Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011 |
|
Tactical:
zie Talisker |
|
|
|
Taketsuru
Pure Malt: zie Nikka |
|
|
|
Talisker |
Talisker
30Y, 50.7%, Bottled in 2007 from American Oak and European Oak
refill casks, 2958 bottles. Super Premium Malt, |
94 |
9e
op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: WOW! Wat een
elegantie... In eerste instantie fris fruitig met mooie belegen
malt, langzaam komen echter de typische Talisker geuren naar voren
(kruiden, peperig, zeebriesje, rokerig). Smaak: veel subtieler dan
de 25Y, maar zeker geen watje. Heerlijk fruitig, winey, honing,
licht turf, subtiel zoet en perfecte balans met het duidelijk
aanwezige hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de lange
peperige afdronk. Geen spoortje bitterheid. Net zo'n kraker als de
2006 botteling; vooral voor de mensen die niet erg op prijskaartjes
hoeven te letten. |
|
Talisker
30Y, Super Premium Malt, 51.9%, Bottled in 2006 from American Oak
and European Oak refill casks, 3000 bottles. |
94 |
12e
op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: Subtiel en complex.
Belooft een hoge score... Eikenhout, kruiden, peperig, zeebriesje,
prachtig fruitig. Smaak: zeer elegant, zacht en belegen. Lijkt
jonger dan de voorafgaande 25 jaar, heerlijk fruit (druiven, citrus),
vanille, perfect hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de
afdronk. Een van de allerbeste Talisker bottelingen ooit met helaas
een heel stevig prijsje. |
|
Talisker,
20Y, 1981-2002, 62%, Sherry butt. Super Premium Malt |
93 |
9e op whiskyfestival 23 november
2002. Eindelijk een topper op het festival! Neus is genieten met
zeer veel expressies. Heftig sherry en wat minder uitbundig turf en
zee dan verwacht. Smaak is zeer complex en genieten: prachtige
balans met zowel sherry, zee, rook,turf, peper en ondertonen van
rijp fruit. De afdronk is mooi droog, zeer lang en perfect (blijft
lekker; hout overheerst geen moment). Met water erbij wat
toegankelijker: meer fruit, zeewier en leer. Blijft heel robuust
(93). Aanschaf gedaan januari 2003 en meteen geopend bij Andre op
4-1-2003 (95) en een 2e fles bij Alexander op 3-11-2012 (terug naar
93). |
herzien |
Talisker
25Y, 58.1%, Bottled in 2007 from American Oak refill casks, 6894
bottles. Super Premium Malt |
92 |
8e
op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: zeer krachtig; zelfs na
de Longrow 100 proof. Ozonachtig als buiten lopen kort na onweer,
zilt, turf, kruidig, maar ook zoetere geuren als vanille, rood
fruit, marmelade. Complex en intrigerend. Smaak: stevige binnenkomst
maar goed te drinken op deze sterkte. Minder medicinaal dan de 2006
editie en wat zoeter dan verwacht op basis van de neus. Alle smaken
prima in balans! Zeer lange prikkelende afdronk vol peper en sappig
hout. Alweer een fantastische Talisker! Met water iets
toegankelijker, maar voor mij hoeft er niet meer dan een drupje bij. |
|
Talisker
25Y, Super Premium Malt 7th release, 56.9%, Bottled in 2006 from
American Oak refill casks, 4860 bottles. |
92 |
11e op Diageo tasting Brummen
16-10-2006. Neus: een powerhouse na de Distillers Edition vol peper,
kruiden, turf, rook, eikenhout, groene thee. Smaak: Wow! Krachtig en
verwarmend, licht zilt, vanille, citrusfruit, kruidig en erg
peperig, mineraal, minder turf dan je verwacht op basis van de neus,
hout overheerst de zoete malt niet. Mooie balans! Ziltige afdronk
vol sappig hout en kruiden. Uitstekend! Punten bevestigd op
Groningen festival 2007 (92) en 1 puntje lager bij Alexander op
3-11-2012. |
herzien |
Talisker 10Y, 45.8% (OB, bottled
in 1980's) |
91 |
Voor mij de grote verrassing op
Talisker proeverij 3-11-2012 met het genietschap bij Alexander.
