Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011 |
|
Waitui Single Malt: zie
Schnapp-Dragon distillery |
|
|
nieuw |
W.L.
Weller Special Reserve Kentucky Straight Bourbon, 45%, 7Y |
69 |
Geproefd
bij Jos op 16-4-2005 (bonus Huub). Een heerlijke intens zoete en
complexe neus met veel kruiden, sinaasappel & stroop. De smaak
is zeer teleurstellend na de prachtige neus: pittige start met veel
mint en kruiden maar dan komt de lijmige en weeë bourbon zoetheid
door. De korte afdronk is slecht; lijmig en wasachtig. |
|
White Horse Carpano Torino Blend,
40%, (bottled in the70's) |
79 |
Neus: licht zurig, citrusfruit,
etherisch/oplosmiddel, licht rokerig. Smaak: rokerig, elegant,
kruidig, muesli, turf op de achtergrond. Als er al een hart van
Lagavulin inzit klopt het nauwelijks meer. Vrij korte neutrale
afdronk. Lekker drinken zonder uitgesproken karakter. Hoge score in
Blindrondje op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009 (84) en
minder indrukwekkend na de Ierse ronde bij Jos op 25-6-2011 (79). |
|
White
Horse Fine Old Scotch Whisky, 43% (Lagavulin based). |
77 |
Geproefd
bij bezoek Erik op 11-12-2007 naast de Cluny. Een Lagavulin
gebaseerde blend zonder leeftijd in een magnum fles, via herimport
uit Thailand weer in Nederland. Neus: behoorlijk pittig, grainy, wat
lijmig en veel minder subtiel dan de Cluny. Smaak valt best mee:
mooi rokerig, malt, turf, vanille, fruitig. Heeft meer ballen dan de
Cluny maar mist subtiliteit en is ook behoorlijk lijmig door de
jonge grain whisky. Afdronk is wat plakkerig en licht droog. |
|
White Oak Distillery: Akashi 5Y,
45%, Single Malt Japanese Whisky |
74 |
Sample bij Jos 4-10-2011 na een
Glenlivet 12Y. Neus: spiritus, citrusfruit, aard, licht rokerig,
vanille, duidelijk nog een jonge malt. De smaak is nog wat onaf,
maar deze jonge malt heeft al wel complexiteit en interessante
smaak. Groene appel, turf (meer dan verwacht op basis van de neus),
vrij zacht en prettig mondgevoel. Lekkere licht droge en vrij korte
afdronk. Deed even aan de Ardbeg Blasda denken, maar als Jos die er
naast zet is deBlasda toch wel een stuk lekkerder. |
nieuw |
Whyte
and Mackay 21Y, 40% |
80 |
Zeer
snel geproefd bij Erik in blindproefrijtje 19-8-2006. Neus: graan,
bloemen, heide, fruit (perzik, citrus), hout. Smaak is zacht en mooi
malty. Wat vlak maar prachtig in balans: malt, zoete vanille en
honing, vettig, vers fruit en een heel klein beetje turf. Prettige
droge afdronk. Prima blended whisky met hoge drinkbaarheid, maar
niet erg spannend. |
|
Whyte
and Mackay Matured twice, 43% |
71 |
Neus:
malt, peer, beetje turf en postzegel. Smaak is zacht en behoorlijk
krachtig: malt, kruidig, hout , sherry. Helaas beetje droge nasmaak
met wat postzegel. |
|
Wild
Turkey Rare Breed (54,1%), Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Batch
WT-03RB |
82 |
Deze nieuwe Rare Breed botteling uit 2006 begint verbluffend goed (84). In een H2H met van Winkle 12Y moet deze krachtige whisky echter inleveren. Zeer rijke neus met vanille, kruiden, menthol, brie, honing, hout. Smaak is complex, fruitig, mooi hout, kruidig en niet overheersend zoet (honing, vanille); zelfs een vleugje zuur. Lange en wat bittere afdronk. |
|
Wild
Turkey Rare Breed (54,2%), Kentucky Straight Bourbon Whiskey |
81 |
Verrassende dubbeltest met de 8Y 101 proof op proefavond ALX4. Rare breed is een mengsel van 6, 8 en 12 jaar oude whiskey. Neus is veel opener en frisser dan de 8Y met uitnodigende honingachtige geur. Smaak is ook vrij fruitig, met mooie zoet honing & vanillesmaak en niet te overheersend hout. Ook in de afdronk gaat alles goed. Nieuwe benchmark bourbon voor proeverijen! T.z.t. dubbeltestje met de Blanton's proberen. Juni 2004 is het zover: gelijk spel. Blanton's is iets subtieler en de veel krachtiger Rare Breed heeft bij de 2e keer proeven toch wel erg veel hout. |
