e
            op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Neus is zeer alcoholisch,
            leerachtig, kruidig; niet bepaald aantrekkelijk. Onverdund niet goed
            te trekken. Mooie opening met water. Smaak heeft veel turf, licht
            medicinaal, malt, maggi, kruidig en leerachtig. Doet aan Clynelish
            denken. Een bijzonder botteling met zijn kale bourbonhoutsmaak. Voor
            prijs/kwaliteit kan dit naar mijn smaak niet tippen aan de allround
            owners botteling. |  |  
          | Highland
            Park 12 Y (botteling 2003-2006 in vierkante doos) | 81 | Schokkende
            ervaring met Highland Park nieuwe verpakking in mei 2003! Deze fles
            komt niet in de buurt van de allround classic die Highland Park 12Y
            in herinnering was. Nog steeds mooie geur maar de smaak is wat weeïg.
            Het lijkt wel of hier veel meer bourbonvaten zijn gebruikt (83).
            Blind geproefd als mystery guest bij Huub op 13-9-2003 weer 82/83
            punten. Bij Jos in feb. 2004 moet de nieuwe botteling het in een
            dubbeltest afleggen tegen het jonge broertje van 8Y van MacPhail's
            Collection, terwijl de oude botteling in de ronde koker duidelijk
            superieur is. Ook Huub heeft een nieuwe botteling die slecht bevalt.
            Zou het nog goed komen met deze eens favoriete value for money
            whisky? Als 3e op festivalvrijdag 2006 na de HP 15Y daalt de score
            nog 2 punten. |  |  
          | Highland
            Park 1988-2000, 46%, Murray McDavid refill sherry butt | 81 | Toegift
            bij Gert op 21-2-2004. Zeer lichte kleur. Neus is zeer fris en
            fruitig (citrus). Smaak is zeer clean: veel graan, fruit en op de
            achtergrond iets zilt. Blind geproefd zou je dit geen moment een
            Highland Park noemen; het allround karakter en zee/turf verhaal is
            afwezig. Prettig gladde houtafdronk. Bijzondere botteling. |  |  
          | Highland Park 12Y, 58.9%, sherry 
          cask #974. Specially selected and bottled in Scotland for Maxxium 
          Netherlands (35 cl bottle). | 80 | 4e op Gall&Gall festival 
          Almere1-11-2009. Neus: sherryhout, boenwas, marmelade, licht turf, 
          cacao. Smaak is erg gesloten en onverdund bijzonder alcoholisch. 
          Houtnectar. Filmende afdronk vol hout. Water toevoegen (naar 45-50%) 
          geeft een veel mooiere en fruitiger neus, maar de smaak blijft 
          messcherp met tamelijk overheersend hout. Mist het allround karakter 
          van de 18Y, maar heeft wel ballen. |  |  
          | Highland
            Park 1986-2005, 55.7%, Scott's Selection | 80 | Geproefd
            op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (18e). Neus is gesloten en
            alcoholisch; zeker in vergelijking met de voorgaande Scott's
            Bruichladdich. Smaak onverdund is vettig en malty. Met water een
            stuk toegankelijker, maar nog steeds niet indrukwekkend. Waar is de
            heide en de turf? Het allround karakter van de 18Y mist en ik denk
            dat ik zelfs liever de nieuwe editie van 12Y van de distilleerderij
            drink. |  |  
          | Highland
            Park 12Y, 40% (botteling 2006-2007 in ovale fles) | 78 | 4e
            op Leiden 2006. Neus is een klein drama na de 18Y. Waar zijn de
            bloemen en de heide gebleven? Dun en bleek. Wel floraal, grassig,
            wat turf, beetje rook, vanille, malt, hout. Smaak is ten opzichte
            van voorgaande bottelingen ook weinig expressief. Appel, perzik,
            licht turf, malty, iets droog hout. Afdronk is vrij droog en wat
            plakkerig. Het is droevig, maar de HP12Y behoort nu tot de
            middenmoot voor mij i.p.v. de prijs/kwaliteit topper die het ooit
            was. Herkansing bij bezoek aan distilleerderij op 1 mei 2007 geeft
            identieke score. Neus wordt nu een stuk milder beoordeeld, maar de
            smaak en afdronk blijven zeer teleurstellend. Ook onderuit bij een
            H2H tegen Dalmore 12Y en Glen Ord 12Y. |  |  
          | Highland Park 12Y, 55%, Saint 
			Magnus Edition Two, Bottled in 2010 in a limited edition of 11.994 
			bottles. | 78 | 14e met genietschap 8-1-2011. 
