Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011` |
|
Hag Rap Oil (Laphroaig): zie Daily Dram |
|
|
|
Haig Blended Whisky, 40% (Gold
label; botteling jaren 70 volgens Erik) |
69 |
Geproefd bij Andre Bos 15-9-2012
na de Gold Cock. Toch ook wel een echte blended whisky dit inclusief
de velpon, plakkerige nasmaak en goedkoop grain gehalte. Toch wel
wat interessante oude whisky tonen. |
nieuw |
The
Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European Oak Sherry Butt type.
Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 1982, bottled May 2003
by Suntory Ltd. |
94 |
15e
op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: WOW!!! Dit kondigt een
fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete kersengeur, vleugje
zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean sherryhout,
kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse antwoord op
Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles goed gaan:
niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen moment. |
|
Hakushu
1985-2004, 56%, Suntory Vintage Malt |
89 |
22e
op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: prachtig
bourbonvat, malty, sigarenkistje, groenten (snijbonen). Smaak:
perfect zacht mondgevoel; buitengewoon elegant en subtiel. Zeer
malty en fruitig mooi in balans met het eikenhout. De subtiliteit
gaat door in de lange filmende afdronk. Een tegenpool van het
voorafgaande Yamazaki sherryvat en even geweldig. |
|
Hakushu
1990 - 2005, 60%, The Owners Cask Series, 135 bottles |
85 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 3
bij Jos op 16-3-2007. Neus is weelderig fruitig (perzik, kiwi,
tropisch fruit), malty en zoet maar ook erg alcoholisch. Smaak
onverdund is teveel alcohol. Verdunnen naar circa 45% opent een waar
bloemenboeket in de neus en de smaak krijgt de zoetheid die je
verwacht van deneus: enorm vanille, custardpudding, toffee. Heerlijk
van smaak met zeer hoge drinkbaarheid maar niet heel breed. Sappige
zoete afdronk vol hout en vanille. |
|
The
Cask of Hakushu 1994 - 2005, 58%, American Oak Bourbon Cask 4E05405.
Distilled May 1994, bottled April 2005 by Suntory Ltd. |
84 |
14e
op WFNN 2006. Neus: mooi malty, noten, hout, witte wijnazijn. Smaak:
de zurige indruk van de neus zit gelukkig totaal niet in de smaak.
Vooral met een scheutje water komt honingzoet moutkarakter naar
voren, weer noten, vanille, licht citrusfruit. Smaakt in eerste
instantie weinig indrukwekkend, maar wint aan diepgang bij 2e
slokje. Mooie droge afdronk. |
|
Hakushu
12Y, 43.5% (Japanse whisky van Suntory). |
82 |
16e
op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: fris en fruitig (citrus),
zoete malt, vleugje turf. Smaak: malty, mooie vanillesmaak, aarde,
eikenhout. Goed in balans; wat dun na de voorafgaande Miyagikyo maar
daar kan deze mooie whisky niets aan doen. Zoete licht droge
afdronk. |
|
Hanyu 1986-2007, 58%, Ichiro's
Malt. 225 bottles. |
90 |
Vlissingen 27 september 2008 (28e).
Sample bij Dutch Connection. Neus is zeer intens en complex. Smaak:
Wow! Zelfs na al het voorafgaande maakt de kracht en intensiteit weer
indruk. Vanille, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan), licht turf.
Lange licht droge afdronk. Jos koopt een flesje dus t.z.t. volgt
verificatie. |
|
Hanyu
1988-2005, 56%, Hogshead. Ichiro's Malt. Bottle 422/600 |
90 |
Sample
gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (10e).
Neus is complex en intrigerend. Fris gewassen lakens aan de lijn,
Malty, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan). Smaak is krachtig
maar goed te drinken op deze sterkte: citrus, abrikoos, malty, mooi
hout, belegen malt. Lange afdronk met prefecte balans. Een
uitzonderlijk goede wis uit Japan! |
|
Hanyu Gu Brath, Matthew D. Forrest,
1985-2005, 57%, cask 379, bottle 76/139 (360 ml bottle) |
87 |
Vlissingen 27 september 2008 (27e).
Sample bij Dutch Connection. Deze Hanyu lijkt er meer op! Neus is
elegant en zoet vol vanille, malt en fruit. Smaak is zacht, belegen
malt, heerlijk zoet en fruitig. Een echte genietwhisky waar geen water
bij hoeft. Mooie lange zoete afdronk. Erg lekker. |
|
Hanyu 1988-2008, 55%, Nice Butt
#9307, Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland |
86 |
Blindproefrondje genietschap 6
september 2008 bij Erik. Neus: heftig sherrywood, krudig, nootmuskaat,
kaneel, rookvlees, wat zwavel. Smaak is erg alcoholish en wat
overdreven in het hout, maar wel heerlijk sherried. Een intense whisky
die met een blindrondje niet de aandacht kreeg die hij verdiende.
Verificatie gewenst. |
|
Hanyu
1988-2006, 56.3%, Pancheon cask 9204. Single Nippon Malt Whisky
bottled for Full Proof Holland, bottle #25. |
85 |
Alweer
een nieuwe distilleerderij op genietschapsbijeenkomst 9 september
2006. Neus: alcoholisch, gedroogd fruit, zeer malty, noten, kruidig,
clean. Smaak begint scherp en heeft veel hout. Met een paar
druppeltjes water komt abrikoos en een bittertje naast de zoete malt
naar voren. Met meer water is de scherpte helemaal weg, maar is de
whisky ook niet echt spannend meer te noemen. Mooie cleane houtsmaak
die doorgaat in de wat droge afdronk. Misschien later nog eens
proberen als er niet 6 topklasse St. Magdalene's vooraf zijn gegaan. |
|
Hanyu Gu Brath 2000-2005, 57%, cask
9400, bottle 32/140 |
81 |
Vlissingen 27 september 2008 (26e).
