Versie
aprili 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na
juli 2011
|
|
Karuizawa 1991, 62.5%, cask # 3318,
bottled 20-11-2007. |
86 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(21e). Een geweldig festival afsluiten met een typische Japanner.
Nauwelijks notities kunnen maken. Hout, kruidig en malty met een droge
afdronk. |
|
Karuizawa Vintage 1986, 60.1%, 15Y, sherry cask # 2771, Bottled 21-11-2002
(Mercian). |
86 |
4e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: zoet, zeer fruitig (abrikoos, aardbei), mooi sherryhout, kruidig, elastiekjes. Smaak is vol en rijk; visceus en een enorme body, goed te dinken op dit hoge alcoholpercentage. Na de zoete en zeer fruitige start komt er langzaam een wat bitterder smaak naar voren die doorzet in de houtige en prettig droge afdronk. Met water wordt het geheel zachter en toegankelijker, maar verlies je het houtnectar effect. Een prima Karuizawa botteling van owners Mercian. |
|
Karuizawa
1985, 59.5%, bourbon cask. Vintage serie in 250 ml flesje. |
84 |
Sample
bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: heerlijk zoet, perzik,
honing. Neus en smaak zijn erg alcoholisch en wat water is nodig om
dit te openen. Neus krijgt meer floraal karakter en ook iets van
groenten (gesneden bonen o.i.d.) naast het honingzoete malt
karakter. Smaak blijft zeer krachtig, vol en zoet. Vanille, malt en
hout blijven doorgaan in de mooie licht droge afdronk. |
|
Karuizawa
Pure Malt 12Y, 40% (Japanse whisky van Mercian;
bevat 12-31 jaar oude whisky volgens etiket)) |
83 |
9e op Gent festival 2007. Na de
Benriach 16Y heeft dit een enorm volle neus: malt in het kwadraat,
mooi hout, |
|
Karuizawa Vintage 1989, 58.6%, 12Y, sherry cask # 3207, Distilled Nov. 1989 and bottled 20 Dec. 2002. Bottle 37 of 410. Bottled for Kawachiya. |
82 |
5e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: veel kruidiger dan de voorafgaande Vintage 1986. Zoet sherryhout, zwavelig, rubber. Smaak: gedroogd fruit, zoet, sherryhout, harsig, gember. Vind dit vat minder lekker dan de Vintage 1986, maar het heeft meer die uitgesproken hartige Japanse smaak. |
|
Karuizawa
1994. Bottled 2006. 61%, Ichiro's choice. Cask 2221 (ex Glenlivet
Sherry Butt), 505 bottles. |
81 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 1
eerst zelf geproefd (84) en later nog eens bij Jos op 16-3-2007
(78). Gemiddelde score genomen. Neus: gesloten en erg alcoholisch;
beetje oplosmiddelachtig (aceton, nagellak). Winey en vanille. Smaak
onverdund is een keelbrander van de eerste orde maar superintens van
smaak. Vooral de 2e keer proeven is het me echt teveel. Verdunnen
naar circa 45% geeft een veel mooiere neus: gedroogd fruit,
citrusfruit, groenten (snijbonen?), floraal, fris en nog meer
vanille. De smaak is ook wat toegankelijker: veel malt en vanille,
gedroogd fruit, nauwelijks sherrywoood meer te proeven; wel veel
eikenhout dat doorzet in de veel te droge verwarmende afdronk.
Afdronk kost strafpunten bij deze tamelijk complexe whisky. |
|
Karuizawa 12Y, 40%, OB (2009
botteling) |
74 |
Neus: kruidig, peterselie, gedroogd
fruit, aarde, hout. Smaak: malt, turf, kruidig en licht bitter hout.
Stroeg mondgevoel en beduidend minder lekker dan de vorige editie.
Afdronk: droog, bitter hout, stoofpeertjes. Ietwat teleurstellend. |
|
Kilbeggan |
Kilbeggan 15Y, 40% |
82 |
3e in Leiden 2009. Neus: zoet,
graan, fruitig, belegen. Smaak: zacht, subtiel, heerlijk vol, zoet,
granig, vanille, creamy, subtiel hout. Wat een verschil met de
leeftijdsloze Kilbeggan! Van een kleurloos mengsel naar een
uitstekende blend met een filmende en zachte afdronk. |
|
Kilchoman |
Kilchoman Spring 2010 release, 46% |
80 |
Limburg festival 2010 (79) en al
snel weer gekeurd als 8e op de Genietschapsproeverij van 5-6-2010 bij
de zalmBBQ (80). Neus: jonge frisse malt, citrusfruit, heftig turf
maar toch veel subtieler dan bivoorbeeld Port Charlotte. Smaak: turf
is zeer aanwezig, maar ook mooie vettige malt, zoet en fruitig. Mooie
filmende sappige houtafdronk met aardse nasmaak. Grote stap vooruit
t.o.v. de 2009 release en veelbelovend voor zo'n jonge whisky.