			Neus: sherryhout, zwavelig, rook en turf. Met paar drupjes water 
			komt gedroogd fruit en cacao naar voren. Smaak is krachtig en 
			scherp. Bitter hout, zwavel, aarde, tabak, rookvlees.Subtiliteit is 
			ver te zoeken. Met water gaan de scherpe randjes eraf, eindelijk wat 
			fruit en rokerige malt. best wel complex, maar de droge zwavelsmaak 
			kost veel strafpunten. Afdronk: droog hout en branderige nasmaak 
			alsof je superol hebt geslikt. De meeste genietschappers serveren 
			hem totaal af; ik vind hem wel intrigerend, maar die zwavel.... |  |  
          | Highland
            Park 1980, 23Y, 54.8%, cask 7367, bottled on 19-9-2003 exclusively
            for German connaisseurs, non chill filtered, 498 bottles. | 77 | Zeer
            luxe verpakking. Kleur bijna oranje! Neus: hout, sherry, hout,
            beetje fruit (sinaasappel),zoet en hout. Smaak is ook over de top
            met hout nectar, zeer complex en gesloten. Met een paar drupjes
            water wat opener: rook, heide, turf en marmelade worstelen zich door
            het hout. Met meer water zachter, maar dit doet de nectarsmaak
            verdwijnen en een wat stroevere houtsmaak loskomen. De droge afdronk
            heeft zeer veel hout (hier heb je niet altijd zin in) en een
            prikkelende nasmaak. De smaak van de whisky blijft wel intrigeren op
            dezelfde manier als mijn eerste 25Y oude fles. Eerste keer volledig
            afgebrand door de meeste genietschapsleden op 12 juni 2004. Dit vat
            had eerder op de fles moeten gaan. Op 14 juni bij Jos naast twee
            versies 12Y en 18Y getest en weer iets opgewaardeerd (86). Bij
            volgende keren proeven wordt helaas steeds duidelijker dat deze
            whisky niet goed in balans is en je nooit echt een plezier doet. |  |  
          | Highland
            Park 1977, 20Y, Signatory 43%. Oak. | 76 | 2e
            bij Henk (24-6-2002). Veel malt, esters en vanille in de neus. Wat
            geparfumeerd en dan veel turf, malt en rook. Tamelijk scherp. Met
            water verbetering (zachter). Medicinale houtafdronk en wat
            plakkerig. Niet in balans. Ook geen moment het idee dat het om een
            oude whisky gaat. |  |  
          | Highland
            Park 1996-2006, 58.8%. Specially selected and bottled in Scotland
            for the Ambassador Cask 2, Sherry cask no. 1071, Limited edition. | 75 | Fles aangeschaft bij bezoek aan distilleerderij op 1 mei 2007 en geopend in blindproefrondje genietschaps bijeenkomst 22 december 2007. Neus is ronduit onplezierig: alcoholisch, ranzig vlees, BBQ houtskool, zurig brood, azijn, chloor, kruidig, licht rokerig. Met wat water meer floraal, citrusfruit, vanille, yoghurt, maar het blijft onplezierig neuzen. De smaak is onverdund erg krachtig en verwarmend, maar goed te drinken op deze sterkte en beter dan de vreselijke neus. Boterig en creamy, vlezig (BBQ), een licht medicinaal karakter, turf, malt, rozijnen, stroeve houtsmaak. Minder all-round dan een standaard Highland Park maar toch wel complex en intrigerend. Jammer dat er een vieze bijsmaak is die ook de droge en kruidige afdronk gaat overheersen. De vettige smaak blijft bij verder verdunnen; de whisky wordt er echter niet veel beter van. In het rijtje miskopen; waarom een single cask botteling van dit gemaakt? |  |  
          | Highland
            Park 13Y, 61.5%, The Clydesdale. Distilled Nov 1992 and bottled Sep
            2006. Cask 0028/20571. 444 bottles | 74 | Geproefd
            Groningen 2007 vrijdag (14e). Neus: heftig alcoholisch. Na de prima
            Caol Ila van dezelfde bottelaar is dit even schrikken. Ook de smaak
            onverdund is vuurwater. Met water toevoegen wordt het allemaal niet
            veel beter. Smaak blijft messcherp en dit mist totaal het allround
            karakter van Highland Park. |  |  
          | Highland Park 1997, 54.3%, Refill 
			Sherry Butt, Cask# 5822, distilled 17-11-97 and bottled 03-09-10, 
			Gordon & MacPhail Reserve | 73 | Potstill festival 2 oktober 2010 
			(2-6). Neus: autobanden, rubber, zwaar sherryhout, onaantrekkelijk. 
			De smaak is onverdund krachtig en helaas niet beter dan de neus. 
			Turf heeft meer een asfalt dan een aards karakter, boterig, een 
			licht medicinaal karakter en een stroeve houtsmaak. Droge en 
			zwavelige afdronk. Doet wat aan mijn Ambassador miskoop denken. |  |  
          | Highland Park 1991, 17Y, 46%, cask 
          15100, distilled 17-9-1991 and bottled 17-9-2008, Signatory Vintage, 
          787 bottles | 65 | Pot Still Festival 4 oktober 2008 
          (20e). Neus: turf, vanille, honing, malt. Smaak: zepig, filmend, turf. 