Sample bij Dutch Connection. Wat zuur, rokerig, sherrywood. Smaak is
erg kruidig en alcoholisch. Met wat water beter te doen, maar niet
helemaal mijn ding. |
|
Hanyu 2000-2008, 60.5%, Refill
Sherry Butt #9601, Ichiro's Card Series, Five of Spades Malt. Bottle
422/600 |
76 |
Geproefd 30 juli 2010. Neus:
gedroogd fruit, kruidig, malt, walnoten. Smaak onverdund is stroef
en vrij gesloten. Noten, wat zurig, kruidig, erg scherp. Met water
is de neus wat toegankelijker (iets fruitiger maar nog steeds
weinig, velpon, noten), maar de smaak wordt er niet echt beter op;
nu een lijmige smaak die in de lijmige en vrij bittere houtafdronk
de boventoon gaat voeren. De afdronk kost veel strafpunten. |
|
Hazelburn:
zie Springbank - Hazelburn |
|
|
|
Heaven
Hill, 11Y, 58.9%, Cadenhead's Bourbon |
79 |
Whiskyfestival
Den Haag 2003 (18e). Na het Ardbeg geweld maar een heel ander
drankje geprobeerd. Neus: prachtige zoete houtgeur, vanille. Smaak
is ook zwaar vanille, hout, kaneel, mint. Het hoge alcoholpercentage
geeft een extra kick aan deze zeer plezierige bourbon. Prettige
zoete houtsmaak in de afdronk. |
|
Hewitts
Irish Whiskey, 40% (Irish Distillers, aged 6 to 10Y. Midleton and
Bushmills malts and a single grain, no pot still) |
82 |
Neust
niet bepaald als een Ierse whiskey: kruidig, leerachtig, tabak,
chocolade, kaas (brie/camembert), winey. Smaak is ook zeer apart:
hout, bourbon zoet, graan, gember, limoen, abrikoos, oily. Afdronk
is behoorlijk complex: kruidig, hout, sappig. Een zeer bijzondere
blended whisky die naar meer smaakt. Geen hoogvlieger qua punten,
maar zeer drinkbaar. |
|
Highland Park |
High
Land Park Corns & Herbs Whisky, 29%, Van Dat Co. Ltd (Vietnam) |
5 |
Meegenomen
voor de naam uit Vietnam; gelukkig maar in een klein flesje van 250
ml, en meteen ingezet bij Gert op 11-6-2005. Howel het etiket whisky
zegt kan het met dit lage alcoholpercentage eigenlijk al geen whisky
zijn en de smaaknotities bevestigen dit. Afstotende neus: kazig,
boterzuur, weeïg zoet. Smaak is afschuwelijk; de weeïge zoetheid
van de neus komt nog veel sterker in de smaak terug, kokosmelk,
zweetkaas. Als het voorzichtig genomen slokje weg is blijft de
afdronk helaas nog lang doorgaan en uiteindelijk overheerst kokos.
Een nieuw dieptepunt. |
|
Highland
Park 30Y, 48.1% (nieuwe botteling 2007 in ovale doos) |
92 |
Groningen
2007 (10e op 2e dag). Neus: superelegant, belegen malt, perzik en
ander tropisch fruit, zacht en zoet, ver weg nog iets van turf.
Smaak: WOW! Oud hout, zeer malty, zoet fruit (banaan, perzik,
appel), nog wat rook en een vleugje turf (beduidend minder dan de
voorafgaande 25Y). Een echte genietwhisky met alle smaken mooi in
balans en een perfecte milde afdronk. Staat op de nominatie om nog
eens solo te worden geproefd. |
|
Highland
Park 39Y, 41.8%, cask 3460. Distilled 03.1968 and bottled 04.2007.
Duncan Taylor Cask Strength Rare Auld Scotch Whisky. Specially
selected for The Nectar. 183 bottles. |
92 |
Neus: WHOA!! Superfruitig en
floraal…tropisch fruit, bessen, perzik, citrus. Is dit een Highland
Park?? Neus doet wat denken aan de fameuze Bowmore 1966 OMC wat
betreft fruitigheid. Smaak: intense fruitnectar; heerlijke potpourri
van zoete smaken mooi in balans met de lichte bitterheid van het
sappige hout en toch ook een beetje turf in de smaak. Complex en
intens. Afdronk verschuift van zoet naar licht bitter. De neus blijft
het hoogtepunt van deze fenomenale whisky, maar gelukkig blijft alles
ook goed gaan in de smaak en afdronk. De houtsmaak en de bitterheid
overheersen niet. Geproefd bij Erik op 30-6-2007 na het Ardbeg en
Laphroaig geweld uit fles #99. Onmiddellijk achter een fles
aangegegaan en #101 gescoord. Herkansing uit fles #99 op
genietschapsbijeenkomst 1-9-2007 en mijn eigen fles ingezet op
bijeenkomst van 22-12-2007 als blindganger; Erik's fles weer geproefd
op 28-11-2009. Smaak gaatduidelijk achteruit na lang openstaan. |
|
Highland Park 1970, bottled 2008,
43%, refill sherry hogsheads, Gordon & MacPahil Rare Old series |
92 |
Toegift Erik bij genietschap 1 mei
2010 (13e). Neus: hoewel een enkele aanwezige helemaal niets met HP
heeft is iedereen het wel eens dat deze neus veelbelovend is! Zoet,
rokerig, gedroogd fruit, belegen malt. Smaak: zeer zacht, begint zoet
en wordt al snel bitterder, zeer fruitig (mandarijn, grapefruit),
intense houtnectar. Lange houtige afdronk met wat rook en een prettig
bittere nasmaak. |
|
Highland Park 1966, 41.1%, bottled
2004, bottle 081/111, Prenzlow collection (Jack Wieber) |
91 |
Genietschap 16-1-2010. Neus:
fantastisch! Oud hout, belegen malt, drop, tijm, kruidig. Smaak:
topklasse allround |
|
Highland
Park 25Y, 48.1% (nieuwe botteling 2007 in ovale doos) |
91 |
Groningen
2007 (9e op 2e dag). Neus: complex, zoet, fruitig, rook, turf
(minder dan vroeger), malt. Smaak is elegant en verwarmend met een
mooie balans van smaken: kruidig (nootmuskaat, peper), rook, turf,
malt, zoet fruit (hier zitten nog mooie sherryvaten bij). Mooi lange
zoete afdronk met veel hout zonder dat het te droog wordt. Zou deze
graag eens H2H testen met de vorige 25Y. |
|
Highland
Park 30Y, 43%, MacPhail's Collection |
91 |
6e
op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Fantastische weelderige
neus: bloemen, heide, honing, perzik, vleugje turf. Veelbelovend!