Neus: medicinaal powerhouse, ozon, jeneverbes, oude boeken. Wat een
verschil met de 2 andere 10Y bottelingen in de rij!! Smaak komt als
verwacht stevige binnen met turf, jodium, en zee karakter. Er is
toch wel wat veranderd in de loop der jaren concluderen we dan maar.
De peper en turg blijft aanwezig in de lange droge afdronk. |
nieuw |
Talisker
25Y, 57.2%, Super Premium Malt, 5th release 2005, 15600 bottles.
American Oak & European Oak refill casks |
91 |
7e
op Diageo Rare Malt/Premium Malt presentatie Brummen 26-9-2005. Neus
is gesloten, rokerig, maritiem en zeer alcoholisch. Heeft even tijd
nodig om los te komen; zwavel, malt en vanille. Smaak is ook heftig
alcoholisch en gesloten; dit heeft echt water nodig. Met water
prachtige opening!! In de neus komen citrusfruit, perzik, malt en
vanille nu moeiteloos door het maritieme karakter heen. De smaak
blijft wat aan de stroeve kant, maar is nog steeds zeer prikkelend:
peper, hout, rook, vanille, anijs, amandel en malt. Verwarmende
genietwhisky; goed in balans. In de afdronk blijft ook alles goed
gaan; niet te droog en toch vol hout, rook en peper. |
|
Talisker 30Y, 49.5%, Bottled in
2008 from American Oak and European Oak refill casks, Natural Cask
Strength, 2970 bottles. |
91 |
13e Brummen 20-10-2008. Neus is
totaal anders dan de voorafgaande 25Y; heerlijk zoet, elegant, perzik,
belegen malt, zee, rook. Smaak: Wow! Toch weer kruidig en peperig. In
de smaak wel een Talisker maar prachtig in balans met de zoete smaken
en belegen malt. Topklasse genietwhisky met een eindeloze licht droge
zoete en prikkelende afdronk. |
|
Talisker
25Y, 59.9%, Super Premium Malt |
90 |
Geproefd
bij de distilleerderij op 29 mei 2003. Neus: hout en alcohol
overheersen de turf en zee. Smaak: veel eikenhout, nog steeds wat
peper te proeven. Te drinken op cask strength, maar wat water kan
geen kwaad. Afdronk is lang en verwarmend en prettig droog.
Duidelijk minder goed in balans dan de 20Y sherrywood. Een geweldige
whisky natuurlijk, maar met net 1 puntje boven de standaardbotteling
is dit voor prijs/kwaliteit een slechte score. |
|
Talisker
Distillers edition (double matured) 1986, 45.8% |
90 |
Het prikkelende van de gewone
Talisker bewaard en een heerlijke zoete sherry en zachte belegen
houtsmaak erbij. Bevestiging 91 punten bij Andre (29/12) als 4e na het
eten. Soms een iets te droge houtige lange afdronk. |
|
Talisker Distillers Edition 1988,
bottled 2001, 45.8% |
90 |
Talisker proeverij 3-11-2012 met
het genietschap bij Alexander. Interessante H2H met de 1993-2006 dat
hetzelde beeld laat zien als de verschillen tussen de 10Y edities.
Neus: kruidig, turf, zoet. Smaak: de Talisker turf en peperig zit er
nog goed in; sherry is een geslaagde toevoeging aan de ruige 10Y.