|
Wild
Turkey 8Y 101 proof (50,5%) Kentucky Straight Bourbon Whiskey |
77 |
Neus: typisch krachtige bourbon,
vanille, eiken, mint, menthol. Smaak: krachtig door het
alcoholpercentage, rokerige houtsmaak (houtskool), vanille, fruitig
(marmelade). Afdronk blijft pittige houtsmaak houden maar wordt heel
erg droog en plakkerig. Op proefavond ALX4 duidelijk minder dan de
Rare Breed. Houtsmaak overheerst te veel (77). Op blindproefrondje bij
Jos op 27-6-2009 vrijwel identieke score (78) |
|
Wild
Turkey Sherry Signature, 10Y, 43%, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
enhanced with Oloroso Sherry. |
76 |
Blind
geproefd als mystery guest bij Erik op genietschapsbijeenkomst
31-3-2007 en in eerste instantie verward met een Rye whiskey. Neus
is bijzonder kruidig als een Rye naast de zoete bourbonneus. De
smaak is mooi zoet, kruidig en sappig hout. Doordat Wild Turkey
bourbon van zichzelf al zo'n krachtige smaak heeft werd de sherry
niet echt opgemerkt. De houtsmaak is wel anders in de lange droge en
kruidige afdronk. |
|
Willet Bourbon Whisky, 47% |
71 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-16). Neus: zoet, weeïg. Smaak is beter dan de neus, maar ook geen
hoogvlieger. Bubble gum zoetheid, veel hout en een lange plakkerige
afdronk. |
|
William
Lawson's Finest, 40% |
68 |
Vergelijkbaar
met Johnny Walker premier. Lijmachtige bijsmaak (60). Tweede keer
proeven (in jan. 2004) wat rijker van smaak dan in herinnering,
minder plakkerig en meer te ontdekken. |
|
William
Peel, 7Y, 40%, Double matured in oak Islay casks. |
67 |
Geproefd
bij Gert op 11-6-2005. Neus: zoet, kruidig, maggiplant en wat
lijmig. De smaak is vlak, onplezierig en plakkerig maar heeft wel
een licht zilt, malty en kruidig karakter. Islay is echter heel ver
weg. Afdronk ook behoorlijk lijmig met hout en kruiden. |
|
Wilson:
Milford 10Y (New Zealand whisky),
43% |
76 |
5e op Pot Still festival 2003. Neus: mooi hout, vanille, fruitig
(peer, perzik) en vleugje pepermunt. Smaak: bourbonhout, vanille,
mellow malty, peer, licht rokerig, hout, satijnglad. Bij de bereiding
is geen turf gebruikt, dus de rooksmaak komt volledig uit de gebrande
bourbonbarrels. Weinig complexiteit en tamelijk 1-dimensionaal, maar
goed van smaak als een jonge Speyside. Afdronk wordt na geruime tijd
erg droog (78). Wordt als mystery guest goed gewaardeerd door het
genietschap op 12 juni 2004 (ook daar weer 78) en 27 juni 2009 (daar
iets minder met 74 punten). |
|
Wilson:
Milford 16Y (New Zealand whisky; work
in progress), circa
51% |
80 |
7e
op Pot Still festival 2003. Neus: krachtig, zoet, bourbon, fruitig.
Smaak onverdund is mooie zoete houtnectar. Met water verdwijnt
nectarsmaak, maar er komt een mooie zoete (perzik) en zachte whisky
tevoorschijn. Dit kan toch al tegen menige Speysider opboksen. |
|
Wilson:
Lammerlaw 10Y (New Zealand whisky),
43% |
78 |
Heerlijk
boterzachte fruitige whisky met rook en turf. In de afdronk meer
turf. In Nieuw-Zeeland kunnen ze het ook! Iets te stroef in de
afdronk. Onderwaardering door Jackson! |
|
Wilson:
Milford 12Y (New Zealand whisky),
43% |
75 |
6e
op Pot Still festival 2003. Neus: lijkt erg op de 10Y. Smaak: minder
bourbonsmaak en ook minder goede balans dan de 10Y. Nog steeds wel
een prettige whisky waar ze zich down under niet voor hoeven te
schamen. |
|
Woodford
Reserve Kentucky Straight Bourbon: zie Brown-Forman |
|
|
|
Writer's Tears, 40%, Pot Still
Blended Irish Whisky |
80 |
Pot Still Blended betekent
mengsel van traditionele Pot Still Whiskey a la Redbreast en Single
Malt. Neus: cleane malt, vanille, citrusfruit, kruidig. Smaak:
sinaasappel, mooie houtsmaak, zoet en licht kruidig. Prettige zoete
afdronk met wat plakkerige nasmaak. In blindproefronde bij Jos op
25-6-2011 voor een Bushmill's uitgemaakt. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|