Smaak is heel vol voor een 43% whisky en heeft veel meer turf dan de
neus. Elegante allround Highland Park met een uitstekende zoete
droge afdronk waarin hout niet overdreven overheerst en het
bittertje dat langzaam opkomt beheerst blijft. |
|
Highland
Park 18 Y (oude botteling in ronde koker en zwart etiket) |
91 |
Highland Park met een belegen
zachtheid die niet onderdoet voor de 18Y Macallan! De perfecte
allrounder; alles van de 12Y is aanwezig met meer intensiteit, maar
niets is te extreem. Een droge plezierige houtafdronk, met rook en
turf. Prachtige balans en duidelijk voller van smaak naast de toch al
uitstekende 12Y. Veel toegankelijker dan de 25Y en in het algemeen
plezieriger om te drinken. Waardering kan tamelijk variëren en is erg
gevoelig voor wat voorafging. In 2005 maakt Jos weer eens een oude
botteling open (92), in oktober 2006 de winnaar in een tripeltest met
de 15Y en 16Y OB (90) en op 1 mei 2010 overtuigend superieur aan de
nieuwe 21Y en terug in de top (91). |
|
Highland Park 25 Y, 50.7% (botteling 2004 in vierkante doos) |
90 |
Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004. Neus: as, turf, mooi
sherryhout, vanille, heide, hooi, en provencaalse kruiden. Smaak
heeft mooi eiken, zoete malt, kaneel, vanille, beetje turf,
marmelade. De afdronk is vol, zoet, honing, as en iets droog. Na
verloop van tijd steeds droger (93). Ruim 6 jaar later op 27-11-2010
gaat deze botteling fors onderuit in het blindrondje van Michel met
slechts 87 punten. |
|
Highland Park 1985, 50.1%, bottled
July 2008, 271 bottles, Cadenhead's |
90 |
Vlissingen 27 september 2008 (25e).
Neus: Wow! Zeer fruitig, ananas, subtiel turf en malt. Zeer zachte
smaak en complex. Heerlijke afdronk vporo fruit en hout. Een
onverwachte topklasse Highland Park bij Dutch Connection. |
|
Highland
Park 24Y, 52.3%, Distilled 17-9-1981, Bottled 28-9-2005 from oak
refill cask number 6061, 244 bottles. Dewar Rattray Cask Collection. |
90 |
9e
op festivalzondag 2005. Neus is fantastisch! Mooi zoet, honing,
heide, hooi, turf, ziltig, malt. Ook de smaak is een sensatie: een
sublieme balans tussen turf, zilt, malt, honing en heide. In de
mooie droge afdronk gaat ook alles goed. Zeker zo goed als de 25Y
botteling van de distilleerderij en misschien zelfs wel beter....
Dewar Rattray doet het uitstekend dit jaar!! Punten bevestigd bij
Melgers op 15-3-2007 en fles meegenomen en ingezet als blindganger
met wisselend succes op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. Augustus
2008 is de fles nog half vol maar helaas behoorlijk achteruit gegaan
in smaak. Omlaag van 92 naar 88 punten; gemiddelde score genomen.
Een fantastische fles, maar je moet hem sneller leegdrinken dan mijn
tempo toestaat. |
|
Highland
Park 18 Y, 43% (gedistilleerd in 1960; botteling uit 1978!!) |
90 |
Mystery
guest van Michel op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Neus: mooi
hout, kersen, heerlijk zoet. Smaak is zacht en boterig, malt, cake,
pruimen, rozijnen, vijgen, vanillevla. Afdronk is zacht en filmend
met veel vanille. Grote verrassing als dit een Highland Park blijkt
te zijn uit een ver verleden; waar is de turf en de heide gebleven.
Is dit een verschil in bereiding of verandert whisky dan toch in de
fles??? |
|
Highland
Park 25 Y, 53.5% (oude botteling in ronde houten koker) |
90 |
Zeer
complex en door de cask strength behoorlijk ruig. Het eerste
mondcontact is geweldig; veel smaken die uiteindelijk door de
houtnectar worden overtroffen. Een zeer lange en droge afdronk met
een zeer aparte houtsmaak (niet altijd plezierig).
Eindigt helaas niet op 1 en in eerste instantie zelfs onder
de HP 18Y. Er is zoveel te proeven, maar de smaken komen er niet
goed uit. Water toevoegen maakt veel los, maar de smaak gaat daar
weer niet op vooruit. Avontuurlijk en te complex om snel te kunnen
doorgronden. Is blijven groeien in waardering en uiteindelijk toch
vlakbij de 18Y uitgekomen. |
|
Highland
Park, 1988-2004, bottled from private cask of Werner Hertwig on
17-6-2004, 55%. |
90 |
Super
Wigman Tastung 2004. Neus is prachtig compleet met zee, turf, hout
en heide. Smaak is allround, vol en prachtig in balans. Allen de
afdronk eindigt een beetje stroef. Zeker op het niveau van de
owner's botteling. Wel leuk om een vaatje te hebben van zulk goed
spul... |
|
Highland Park 1968, 40Y, 40.9%,
Cask# 3464, distilled 28-03-68 and bottled 11-11-08, bottle 10 of
175, Duncan Taylor |
90 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-3). Neus: heerlijk zoet en fruitig, vleugje turf. Wat complexer
en spannender dan de 2 voorafgaande DCs. Smaak: wat dun en fragiel
voor een Highland Park. De turf is verscholen achter de honingzoete
belegen malt en sappig hout. Lange en lekkere afdronk met veel hout
en aardse nasmaak. |
|
Highland Park 21Y, 40%, created
exclusively for travel retail |
89 |
Neus: veelbelovend, zoet, vanille,
rokerig, fruitig (mandarijn, rode grapefruit) belegen malt. Smaak:
begint zoet, zeer fruitig, heerlijk intense nectar, mooi hout en dan
ineens breekt de turf door die de lange rokerige afdronk ook stevig
gaat bepalen. Uitstekende balans en een enorm hoge drinkability.
Geweldige all-round botteling gevonden maart 2010 in duty free
Heathrow. Start op 90 punten maar in een H2H tegen de klassieke 18Y
wideneck oude verpakking bij Erik met het genietschap op 1 mei 2010
(9e) gaat de score een puntje onderuit. |
|
Highland
Park 14Y, 56.7%, Jack Wieber's Scottish Castles Collection, cask#
8085. 1991-2006 |
89 |
Geproefd
Groningen 2007 vrijdag (3e). Neus: floraal, fruitig, turf en enorm
kruidig (maggi, peper, kruidnagel). Smaak: complex, verwarmend, zoet
en kruidig. Mooi turf, hout en malt. De kruidnagelsmaak blijft
doorgaan in de mooie drooge afdronk vol hout en turf. Bepaald geen
typische Highland Park, maar uitstekend van kwaliteit. |
|
Highland
Park 16Y, 56.4%, bourbon cask #3953, distilled 23.04.1990 and
bottled 10.08.2006. Dewar Rattray. |
89 |
6e
bij Melgers op 15-3-2007. Neus: is dit Highland Park?? Enorm turf,
medicinaal, rook en clean bourbonwood. De smaak is ook ruig, vol
houtskool, planten, turf, jodium. Ook met water nog medicinaal. Turf
gaat ook door in de lange en prettig droge houtige afdronk. Smaakt
meer naar Caol Ila dan Highland Park, maar het is wel een
uitstekende whisky. |
|
Highland
Park 1978, 46%, McIntyre´s Malt Whisky Coy., no age statement (at
least 20Y according to bar staff) |
89 |
Onverwachte
score van een mij volkomen onbekende bottelaar (blijkt later een
sublabel van Murray McDavid voor de Japanse markt) in hotelbar 4
Jahreszeiten, Iserlohn op 12-7-2004. Neus: uitnodigend, heerlijke
zoete belegen malt, gember, honing, fruit (perzik, appel, ananas),
licht zilt en nauwelijks turf. Waar is de heide?? Smaak: vettig,
boterig, malt, vanille, honing, fruitcake en vers gebakken witbrood.