Combineert uitstekend met de zalm van Jos. |
|
Kilchoman Single Cask Release,
60.3%, bourbon cask 363/03, distilled 20-12-2006 and bottled 29-3-2010 |
73 |
Limburg festival 2010 (24e). Neus:
turf, fris en fruitig als de Spring 2010 release, maar helaas ook nog
wat spirity. Smaak: zeer alcoholisch, ruw en onaf. Met water wat beter
te doen; duidelijk zachter en subtieler en scoort nu tussen de 2009 en
2010. |
|
Kilchoman Autumn 2009 release, 46% |
71 |
Limburg festival 2010 (23e) Neus:
jonge frisse malt, heftig turf en nog behoorlijk spirity. Smaak: turf
is zeer aanwezig, maar na de brute kracht van de voorafgaande Port
Charlotte valt het nog wel mee. Lekker vettig mondgevoel, frisse malt
en wat fruitigheid naast de turf. Nog iets te jong voor het mooi, maar
absoluut veelbelovend voor de toekomst en nu al interessanter dan PC. |
|
Kilchoman
New Spirit from optic Barley, 63.5%, distilled 27-07-2007, sample
from bourbon cask 2007/212 after circa 6 weeks. (geen
whisky) |
40 |
10e
op Vaktasting Leiden 11 november 2007. De eerste spirit die ik ruik
van de nieuwe Islay distilleerderij (in productie sinds 2005) en
tevens de meest westelijk gelegen distilleerderij van Schotland.
Neus: uitermate spirity en onaf, maar ook al vrij zoet. Uitwrijven
tussen de handen geeft prachtige graangeur en turf. Een voorzichtig
slokje na verdunnen met water is zowaar drinkbaar. Nog een lange weg
te gaan naar whisky, maar de basis spirit is in ieder geval goed.
Ben benieuwd naar de smaak wanneer het whisky is. |
|
Kilkerran |
Kilkerran, 6Y, 46%, Work in
Progress, 2nd batch 15.000 flessen (grey tube and label) |
79 |
13e bij Genietschap op 27-11-2010.
Neus: graan, noten, kruidig, fruitig (citrus, banaan). Smaak: droog
hout, zoete malt, lekker kruidig. Doet wat denken aan de Hazelburn
second edition. Afdronk: neutraal, vlak en tikje aan de droge kant. |
|
Kilkerran, 46%, No Age |
70 |
Genietschap 16 januari 2010. Neus:
malty, appel, licht turf, rokerig, grassig. Smaak: aardse turf,
mineraal, nog erg jonge malt, fruitig. Erg droog in smaak en afdronk.
Dit is whisky, maar er is nog een weg te gaan eer het echt lekker is. |
|
Kilkerran,
62%, "The Tasting Room", 25-5-2007 (circa 3Y), To
celebrate 3 year anniversary coming of age. |
50 |
Zeer
interessant sample van Erik Kragtwijk op 23-11-2007 van nieuwe
Campbeltown distilleerderij. Neus: nog erg ruw en onaf, jenever,
spiritus. Met water is er meer te ruiken: jonge malt, vanille,
groene tonen, kaneel, vleugje turf. Smaak is onverdund niet te doen.
Met water (terug naar 40-45%): kaal hout, malty, weinig fruit,
blijft scherp. Afdronk is droog en wat wrang. Onverdund fijnwrijven
tussen de handen: prachtige graangeur en eikenhout. Dit is inmiddels
wel whisky, maar nog geen beste. Moet nog rijpen. |
|
Killyloch:
zie Glen Flagler |
|
|
|
Kinclaith |
0 |
Kinclaith
nog niet geproefde rariteit |
|
King of Scots |
King
of Scots, 40% |
67 |
2e
op festivalzaterdag 2004. Neus: peaty, malt, fruitig,velpon. Zachte
smaak heeft weinig finesse, maar is goed in balans. Malt, hout,
brinta, pittig. De afdronk is iets plakkerig (velpon), zoet en niet
zo droog als verwacht. Kost slechts € 16 per liter, maar ik drink
toch liever wat anders. |
|
King's Crest |
King's
Crest, 30Y, 40% |
74 |
Blind
geproefd en herkend als blended bij Erik op genietschapsbijeenkomst
31-3-2007. Neus: zeer graanachtig, amandel, vanille, citrus, hout.