Marmelade, tikje bitterder dan de 1993. Mooie droge prikkelende
afdronk. |
nieuw |
Talisker 10Y, 45.8% (Pre Classic
Malt series bottled in 90s) |
89 |
Talisker proeverij 3-11-2012 met
het genietschap bij Alexander. Neus: zilt, rokerig, turf, licht
medicinaal, oude boeken. Smaak: duidelijk ruiger dan de "blue box
10Y", plantaardig, peper, aards, stevig turf en hout. Zeer lange
droge houtafdronk. |
nieuw |
Talisker 25Y, 54.2%, Bottled in
2008 from American Oak & European Oak refill casks, Natural Cask
Strength, 6708 bottles. |
89 |
12e Brummen 20-10-2008. Neus: ozon,
zilt, citrusfris, turf, rook, prikkelend, rijk en complex. Smaak:
peper, turf, rook, nog vrij ruig na 25Y, maar ook bittere chocolade,
malt, clean hout. Mooie droge houtafdronk, rook,kruidig. Nog steeds
een typische Talisker. |
|
Talisker
Distillers Edition (double matured) 1992, bottled 2005, 45.8% |
89 |
13e
op Diageo presentatie 26 september 2005. Na de spectaculaire reeks
Rare Malts & Super Premium Malts nog even de nieuwe Distillers
editions testen blijft deze botteling goed overeind. De neus is
ondanks de zoete sherrygeur kruidiger en krachtiger de voorafgaande
Oban. In de smaak peper, sherry, turf, zee een wat slappe gesausde
houtsmaak. Deze botteling gaat wat over de top met zoetheid. Afronk
is kruidig en mooi in balans. |
|
Talisker:
Tactical 1979-2001, 22Y, 50% Douglas Laing Single Old Malt Cask
series. Not released under Talisker name but as "Director's
Tactical Selection" |
89 |
Neus: zilt, zee, mooi turf, jodium,
belegen malt, bourbonwood, vanille, citrusfruit, amandel. Smaak:
krachtig en intens, rokerig, turf, vettig, kruidig, peper en lekker
fruitig . Een mooi bourbonvat met veel hout & vanille en een duidleijk
ander karakter dan standaard Talisker. Prettige afdronk met veel hout
en warmte. 9e bij Gert op 15-3-2003 (89). Fles overgenomen en punten
bevestigd op 2-6-2007 en als 4e bij Michel op 31 oktober 2009. |
|
Talisker
10Y, 45.8% (prior to 2004) |
88 |
Heerlijke uitnodigende zilte
neus, met veel rook en turf. Stevige binnenkomst met "bite", maar na
het initieel heftige turf en zee karakter een tamelijk subtiel
vervolg met zoete en fruitige smaken. De peperige nasmaak is heel
karakteristiek en blijft maar doorgaan. Zeer lange afdronk; eindigt
licht droog en zilt. Een van de toppers uit de Classic Malt series
en een kraker op prijs/kwaliteit gebied. Maart 2005 en Juli 2005 een
leuke blinde dubbeltest van een botteling uit 2004 tegen 2000. Niet
meer dan 1 punt verschil in waardering, maar wel duidelijk verschil
in vooral de neus. |
herzien |
Talisker
18Y, 45.8% O.B. |
88 |
Neus is zeer aantrekkelijk en
complex: zee, turf, rook, belegen malt, chocolade, mooi hout en
andere honingzoete geuren (noga, vanille, caramel). De bekende zilte
en peperige Taliskersmaak krijgt een zeer elegante jas van
honingzoete smaakjes en hout. Na een tijdje komt het medicinale
karakter langzaam naar voren. Vol van smaken en behoorlijk complex;
is dit alleen ex-bourbonhout?? De "bite" van de 10Y is vrijwel
verdwenen, maar het peperige en kruidige Talisker karakter is wel
behouden in de zachte smaak. Afdronk is zacht, filmend en eindigt
mooi droog. Hout, turf en vanille blijven nog lang doorgaan. Bij
volgende slokken valt op hoe opmerkelijk fris en prikkelend deze 18
jaar oude sublieme whisky is gebleven. Dubbeltest naast de 12Y
European oak op 18-8-2007 pakt uit in het voordeel van de 18Y (89).