Dan komt er langzaam wat turf en zee naar voren, maar nog steeds
veel minder dan gebruikelijk bij Highland Park. Bij volgende slokjes
blijft de turf en zee subtiel aanwezig en verandert de eerste indruk
die je van de whisky had. Een prachtige elegante smaakontwikkeling.
De afdronk is verwarmend, filmend, lang en met een mooie volle hout
en vanille nasmaak, die voor het mooi iets te stroef eindigt.
Prachtig mooie balans. Flesje gevonden en ingezet op
genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 bij Huub. Tweede keer proeven
bevalt nog steeds uitstekend, maar geen 91 punten meer (extra
smaaknotities toegevoegd aan bovenstaande tekst). |
|
Highland
Park 1986, 19Y, 55.3%, 2nd fill sherry butt #2793, special botteling
for Whisky Festival Leiden 2005. |
89 |
1e
op festivalvrijdag 2005. Neus: eikenhout, stroopwafels, rozijnen,
cacao, leer. Smaak is onverdund nogal gesloten, maar wel complex:
waxy, amandel, chocolade, hout, droog fruit (pruimen, abrikoos).
Droge afdronk. Verwarmend!! Wat water toevoegen geeft mooie opening.
Neus wordt behoorlijk fruitiger (citrus, banaan) en krijgt ook iets
meer rook. Ook de smaak wordt wat spannender. Amandel blijft
aanwezig en gelukkig ook het prikkelende en verwarmende karakter.
Abrikoos, leer en een beetje turf komen nu meer naar voren. Doet wat
denken aan de 25Y ! Afdronk begint prachtig, maar krijgt al snel wat
minder prettige bitterheid en iets overheersend hout. Strafpuntjes
voor de afdronk en deze wis had misschien beter een paar jaartjes
eerder uit het mogen gaan. Herkansing bij Jos april 2006: minder
problemen met de afdronk. |
|
Highland
Park 24Y, 51.5%, Distilled 17-9-1981, Bottled 28-9-2005 from oak
refill cask number 6062, 266 bottles. Dewar Rattray Cask Collection. |
89 |
Geproefd
als 5e op Whiskyfair Dufftown op 30 april 2006. Neus: honingzoet,
enorm fruitig, malty, rokerig. Smaak heeft enorme body: bourbon
zoetheid strijdt met fruit, turf en rook. Verwarmend en complex. Met
water komt de turf iets meer voren. Prettige licht droge ziltige
afdronk. Wederom een prachtige Highland Park botteling van Dewar
Rattray, maar haalt niet de perfectie van cask 6061. |
|
Highland
Park 12 Y (botteling 1997-2000; het zwarte label zonder zonnetje als
in Jackson's 2000 boekje) |
88 |
Dit
was lang een van mijn favoriete allrounders; altijd lekker. Neus:
malt, honing, heide, gedroogd fruit, turf, rokerig. Smaak is zacht
en zoet en prachtig in balans met de stevig aanwezige turf. Hout,
malt, turf, kruiden (nootmuskaat), fruitig (marmelade, abrikoos),
geroosterd brood. Een lange zoete en licht droge afdronk met hout en
kruiden. Een uitgekiend mengsel van bourbon en sherryvaten. De
eerste fles in 1997 is 90 punten; de tweede in 1999 slechts 84 (niet
op label gelet; zie andere HP 12Y entries). Op Gall&Gall
proefavond mei 2000 terug in de subtop. Bij Jos op 20-4-2002: 89.
Maart 2004 nog een liter oude voorraad kunnen scoren, die weer op
het bekende niveau scoort (ook als mystery guest bij genietschap op
12 juni 2004). Juni 2007 een veilingfles: 88; iets lager gescoord in
gebietschapsbijeenkomstem 1 september en 22 december 2007. |
|
Highland
Park 16Y, 1987-2003, 50%. Old Malt Cask Douglas Laing |
88 |
Whiskyfestival
Den Haag 2003 (16e). Neus: vol, uitnodigend, zoet, fruitig (perzik),
rook. Smaak: vanille, zilt, honing, heide, cleane bourbonhoutsmaak,
verwarmend. Prettige droge afdronk. |
|
Highland
Park 1977, 21Y, Limited Bicentenary Distillery Edition, 40% |
88 |
Een
behoorlijke teleurstelling op genietschapsbijeenkomst 1 december
2002 door de bedroevende prijs/kwaliteit verhouding. De neus is een
prachtige cocktail van rook, turf, malt, heide, sherry, vanille en
leer. De smaak is ook weer prachtig allround met veel vanille, fruit
en chocolade en minder turf dan verwacht. De afdronk is lang met een
mooie houtsmaak. Mooi in balans, maar verder gebeurt er weinigt.
Toch een minder avontuurlijke reis dan de 3 voorafgaande top Ardbegs.
Cruciale vraag: is dit wel beter dan de 18Y?? Bij herproeven helaas
geen verbetering. In een dramatische blindproeverij tegen de oude
12Y (zwart label) en 18Y eindigt deze als laatste! Op de Oud &
Hout 2 proeverij van 28-3-2003 blijkt hij gelukkig wel lekkerder dan
de nieuwe 12Y botteling, maar nog steeds minder dan de veel
goedkopere 18Y. |
|
Highland
Park 1985, 19Y, 54%, Signatory Vintage Cask Strength Collection
series. Distilled 17.06.1985 & Bottled 18.05.2005. Hogshead #
2911, bottle 80 of 296. |
88 |
14e
op Pot Still festival 2005. De laatste van het festival gehaald bij
Signatory. Prachtige neus met veel vanille, heide, gras, malt, rook
en aarde. Smaak is subtiel, malty, mooi rokerig, beetje aarde/turf,
heide. Mooie cleane houtafdronk; misschien een tikje te droog.