De smaak is neutraal en zacht; een goede lichte en zachte blended
whisky met veel graan karakter en een mellow afdronk. Niet spannend
maar wel goed in balans. |
|
Kininvie |
Kininvie
1990-2005, work in progress, circa 65%. Cask sample |
76 |
Na
het bezoek aan de Balvenie distilleerderij op 30 april 2005 een
onverwachte bonus kunnen proeven. Kininvie is een relatief nieuwe
distilleerderij, opgericht in 1990. Mash tun & washbacks
bevinden zich in de Balvenie distilleerderij. Grant & Sons
hebben deze distilleerderij neergezet om de Grant's blend van single
malt te voorzien. Er zijn geen plannen Kininvie als een single malt
op de markt te brengen. Neus is extreem clean en neutraal. Malt,
vanille, honing en vooral alcohol. Onverdund erg stroef dus met
water naar circa 40-45% gebracht. Neus wordt dan zeer malty met
citrusfruit, bloemen en honing. De cleane bourbonwoodgeur blijft. De
smaak blijft neutraal en zoet; een relatief simpel samenspel van
hout, vanille, honing en malt. Afdronk is lang, zoet en licht droog.
Door het zeer neutrale en zoete karakter is dit inderdaad een
uitstekende malt voor de blenders; als single malt echter te weinig
onderscheidend. Ik heb uit hetzelfde complex liever een Glenfiddich
12Y of een Balvenie 10Y Founders Reserve. |
|
Kiwi Spirit: zie Schnapp-Dragon
distillery |
|
|
nieuw |
Knappogue Castle 1995, 40%. Special Reserve of Irish Single Malt Whiskey |
83 |
Aankoop mei 2008. Neus: jong, floraal, peren, mandarijn, vanille, malt. Smaak: zacht, zoet, zeer
malty, iets droger en grassiger dan verwacht op basis van de neus. Zeer clean van smaak.
Korte en lichte afdronk waar verder weinig te beleven valt; heel even een wat olieachtig nasmaakje dat met het volgende slokje gelukkig verdwijnt. Een zomerwhisky bij uitstek en in herinnering net iets beter dan de 1994. Een eenvoudige bijzonder frisse en fruitige Ierse single malt op een bourbonvat. |
|
Knappogue
Castle 1994, 40%. Special Reserve of Irish
Single Malt Whiskey (Distilled at
Bushmills according to Jim Murray's Whisky Bible 2005; not mentioned
on bottle) |
82 |
Na
de forse opwaardering van de 1992 ook deze maar aangeschaft. Deze
jaargang heeft ook een bijzonder frisse Lowland-achtige neus, maar
minder spectaculair dan de 1992. Veel vanille, clean hout en graan,
vers fruit (perzik, banaan, limoen), floraal en grassig. Heerlijk
boeket. Smaak is zacht, fruitig, roomboter, vanille, begint wat
vettig en pas in de licht stroeve en wat plakkerige afdronk komt het
frisse citruskarakter van de neus weer sterk terug.
Een prima aperitief. Eerste keer 82, tweede keer proeven bij
Huub slechts 78. Op Ierland proeverij 6-10-2006 leuke test naast de
standaard Bushmills 10Y die veel meer sherry karakter heeft en een
minder prettige afdronk. Waardering terug naar 82. |
|
Knappogue
Castle 1992, 40%. Special Reserve of Irish
Single Malt Whiskey (Distilled at Cooley
according to Jim Murray's Whisky Bible 2005; not mentioned on bottle) |
81 |
Neus: zeer fruitig (citrusfruit, peren, banaan), menthol,
oplosmiddel, malt. Smaak is heerlijk fris citrusfruit, zoete
boterige malt en cleane malt en vanille. De frisheid is mooi in
balans met het hout en het creamy karakter dat doorgaat in de lichte
filmende afdronk. Wat plakkerige nasmaak. Voor het eerst blind
geproefd in 2003 opwarmrondje bij Jos t.o.v. 2 andere Ieren en
Campbeltown Loch (79). Hernieuwde kennismaking in Ierland proeverij
op 6-10-2006 bevalt stuk beter (85). Bij genietschap op 27-11-2010
iets lagere score (82) en in blindproefrondje 25-6-2011 slechts 78.