Punten bevestigd in Talisker proeverij met het genietschap op
3-11-2012, maar er is wat flesvariatie omdat een 0,2L flesje uit
Italië "slechts" 87 scoorde. |
herzien |
Talisker
cask strength, only available at the distillery |
88 |
Geproefd
in de distilleerderij op 29 mei 2003 en niet gekocht (koffers zaten
al vol). Neus: alcohol en planten. Smaak: krachtig, verwarmend maar
erg gesloten. Turf, zilt, rook en minder peperig dan verwacht. Met
water erbij mooie opening: fruitiger en de pepersmaak komt nu ook
los. Afdronk is verwarmend en met veel peper. Drink eigenlijk net zo
lief de veel goedkopere standaardeditie. |
|
Talisker,
20Y, 1982-2002, 58.8%, Refill Sherry Cask. Super Premium Malt serie.
(12.000 bottles) |
88 |
8e bij Gert op 21-2-2004 en
herkansing bij Alexander op 3-11-2012. Neus is wat gesloten; zilte
zeebries; totaal anders dan de vorige editie van Talisker 20Y in
2002. Onverdund mooie plantaardige smaak met veel hout. Blijft een
beetje gesloten. Met wat water komt de bekende peperige
Taliskersmaak los: zee, rook, turf en toch nog een beetje fruit op
het einde. Lange droge afdronk. |
herzien |
Talisker:
Tactical 1980-2000, 19Y, 50% Douglas Laing Single Old Malt Cask
series. Released as "Director's Tactical Selection", 348
bottles. |
88 |
Neus: zee, turf, malt, vanille,
prikkelend, organisch, hooi. Smaak: eerst zacht, kruidig dan
smaakexplosie met grote lading peper, turf & zee. Duidelijk een
bourbonvat en daardoor tegelijk zoetig met veel hout & vanilletonen.
Met water fruitiger, zoeter en licht zepig (beter niet doen dus). De
uitstekende afdronk is zeer lang, rokerig, droog en verwarmend met
een metaalachtige nasmaak. 10 jaar later proef ik deze fles weer
terug bij Alexander op 3-11-2012 met het genietschap met identieke
score. |
herzien |
Talisker
10 Y, 45.8% (2005 and later; blue packaging) |
87 |
21e op festivalvrijdag 2005 als
referentie na de 175e verjaardags editie (86). Een Italiaans 20cl
flesje gepend als 1e op de Talisker proeverij met het genietschap op
3-11-2012 tegen eerdere edities (88). Neus: aanzienlijk zachter en
zoeter dan de vroegere edities. Nog steeds heerlijk zilt, rook en
turf. De smaak is zachter en heeft veel minder "bite" en peper dan
vroeger. Turf, rook, zee, malt, vanille, toffee, citrusfruit. De
lange en prettig droge afdronk bevat nog wel peper, maar het heeft
niet meer die vulkanische karakteristieken van vroeger. Gemiddelde
score genomen. |
herzien |
Talisker
12Y, 45.8%, European Oak (a special edition of 21.500, bottled in
2007 celebrating a decade of friends of the classic malts) |
87 |
18-8-2007 geopend en dubbeltest
naast de 18Y (88) en herkansing in Talisker proeverij met het
genietschap op 3-11-2012 na 2 DE's (86). Neus: Yes, een mooie
superkrachtige Talisker zoals hij moet zijn. Alcoholisch, kruidig,
peper, turf, sherrywood en zwavel. Het zijn niet de meest frisse
sherryvaten (gekookt ei, lucifers), maar het pakt goed uit in
combinatie met de ruige Talisker spirit. Met wat water krijgen de
florale aspecten en het citrusfruit (mandarijn) eindelijk een kans.
Smaak is ook behoorlijk pittig en in eerste instantie een
behoorlijke keelbrander. Krachtig, verwarmend, kruidig, turf,
walnoten, citrusfruit en weer die zwavel die ook stevig doorzet in
de zeer lange afdronk. Het harmonieert wonderwel maar zowel de 18Y
als de distillers editions zijn beter in balans en subtieler naast
deze expressie. |
herzien |
Talisker
Distillers Edition 1994, bottled 2007, 45.8% |
87 |
9e
op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus: kruidig,
prikkelend, zilt, turf, grassig. Smaak: typisch Talisker peperig,
tegelijk zoet door de finish maar het distilleerderij karakter is
deze keer goed behouden. Mooie droge prikkelende afdronk. Voor mij
de beste Classic Malts Distillers Edition release dit jaar. |
|
Talisker Distillers Edition 1998,
bottled 2009, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood |
87 |
12e op Gall&Gall festival Almere
1-11-2009. Neus: licht rokerig, turf, zilt, peperig. Smaak: sherried,
turf, kruidig, zoet maar nog wel met een Talisker bite. Lange filmende
kruidige afdronk. |
|
Talisker: Tactical 20Y, 50%, Feb.