Bonuspunten voor de goede balans. |
|
Highland Park 1988, 18Y, 58.2%,
bottled September 2006, 678 bottles, Cadenhead's Authentic Collection |
88 |
Neus: houtskool, rook, turf,
rookvlees, kruidig. Minder zoet dan de 18Y OB. Smaak: verwarmend en
complex! Heerlijk hout, turf, licht bittertje en hoge drinkability op
deze sterkte. Droge afdronk met vrij veel hout. |
|
Highland
Park 1989, 12 Y, 56,6%. Blackadder
Raw Cask. |
88 |
Krachtige
neus; vol rijk, sherry. Smaak complex en verwarmend. Water
noodzakelijk voor opening. Na water toevoegen mooie zoete smaak met
veel ontwikkeling (rook, hout, sherry, heide, en misschien een
vleugje zilt). Een van de hoogtepunten bij Gert (2/3/2002) |
|
Highland
Park 1995, 57.9%, bottled 2006. Gordon & MacPhail Reserve (green
label) |
88 |
Pot
Still Festival 15 april 2007 (5e). Neus: na de Imperial neust dit
uitstekend: de allrounder is er weer! Turf, rook, heide, gras,
bloemen, malt, vanille. Smaak onverdund is iets te scherp voor mij.
Met water een stuk prettiger drinken, maar het blijft een krachtige
en complexe whisky: mooi fruitig naast het hout, kruiden, turf, rook
en malt. Lange afdronk met pittige kruidige nasmaak. Prachtige
botteling. |
|
Highland
Park 18 Y (botteling 2004 in vierkante doos) |
87 |
Nieuwe
verpakking van deze klassieker geproefd bij Jos op 14-6-2004 naast
Highland Park 12 Y met zwart label en met ondergaande zon label. Dit
benadrukt nog een de uitzonderlijke klasse van de oudste 12Y
botteling. Deze 18Y is van vergelijkbaar niveau maar wat vlakker,
minder pit en wat meer houtkarakter. Dubbeltest naast de oude 18Y:
minder interessante neus, maar de smaak is vergelijkbaar. Mei 2007
fles aangeschaft bij bezoek distilleerderij en geproefd in de ring
van Brogar op Orkney. Neus: malt, honing, turf. In een heideveld
valt de heide in de neus niet zo op. De smaak is heerlijk zacht en
zoet, malt, vanille en hout mooi in balans met de juiste hoeveelheid
turf en rook. Heerlijke lange zoete afdronk. |
|
Highland
Park 18Y, 43% (nieuwe botteling 2006 - 2012 in ovale fles) |
87 |
3e op Leiden 2006, deelfles 2009 en
sample juni 2012. Neus: honing, appel, hooi, malt, licht rokerig.
Smaak is zacht, elegant en subtiel. De zoete malt, fruit (appel,
marmelade), honing is mooi in balans met het hout dat geen moment
overheerst, de kruidigheid, de rokerige lichte turf smaak. Blijft
een mooie allround malt whisky. Afdronk is kruidig, peperig met een
droge aardse nasmaak. |
herzien |
Highland
Park 12 Y, 40% (botteling 1999(?)-2003 in ronde koker, maar met
opgaande zon op het label) |
86 |
Dubbeltest
bij Jos op 14-6-2004 naast de 12Y met zwart label. Neus van deze
duidelijk minder elegant: iets leerachtig en meer hout. Smaak is nog
steeds uitstekend, maar toch duidelijk minder in balans en mist ook
de rook die later opkomt. Deze botteling zit duidelijk tussen het
niveau van het klassieke zwarte label en de nieuwe vierkante doos
in. |
|
Highland Park 23Y, 56.7%,
distilled 1982 and bottled 2006, cask #1340, RMW |
86 |
Geproefd in het blindrondje bij
Michel op 27-11-2010. Neus: heerlijk fruitig (ananas, perzik), zoete
malt, floraal. Smaak is zeer zacht en blind is meteen duidelijk dat
er een respectable leeftijd wordt geproefd. Intens fruitig, tikje
bitter hout naast de honingzoete malt. Afdronk heeft veel hout en
eindigt plakkerig (strafpuntjes) |
|
Highland
Park 1988, 13Y matured in a sherry butt, 46% Signatory
Un-Chillfiltered Collection. |
86 |
Neus:
hout, rook, heide/gras, boterig, malty & honingachtig zoet.
Licht zilt. Smaak: wat scherp maar vol en vettig, zoet. licht turf,
ziltig en zeer boterig. Interessante variatie. De afdronk is lang,
glad en iets te droog (veel hout). In een dubbeltest met de Aberdeen
Highland Park is deze duidelijk minder. In een dubbeltest met
Macphail's 8Y wint deze op smaak. |
|
Highland
Park 1990 9Y Wilson and Morgan 46% sherrywood |
86 |
Iets
van jodium en verder veel van de 12Y Highland park. Prachtig in
balans en een concurrent voor de distilleerderij botteling.
Herwaardering als 4e bij de Still (23/2/2001). |
|
Highland
Park 24Y, bottled 2002, Signatory Dumpy, refill sherry butt |
86 |
1e
bij Huub op 24 mei 2005 (blind). Neus is zeer alcoholisch (cask
strength is meteen duidelijk) met malt, turf, hooi, gras en cleane
bourbonwood neus (het blijkt echter een refill sherry butt!!) De
vettige smaak is erg scherp met zilt, turf en clean hout. Tamelijk
gesloten en scherp en daarom flink water toegevoegd. Neus krijgt
duidelijk veel meer fruit (citrus) maar de smaak helaas een vleugje
zeepsop (zonder dat het echt storend wordt). De pittige en licht
kruidige smaak blijft wel aan de scherpe kant. Mooie houtsmaak die
doorzet in de lange droge afdronk. Er komt steeds meer vanille
opzetten. Door de zeer peaty en cleane smaak zou ik Highland Park
niet zo snel raden. De houtsmaak is zeer clean en erg vanilleachtig
voor een refill sherryvat. |
|
Highland Park 1990, 40%, bottled
2010 |
86 |
World of Whiskies Heathrow
9-9-2010. Neus: rokerig, licht turf, fruitig, belegen malt. Smaak:
zoet, fruitig, mooi hout en turf. Lange licht droge en rokerige
afdronk. Beste van de proefsessie, maar haalt toch niet het niveau
van de voorafgaande 21Y duty free edition; ook jammer van de 40%. |
|
Highland
Park 12Y single cask 1989-2001; Aberdeen distillers |
85 |
Verrassing
bij Jos op 20-4-2002. Neus: boter, hout, licht en wat muf. Smaak
heerlijk zacht en boterig met een lange prettige houtafdronk. Je
mist het allround karakter van de distilleerderij 12Y (als
referentie er naast gehad; duidelijk meer zee en turf), maar weer
een geslaagde onafhankelijke botteling. |
|
Highland
Park 15Y, 55.4%, Dewar Rattray |
85 |
14e
op festivalzondag 2004 en 7e op Dewar Rattray masterclass. Neus: is
dit Highland Park?? Er is veel turf (25-30 ppm volgens presentator)
en rook aanwezig. Smaak is ruig, oily, zilt, plantaardig, jodium en
een vleugje heide. Ook met water blijft er een duidelijk medicinaal
karakter aanwezig. Doet meer aan Islay (Caol Ila) whisky denken dan
aan de subiele allroundheid van Highland Park. Het resultaat is
echter uitstekend. |
|
Highland
Park 16Y, 1990-2006, 58.7%, cask 5831, 1272 bottles. |
85 |
13e
op Leiden 2006. Weer een speciaal flesje van HP en uit een goed
sherryvat als ik op de neus af ga: mooi zoet fruit (kersen,
marmelade) naast de rook, licht turf. Smaak is verwarmend, rokerig,
intens zoet en tegelijk kruidig. Wat overdadig in het hout. Met
water wat meer rook, turf en kruidnagelen. Vrij droge afdronk met
mooie hout en turfsmaak. Wat minder lekker dan de 2005 festival
botteling. |
|
Highland
Park 1989-2000, 11 Y, 57,7%, cask 11582.