          Er zit een bijzonder vervelend bijsmaakje aan deze Highland Park. |  |  
          | Hillside: |  | Zie Glenesk-Hillside |  |  
          | Hokkaido
            Pure Malt: zie Yoichi |  |  |  |  
          | House of Lords |  
          | House
            of Lords, 43%, B260 | 73 | Sample
            van Richard september 2006. Neus: fruitig (banaan, citrus), grainy,
            zurig, wijn, vanille. Smaak is vrij zacht en boterig, kaakjes,
            vleugje turf. Duidelijk nog wat jong. Afdronk is zurig en wat
            plakkerig en eindigt nogal droog. |  |  
          | Housemalt |  
          | Housemalt,
            Wilson & Morgan, Single Islay Malt Scotch Whisky, 43%, cask
            655-672, distilled Jan. 1995 & bottled in 2004. | 85 | Winnaar
            value for money tasting bij Gert op 11-6-2005. Neus is veel rijker
            dan de voorgaande Ultimate botteling en zeer uitnodigend tot
            consumptie: mooi turf, rokerig, sherryhout(?), zoet en planten.
            Smaak is mooi in balans: prachtig planten, turf, zee, licht
            medicinaal, zoet en fruitig (sinaasappel). Ook in de droge en zoete
            afdronk blijft alles goed gaan: mooi hout en fruitige zoetheid.
            Welke distilleerderij is dit? Ik gok op Bowmore (86). Tweede keer
            proeven in een dubbeltest bij Jos is deze inderdaad beter dan de
            later door mijzelf gekochte Housemalt. |  |  
          | Housemalt,
            Wilson & Morgan, Single Islay Malt Scotch Whisky, Medicinal,
            smoky, 43%, cask 14997-15003, distilled November 1995 & bottled
            in October 2004. | 82 | Gekocht
            n.a.v. hoge score cask 655-672. Deze editie is echter wat bruter en
            minder zoet. Deze lijkt meer op Caol Ila (vanwege planten,
            jeneverbes), maar Bowmore & Laphroaig (medicinaal) zijn ook
            opties. Wel een prettige Islay whisky. Regelmatig gebruikt als
            booster in de kreeftensoep! |  |  
          | Housemalt,
            Wilson & Morgan, "Smokey & medicinal", bottled
            2001 (men zegt Bruichladdich 8Y) | 78 | 14e
            op festival 2001. Mooi af voor zo'n jonge whisky. Eindigt boven de
            oude Bruichladdich distilleerderij edities van 10 & 15Y. |  |  
          | Hudson Four Grain Bourbon Whisky, 
          46%, Corn, Rye, Whear and Malted Barley, Year 07, batch 3, bottle 182, 
          Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York | 72 | Vlissingen 27 september 2008 (16e). 
          Veel kruidiger en complexer dan de voorgaande Bourbon. Smaak is nog 
          niet indrukwekkend maar wel een leuke poging om uit het standaard 
          Bourbon concept te komen. Hout, vanille, zoet, kruidig. Droge en zoete 
          houtafdronk. |  |  
          | Hudson Manhattan Rye Whisky, 46%, 
          Year 07, batch 3, bottle 22, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York | 69 | Vlissingen 27 september 2008 (14e). 
          Neus: pepermunt, kruidig, spirity. Smaak: na de kleurloze Corn is dit 
          tenminste whisky. Kruidig, laurier, zoet. Al aardig wat hout in de 
          smaak en afdronk. |  |  
          | Hudson Baby Bourbon Whisky, 46%, 
          100% NY Corn, Year 07, batch 7, bottle 655, Tuthilltown Spirits, 
          Gardiner, New York | 65 | Vlissingen 27 september 2008 (15e). 
          Neus: vanille, hout, marsepein. Smaak valt tegen na de Rye whisky. Wat 
          waterig en spirity. Uiteraard wel de typische bourbon zoetheid en 
          vanille. Afdronk is wat lijmig met sappig hout. |  |  
          | Hudson New York Corn, 46%, 
          Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York (geen whisky) | 10 | Vlissingen 27 september 2008 (13e). 
          Kleurloos. Neus: BAH; nog duidelijk new make spirit. Met veel water 
          iets van graan en vanille. Niet drinkbaar wat mij betreft. |  |  
      uw keuze
 A
      B C D
      E F G
      H  I 
      J K L
      M N O
      P R S
      T U V
      W Y Z
  
Auteursrecht: Nico
            Meijboom
  
 terug
      naar proefnotities en punten
  
 
       webmaster__________  Whisky
      Monitor 
      __________
 nmeijboom59@kpnmail.nl
 webdesignekksites
 internet producties
  
     |