1980 - Jan. 2001, finished in sherry cask, Douglas Laing Old Malt
Cask, 504 bottles. "Director's Tactical Selection" |
87 |
5e bij Michel met het genietschap
op 31 oktober 2009. Neus: zilt, rokerig, tikje zwavel, medium turf.
Smaak: prikkelend, gedroogd fruit (pruimen, vijgen), hazelnoot. Smaakt
voller en vettiger dan de 22Y, maar is minder clean. Droge houtafdronk
met een lekker bitterje. |
|
Talisker
Distillers Edition 1993, bottled 2006, 45.8% |
86 |
Talisker proeverij 3-11-2012 met
het genietschap bij Alexander (20 cl flesje voor Italiaanse markt).
Al eerder geproefd als 10e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006.
Neus is erg zoet; in eerste instantie overheerst de sherry het
Talisker karakter maar na even geduld komen de turf en peper
voorzichtig naar voren. Smaak is zacht en verwarmend, vleugje peper,
turf, zoet fruit (perzik, banaan) en een mooie houtsmaak. Ik mis wel
het vulkanische karakter van Talisker en ben wat minder enthousiast
dan vroeger over deze Distillers Edition. |
herzien |
Talisker Distillers Edition 1996,
bottled 2008, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood |
86 |
11e Brummen 20-10-2008. Neus is een
echte Talisker, peper, ozon, leer, hout, vanille. Gesausd. Smaak is
veel minder Talisker; helaas erg vlak, suikerzoet en gecarameliseerd
naast de turf. De kruidige smaak en peperigheid komt pas tegen de
lange filmende afdronk los. |
|
Talisker Distillers Edition 1999,
bottled 2010, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood |
86 |
Koopje op Heathrow for old time's
sake. Neus: zoet sherryhout, peperig, gedroogd fruit, minder fris
dan een standaard 10Y Talisker. Smaak: valt niet tegen; de geturfde
malt en rokerige smaak houdt zich staande tegen het zoete
sherrygeweld. Ietsje zwavel. Lange kruidige houtafdronk met
turfnasmaak. |
|
Talisker
175th Anniversary Edition, 45.8%,
2005 botteling |
84 |
21e
op festivalvrijdag 2005. Neus: malty, kruidig, noten, lichte
zeebries. Smaak is verwarmend, peperig, mooi turf en rook maar een
beetje dun. Controle met de gewone 10Y valt niet in het voordeel van
deze verjaardagseditie uit. Merkwaardige zet van Talisker. je zou
verwachten dat je juist een betere kwaliteit uitbrengt voor een
verjaardag. Afdronk is droog en ruw. Verificatie gewenst. |
|
Talisker
50Y, 1955, 45%, cask 1312 distilled 27-5-1955 and bottled October
2005.Gordon & Mc.Phail Secret Stills. |
83 |
7e
op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Het verwachte hoogepunt van
de avond wordt een forse teleurstelling. Deze extreem oude whisky
neust onverdund wat ranzig en trekt vooral een muur van hout en
tabak op. Waar is de zee en de peper? De smaak sluit aan bij de
neus: zwaar over de top hout, wat bitter naast de verwachte
sherryzoetheid. Dit is toch geen Talisker meer? Afdronk: bittere
houtsmaak. Een paar druppels water toevoegen geeft wat meer fruit in
de neus, de smaak wordt harsiger en de whisky gaat er eigenlijk niet
erg op vooruit qua balans. Ten einde raad wat meer water toegevoegd
(warschijnlijk iets onder 40% en laten staan tot na de 8e whisky).