Signatory Vintage Dumpy Bottle 408/630 |
85 |
De
tweede independent Highland Park bij Jos op 20-4-2002. Weer een
rijke compositie die behoorlijk afwijkt van zowel de distilleerderij
als de Blackadder & Aberdeen edities (88). Jos zet hem nog eens
in op de genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003. Nu valt deze
botteling toch beetje tegen. Mooi zeekarakter met heide en houtsmaak
maar aan de scherpe kant en minder allround dan distilleerderij
botteling. Met een beetje water neemt de scherpte alleen maar toe. |
|
Highland Park 38Y, 43%, distilled
1970 and bottled 2008, Gordon & MacPhail Rare Old |
85 |
Blindproefrondje
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: now we're talking! Lekker
zoet, methol, fruitig, oud hout. Smaak: intens fruit, peredrups,
bitter hout, melkchocolade, licht turf. Complex met wat synthetisch
bijsmaakje. Mooie filmende afdronk met een houtbittertje. |
|
Highland
Park 8Y, 40%, MacPhail's Collection |
85 |
Dubbeltest
met nieuwe botteling van de 12Y bij Jos. Neus: zeer rijk en
veelbelovend. Zee, sherry, hooi, malt, superaromatisch. De neus van
de 12Y is duidelijk stukken minder interessant. De smaak is veel
krachtiger dan je verwacht bij 40%; iets te scherpe en assertieve
binnenkomst maar prachtig van smaak. Heeft naast Highland Park ook
iets van een ruige Glenfarclas. Lange kruidige (peper?) afdronk.
Verwarmende whisky. Tweede dubbeltest naast Signatory
Unchillfiltered 13Y loopt gemengd af: betere neus, maar ruwere
smaak. |
|
Highland
Park 16Y, 40% (botteling 2006 in vierkante doos) |
84 |
In 2006 gelanceerd voor taxfree verkoop, maar geproefd op 2-5-2006
in Ben Loyal hotelbar in Tongue. Oktober 2006 deelfles aangeschaft
(86). Minder indrukwekkend in het blindrondje bij Michel op
27-11-2010 (82). Neus: uitnodigend, heide, bloemen, honing, malt,
boenwas, mooi hout, rook en turf. Smaak heeft een mooie balans van
rokerigheid, fruit, brood, malt, maggi en hout. Minder turf dan
verwacht op basis van de neus, maar het is duidelijk aanwezig. De
vooral zoete afdronk heeft veel hout en eindigt niet echt lekker. In
een tripeltest naast de 15Y is deze 16Y duidelijk veel voller van
neus en smaak. De 18Y blijft echter superieur |
|
Highland
Park 1984, 58.6%, Gordon and Mac. Phail |
84 |
Klein
slokje op de proefzolder van Wees; alweer een interessante
onafhankelijke botteling. Wat scherp door het hoge
alcoholpercentage. |
|
Highland
Park 1990, 16Y, 58.7%, sherry butt #5831, 1272 bottles, bottled
2006. |
84 |
Groningen 2007 (11e op 2e dag).
Neus: veel sherryhout, autobanden/rubber, rood fruit, chocolade. Smaak
is krachtig met nogal overheersend sherryhout. Turf, rokerig, fruitig,
marmelade. Na de fantastische 30Y gaat dit niet helemaal goed. Een
droge en vrij stroeve afdronk vol hout. Minder mooi sherryvat dan de
2005 Leiden botteling, maar deze verdient nog een tweede kans (86).
Herkansing in 2008 geeft een lagere score (84). |
|
Highland Park Leif Eriksson
Release, 40%, Limited edition exclusive to global travel retail,
wholly matured in american oak casks. |
84 |
Geen leeftijd op deze relatief
prijzige fles.Neus: mooi fruitig (sinaasappel), kruidig, vanille,
malty, licht rokerig (minder turf dan gebruikelijk). Smaak: meer pit
dan de neus doet vermoeden; turf aanwezig, kruidnagel mooi in balans
met de zoete malt en vanille. |
nieuw |
Highland
Park 15Y, 40% |
83 |
2e
op festivalvrijdag 2005. Na de zwaar sherried festivalbotteling
heeft deze neus heel wat meer HP karakteristieken: heide, gras,
bloemen, licht turf, rokerig en frisse moutgeur. De smaak begint
zoet en voorzichtig met veel vanille, marmelade en malt. De turf en
rook komen later sterk naar voren, maar helaas ook wat feinty en
leerachtig karakter. De afdronk is droog, nogal plakkerig en beslist
niet indrukwekkend. Goede whisky, maar had er iets meer van verwacht
t.o.v. de 12Y na de neus. Herproeven met Jos oktober 2006 in een
tripeltest met de 16Y en de 18Y geeft dezelfde score. |
|
Highland Park, 12Y, 60%, cask #
1550, limited edition |
83 |
Vlissingen 27 september 2008 (24e).
Neus: gedroogd fruit, turf, aarde, sherryhout, linnenkast. Mooie neus,
maar de smaak is onverdund erg scherp. Met wat water toegankelijker
maar de droge turf en zoete sherryhoutsmaken worden geen vriendjes.