Gemiddelde score. |
|
KnobCreek:
zie Jim Beam |
|
|
|
Knockando |
Knockando 27Y, 49.1%, cask 1910,
07.1980-12.2007, 256 bottles, Duncan Taylor |
88 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(3e). Neus: appels, malt, zeer fruitrig en elegant. Mist de
complexiteit van voorafgaande Blair Athol maar neust veelbelovend.
Smaak: zacht, zeer subtierl, intens, elegant, fruitcake. Eindigt met
een lange, zoete en filmende afdronk |
|
Knockando
1985-2003, 18Y, 43% |
83 |
Sample
van Albert. Mooie gouden kleur. Neus: belegen, malty, perzik,
banaan, veelbelovend. Smaak: heerlijk zacht, mellow en verwarmend.
Vol en rijk van smaak (perzik, citrus, malt, amandel) met een beetje
turf. Er komt bij volgende slokjes steeds meer rook en turf naar
voren. Fraaie ontwikkeling. Afdronk is helaas een beetje plakkerig,
maar blijft goed. Een zeer geslaagde Knockando. |
|
Knockando
1986 12 Y, 43% |
79 |
Speyside
met peper! Malt en fruit, maar ook zeer kruidig. Basis snel weg en
dan met geprikkelde tong verder genieten. Afdronk wat kort en
plezierig droog. |
|
Knockando
1990 12 Y, 43% |
77 |
Gekocht
vakantie 2003 in supermarkt voor 26 euro in mooi houten kistje.
Neust als mellow Speyside whisky (malt, vanille, peer, banaan) maar
ook sterk alcoholisch. Komt vrij scherp binnen en is kruidig
prikkelend op de tong, maar duidelijk minder peperig dan de 1986
versie. Smaakt verder als de neus doet vermoeden. Verder weinig
smaakontwikkeling en bij herhaaldelijk preoven een beetje vlak en
saai. De afdronk kost punten: soms wat lijmig nasmaakje. Met water
iets fruitiger (meer citrus, bloemen, heide) en wat meer mellow van
smaak. |
|
Knockando 1979, bottled 1994, 43%K |
76 |
Prikkelend en kruidig in de neus; citrusfruit, vanille. Smaak is wat
zoeter dan de neus doet vermoeden; redelijk prettige maltsmaak,
fruit en noten. Overall tamelijk vlak en minder prettige droge en
lijmige afdronk. Laatste sample jaren later geproefd op 12 september
2010. |
|
Knockdhu |
Knockdhu
1989, 12Y, 56.6%, Adelphi (Fino Sherry Cask) |
80 |
Whiskyfestival
Den Haag 2003 (6e). Neus: fruitig en uitnodigend. Licht bittere
smaak met veel malt, rook en boter. Verwarmende afdronk. Met water
iets losser. Mooi gebalanceerde Speyside whisky. |
|
Knockdhu
21Y, 57.5% |
79 |
Mystery
guest bij Andre B op 27-3-2004. Neus: erg zoet en fruitig (perzik).
Smaak is scherp en krachtig. Veel hout en beetje maggiachtige
bijsmaak. Te droge en stroeve houtafdronk. Met water iets beter. |
|
Knockdhu:
An Cnoc 12Y, 40% |
77 |
Mooie
zachte mellow Speyside whisky, verder weinig bijzonders (78). Was
goede prijs/kwaliteit verhouding voor Fl. 39,90 bij Maxis in de
beginjaren (1999/2000) van het whiskyproeven; anno 2004 ook af en
toe nog rond de 20 euro te vinden. Verlaagd in punten na klein
slokje proeven naast de Vintage 1991 op Whiskyfair Dufftown 30 april
2006. |
|
Knockdhu:
An Cnoc 1991, 46%, non-chill filtered |
76 |
Geproefd
als 6e op Whiskyfair Dufftown op 30 april 2006. Neus: malty,
fruitig, leerachtig. Beetje ranzig na de voorafgaande fantastische
Tullibardine en Highland Park. Smaak is vrij neutraal: mooi malt,
eikenhout, vanille en licht rokerig. Wordt iets fruitiger (perzik,
citrus) met een scheutje water. Smaakt niet beter dan de 12Y op 40%! |
|
Komagatake
single malt: zie Mars Shinshu |
|
|
|
Krottentaler:
zie Blaue Maus |
|
|
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jnmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|