Terugkeren naar het glas: er is een klein wonder gebeurd met de
neus: bijzonder fruitige geur naast het nog steeds zeer aanwezige
hout. De smaak is nog steeds wat harsig maar nu komt er ook fruit en
ananas naar voren. Afdronk blijft veel teveel hout naar mijn smaak. |
|
Talisker: Tactical 1980-2006,
25Y, 50%, Dec. 1980 - July 2006, Douglas Laing Single Old Malt Cask
series. Released as "Director's Tactical Selection", 569 bottles. |
79 |
Taliskerproeverij met het
genietschap bij Alexander op 3-11-2012. Neus: sherrywood, oude
boeken, zwavel...om niet te zeggen H2S..eieren dus. Smaak: oef,
naast de mooie turf en andere talisker trekjes forse zwavel
off-notes die nog even verder gaan dan de 12Y Friends editie,
gekookte melk. Droge prikkelende afdronk. |
nieuw |
Talisker:
Vintage Skye Malt 8Y, 40% |
79 |
Kan
alleen maar Talisker zijn. Teleurstellend t.o.v. Vintage Islay Malt
& de Talisker 10Y. Redelijk zacht en zout; verder niet zoveel te
beleven. Waar is de peper??? |
|
Talisker 57º North, 57%, NAS, Special Strength Talisker, American Oak Cask, Duty Free Special |
77 |
Duty free deelfles met Jos. Neus: turf, kruidig, tabak, zeer alcoholisch (schoonmaak spiritus). Smaak onverdund is erg scherp, peperig, explodeert bijna in de mond. Bruut en wat onaf. H2H met de 10Y gaat deze veel duurdere speciale botteling volkomen onderuit. De 10Y is veel zoeter, subtieler, meer hout, vanille en vetter. Naast de 10Y mist deze superkrachtige Talisker vooral subtiliteit; het is veel alcohol, rook en turf. Afdronk is kruidig en droog. Met water erbij wordt het geheel wat draaglijker en wat subtieler, maar het pijnlijke verschil met de 10Y wordt dan nog duidelijker. Bepaald geen prijs/kwaliteit topper. |
|
Tamdhu |
Tamdhu 1973, 56%, Bottled April
2008, first fill sherry butt #3230, 481 bottles. Gordon & MacPhail
Reserve |
89 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(6e) en herkansing op genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus:
kolengestookt, houtskool, oud hout, vlezig, heerlijke malt. Smaak is
intens en romig. Mooie malt, vanille, licht rokerig, vrijwel
zwavelvrij sherrywood (net niet helemaal clean). Geen water
noodzakelijk. Lange zoete en filmende afdronk met assige nasmaak.
Schitterende Tamdhu!! 1e keer 92 en 2e keer 88. Finale score in
aftertasting bij Jos op 25-6-2011: 89 punten na de reeks prachtige
Strathisla's. |
|
Tamdhu
1961-2000, 40%, Rare Old Single Malt, Gordon & MacPhail |
89 |
5e
op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Geweldige neus met veel
kersen, kruidnagel, kaas, uiteraard veel hout en ook licht zurig
luchtje (wijnazijn?). Smaak: verwarmend, intens clean sherrywood,
houtskool, zoet, gedroogd fruit (pruimen). Afdronk is wat bitter en
droog ten opzichte van de uitstekende smaak en houdt deze
prachtwhisky uit de top. |
|
Tamdhu
33Y, Jan.67-Oct.00, 54%, Scotch Malt Whisky Society no 8.26. |
89 |
4e
op Cadenhead proeverij 21-5-2004 (bonus van Wally). Neus is zeer
uitnodigend, fruitig en sherryachtig.
De smaak is een fruitfeest dat wat aan de Bruichladdich 1970
doet denken! Geweldige ontwikkeling in de mond; na het fruit komt
anijs en drop naar voren. Heerlijke zoete afdronk die na enige tijd
wel erg droog wordt. Weer zo'n geweldige botteling uit de oude tijd
van een distilleerderij met een uiterst matige standaardbotteling
(vergelijk met Tormore & Benriach bij Michiel). |
|
Tamdhu
34Y, 1967, 40.1%, Peerless Collection. Cask 4104. Distilled 02.1967.