Sappige droge afdronk. Interessant. |
|
Highland
Park 14Y, 1989-2004, 54,6%, Cadenhead's |
82 |
6e
op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Neus is zeer alcoholisch,
leerachtig, kruidig; niet bepaald aantrekkelijk. Onverdund niet goed
te trekken. Mooie opening met water. Smaak heeft veel turf, licht
medicinaal, malt, maggi, kruidig en leerachtig. Doet aan Clynelish
denken. Een bijzonder botteling met zijn kale bourbonhoutsmaak. Voor
prijs/kwaliteit kan dit naar mijn smaak niet tippen aan de allround
owners botteling. |
|
Highland
Park 12 Y (botteling 2003-2006 in vierkante doos) |
81 |
Schokkende
ervaring met Highland Park nieuwe verpakking in mei 2003! Deze fles
komt niet in de buurt van de allround classic die Highland Park 12Y
in herinnering was. Nog steeds mooie geur maar de smaak is wat weeïg.
Het lijkt wel of hier veel meer bourbonvaten zijn gebruikt (83).
Blind geproefd als mystery guest bij Huub op 13-9-2003 weer 82/83
punten. Bij Jos in feb. 2004 moet de nieuwe botteling het in een
dubbeltest afleggen tegen het jonge broertje van 8Y van MacPhail's
Collection, terwijl de oude botteling in de ronde koker duidelijk
superieur is. Ook Huub heeft een nieuwe botteling die slecht bevalt.
Zou het nog goed komen met deze eens favoriete value for money
whisky? Als 3e op festivalvrijdag 2006 na de HP 15Y daalt de score
nog 2 punten. |
|
Highland
Park 1988-2000, 46%, Murray McDavid refill sherry butt |
81 |
Toegift
bij Gert op 21-2-2004. Zeer lichte kleur. Neus is zeer fris en
fruitig (citrus). Smaak is zeer clean: veel graan, fruit en op de
achtergrond iets zilt. Blind geproefd zou je dit geen moment een
Highland Park noemen; het allround karakter en zee/turf verhaal is
afwezig. Prettig gladde houtafdronk. Bijzondere botteling. |
|
Highland Park 12Y, 58.9%, sherry
cask #974. Specially selected and bottled in Scotland for Maxxium
Netherlands (35 cl bottle). |
80 |
4e op Gall&Gall festival
Almere1-11-2009. Neus: sherryhout, boenwas, marmelade, licht turf,
cacao. Smaak is erg gesloten en onverdund bijzonder alcoholisch.
Houtnectar. Filmende afdronk vol hout. Water toevoegen (naar 45-50%)
geeft een veel mooiere en fruitiger neus, maar de smaak blijft
messcherp met tamelijk overheersend hout. Mist het allround karakter
van de 18Y, maar heeft wel ballen. |
|
Highland
Park 1986-2005, 55.7%, Scott's Selection |
80 |
Geproefd
op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (18e). Neus is gesloten en
alcoholisch; zeker in vergelijking met de voorgaande Scott's
Bruichladdich. Smaak onverdund is vettig en malty. Met water een
stuk toegankelijker, maar nog steeds niet indrukwekkend. Waar is de
heide en de turf? Het allround karakter van de 18Y mist en ik denk
dat ik zelfs liever de nieuwe editie van 12Y van de distilleerderij
drink. |
|
Highland
Park 12Y, 40% (botteling 2006-2007 in ovale fles) |
78 |
4e
op Leiden 2006. Neus is een klein drama na de 18Y. Waar zijn de
bloemen en de heide gebleven? Dun en bleek. Wel floraal, grassig,
wat turf, beetje rook, vanille, malt, hout. Smaak is ten opzichte
van voorgaande bottelingen ook weinig expressief. Appel, perzik,
licht turf, malty, iets droog hout. Afdronk is vrij droog en wat
plakkerig. Het is droevig, maar de HP12Y behoort nu tot de
middenmoot voor mij i.p.v. de prijs/kwaliteit topper die het ooit
was. Herkansing bij bezoek aan distilleerderij op 1 mei 2007 geeft
identieke score. Neus wordt nu een stuk milder beoordeeld, maar de
smaak en afdronk blijven zeer teleurstellend. Ook onderuit bij een
H2H tegen Dalmore 12Y en Glen Ord 12Y. |
|
Highland Park 12Y, 55%, Saint
Magnus Edition Two, Bottled in 2010 in a limited edition of 11.994
bottles. |
78 |
14e met genietschap 8-1-2011.
Neus: sherryhout, zwavelig, rook en turf. Met paar drupjes water
komt gedroogd fruit en cacao naar voren. Smaak is krachtig en
scherp. Bitter hout, zwavel, aarde, tabak, rookvlees.Subtiliteit is
ver te zoeken. Met water gaan de scherpe randjes eraf, eindelijk wat
fruit en rokerige malt. best wel complex, maar de droge zwavelsmaak
kost veel strafpunten. Afdronk: droog hout en branderige nasmaak
alsof je superol hebt geslikt. De meeste genietschappers serveren
hem totaal af; ik vind hem wel intrigerend, maar die zwavel.... |
|
Highland
Park 1980, 23Y, 54.8%, cask 7367, bottled on 19-9-2003 exclusively
for German connaisseurs, non chill filtered, 498 bottles. |
77 |
Zeer
luxe verpakking. Kleur bijna oranje! Neus: hout, sherry, hout,
beetje fruit (sinaasappel),zoet en hout. Smaak is ook over de top
met hout nectar, zeer complex en gesloten. Met een paar drupjes
water wat opener: rook, heide, turf en marmelade worstelen zich door
het hout. Met meer water zachter, maar dit doet de nectarsmaak
verdwijnen en een wat stroevere houtsmaak loskomen. De droge afdronk
heeft zeer veel hout (hier heb je niet altijd zin in) en een
prikkelende nasmaak. De smaak van de whisky blijft wel intrigeren op
dezelfde manier als mijn eerste 25Y oude fles. Eerste keer volledig
afgebrand door de meeste genietschapsleden op 12 juni 2004. Dit vat
had eerder op de fles moeten gaan. Op 14 juni bij Jos naast twee
versies 12Y en 18Y getest en weer iets opgewaardeerd (86). Bij
volgende keren proeven wordt helaas steeds duidelijker dat deze
whisky niet goed in balans is en je nooit echt een plezier doet. |
|
Highland
Park 1977, 20Y, Signatory 43%. Oak. |
76 |
2e
bij Henk (24-6-2002). Veel malt, esters en vanille in de neus. Wat
geparfumeerd en dan veel turf, malt en rook. Tamelijk scherp. Met
water verbetering (zachter). Medicinale houtafdronk en wat
plakkerig. Niet in balans. Ook geen moment het idee dat het om een
oude whisky gaat. |
|
Highland
Park 1996-2006, 58.8%. Specially selected and bottled in Scotland
for the Ambassador Cask 2, Sherry cask no. 1071, Limited edition. |
75 |
Fles aangeschaft bij bezoek aan distilleerderij op 1 mei 2007 en geopend in blindproefrondje genietschaps bijeenkomst 22 december 2007. Neus is ronduit onplezierig: alcoholisch, ranzig vlees, BBQ houtskool, zurig brood, azijn, chloor, kruidig, licht rokerig. Met wat water meer floraal, citrusfruit, vanille, yoghurt, maar het blijft onplezierig neuzen. De smaak is onverdund erg krachtig en verwarmend, maar goed te drinken op deze sterkte en beter dan de vreselijke neus. Boterig en creamy, vlezig (BBQ), een licht medicinaal karakter, turf, malt, rozijnen, stroeve houtsmaak. Minder all-round dan een standaard Highland Park maar toch wel complex en intrigerend. Jammer dat er een vieze bijsmaak is die ook de droge en kruidige afdronk gaat overheersen. De vettige smaak blijft bij verder verdunnen; de whisky wordt er echter niet veel beter van. In het rijtje miskopen; waarom een single cask botteling van dit gemaakt? |
|
Highland
Park 13Y, 61.5%, The Clydesdale. Distilled Nov 1992 and bottled Sep
2006. Cask 0028/20571. 444 bottles |
74 |
Geproefd
Groningen 2007 vrijdag (14e). Neus: heftig alcoholisch. Na de prima
Caol Ila van dezelfde bottelaar is dit even schrikken. Ook de smaak
onverdund is vuurwater. Met water toevoegen wordt het allemaal niet
veel beter. Smaak blijft messcherp en dit mist totaal het allround
karakter van Highland Park. |
|
Highland Park 1997, 54.3%, Refill
Sherry Butt, Cask# 5822, distilled 17-11-97 and bottled 03-09-10,
Gordon & MacPhail Reserve |
73 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-6). Neus: autobanden, rubber, zwaar sherryhout, onaantrekkelijk.
De smaak is onverdund krachtig en helaas niet beter dan de neus.
Turf heeft meer een asfalt dan een aards karakter, boterig, een
licht medicinaal karakter en een stroeve houtsmaak. Droge en
zwavelige afdronk. Doet wat aan mijn Ambassador miskoop denken. |
|
Highland Park 1991, 17Y, 46%, cask
15100, distilled 17-9-1991 and bottled 17-9-2008, Signatory Vintage,
787 bottles |
65 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(20e). Neus: turf, vanille, honing, malt. Smaak: zepig, filmend, turf.
Er zit een bijzonder vervelend bijsmaakje aan deze Highland Park. |
|
Hillside:
|
|
Zie Glenesk-Hillside |
|
Hokkaido
Pure Malt: zie Yoichi |
|
|
|
House of Lords |
House
of Lords, 43%, B260 |
73 |
Sample
van Richard september 2006. Neus: fruitig (banaan, citrus), grainy,
zurig, wijn, vanille. Smaak is vrij zacht en boterig, kaakjes,
vleugje turf. Duidelijk nog wat jong. Afdronk is zurig en wat
plakkerig en eindigt nogal droog. |
|
Housemalt |
Housemalt,
Wilson & Morgan, Single Islay Malt Scotch Whisky, 43%, cask
655-672, distilled Jan. 1995 & bottled in 2004. |
85 |
Winnaar
value for money tasting bij Gert op 11-6-2005. Neus is veel rijker
dan de voorgaande Ultimate botteling en zeer uitnodigend tot
consumptie: mooi turf, rokerig, sherryhout(?), zoet en planten.
Smaak is mooi in balans: prachtig planten, turf, zee, licht
medicinaal, zoet en fruitig (sinaasappel). Ook in de droge en zoete
afdronk blijft alles goed gaan: mooi hout en fruitige zoetheid.
Welke distilleerderij is dit? Ik gok op Bowmore (86). Tweede keer
proeven in een dubbeltest bij Jos is deze inderdaad beter dan de
later door mijzelf gekochte Housemalt. |
|
Housemalt,
Wilson & Morgan, Single Islay Malt Scotch Whisky, Medicinal,
smoky, 43%, cask 14997-15003, distilled November 1995 & bottled
in October 2004. |
82 |
Gekocht
n.a.v. hoge score cask 655-672. Deze editie is echter wat bruter en
minder zoet. Deze lijkt meer op Caol Ila (vanwege planten,
jeneverbes), maar Bowmore & Laphroaig (medicinaal) zijn ook
opties. Wel een prettige Islay whisky. Regelmatig gebruikt als
booster in de kreeftensoep! |
|
Housemalt,
Wilson & Morgan, "Smokey & medicinal", bottled
2001 (men zegt Bruichladdich 8Y) |
78 |
14e
op festival 2001. Mooi af voor zo'n jonge whisky. Eindigt boven de
oude Bruichladdich distilleerderij edities van 10 & 15Y. |
|
Hudson Four Grain Bourbon Whisky,
46%, Corn, Rye, Whear and Malted Barley, Year 07, batch 3, bottle 182,
Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York |
72 |
Vlissingen 27 september 2008 (16e).
Veel kruidiger en complexer dan de voorgaande Bourbon. Smaak is nog
niet indrukwekkend maar wel een leuke poging om uit het standaard
Bourbon concept te komen. Hout, vanille, zoet, kruidig. Droge en zoete
houtafdronk. |
|
Hudson Manhattan Rye Whisky, 46%,
Year 07, batch 3, bottle 22, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York |
69 |
Vlissingen 27 september 2008 (14e).
Neus: pepermunt, kruidig, spirity. Smaak: na de kleurloze Corn is dit
tenminste whisky. Kruidig, laurier, zoet. Al aardig wat hout in de
smaak en afdronk. |
|
Hudson Baby Bourbon Whisky, 46%,
100% NY Corn, Year 07, batch 7, bottle 655, Tuthilltown Spirits,
Gardiner, New York |
65 |
Vlissingen 27 september 2008 (15e).
Neus: vanille, hout, marsepein. Smaak valt tegen na de Rye whisky. Wat
waterig en spirity. Uiteraard wel de typische bourbon zoetheid en
vanille. Afdronk is wat lijmig met sappig hout. |
|
Hudson New York Corn, 46%,
Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York (geen whisky) |
10 |
Vlissingen 27 september 2008 (13e).
Kleurloos. Neus: BAH; nog duidelijk new make spirit. Met veel water
iets van graan en vanille. Niet drinkbaar wat mij betreft. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|