Bottled 06.2002. |
84 |
6e
op Pot Still festival 2004. Neus: de karakteristieke Peerless frisse
fruitigheid voert weer de boventoon! Perzik en perendrups in de
neus. De zachte smaak is ook fruitig, maar ook iets beter. Mooie
houtsmaak in de afdronk, maar de bitterheid kost veel strafpunten! |
|
Tamdhu
14Y, 58.5%, Sherry Cask 14085. Distilled December 1991 and bottled
January 2006 by the Harris Whisky Co. |
83 |
6e
op WFNN 2006. Na de Macduff is deze neus meteen veel complexer en
kruidiger. Onverdund ook kruidig maar te scherp. Met water mooie
opening. Smaak heeft zelfs verdund nog veel body, pittig, complex,
kruidig, malty, drop, abrikoos. Afdronk tamelijk droog. |
|
Tamdhu: Apple and Pears Single
Speyside Malt, Vintage 1991, Bottled January 2007, 331 bottles, Wemyss
Vintage Malt |
82 |
Geproefd bij Erik 1-5-2010. Neus:
heerlijk fruitig (maar weinig appel en peer), elegant, aards, noten.
Smaak: bitterder dan verwacht, zure appel, grapefruit, hazelnoot,
zwavelig. Droge en bittere afdronk. Na de uitstekende neus gaat het
geheel helaas behoorlijk onderuit. |
|
Tamdhu,
no age statement |
77 |
Neus: appel, malty, lekkere zoete
en vrij neutrale mellow Speyside. Smaak is behoorlijk malty, vanille,
zoet, tikje spirity en een houtbittertje dat doorgaat in de afdronk.
Nasmaak is appelig en droog. Verloor verrassend in blinde test van
Glenfiddich 12Y (75), maar scoorde in een blindrondje bij Jos ruim 10
jaar later op 4-6-2010 hoger (81). |
|
Tamdhu
15Y, 61.7%, Distilled 20th June 1990, Hogshead no. 10154, bottled at
cask strength for Bladnoch forum |
72 |
Geproefd
bij bezoek Bladnoch distilleerderij op 27-4-2007. Neus: vrij
gesloten, boterig, perzik. Smaak: zeer krachtig, malt, vanille. Niet
echt lekker op deze sterkte. Verdunnen met water geeft verlichting,
maar het eindresultaat is niet erg spannend. Een wat minder
geslaagde, vrij neutrale en milde Speyside whisky (malt, vanille,
perzikfruit, banaan). Vettige en boterige afdronk. De 2 voorgaande
Bladnoch's steken hier ruim bovenuit. |
|
Tamnavulin |
Tamnavulin 39 Y, distilled 1968,
40.4%, Jack Wieber botteling (de Bird Collection) sherrycask # 3665
|
86 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: belegen malt, noten, fruitig (perzik), gember, heerlijk zoet,
belegen malt en vrij bescheiden hout voor deze leeftijd. Een
veelbelovende complexe neus en toen stelde de smaak wat teleur: vrij
bitter hout, amandel, witlof. Vrj droge en licht bittere afdronk. Veel
beter dan de 2 voorafgaande Tamnavulins, maar overtuigd niet helemaal
(82). Misschien had de fles wat tijd nodig na het openen want bij
volgende gelegenheden thuis bevalt deze whisky steeds beter.
Drinkability is zeer hoog en de bitterheid stukken minder en goed in
balans met de zoet fruitige malt. Afdronk blijft iets te droog. |
|
Tamnavulin 12 Y, 40% (boteling
circa 2000) |
75 |
Lekker licht en kruidig; getest
tegenover Locke's en blind tegen Scapa. Winey. Aparte lange en
plezierige afdronk. |
|
Tamnavulin-Glenlivet 10Y, 40%
(botteling circa mid 90) |
74 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: boterig, banaan,.malt, vanille. Smaak is vettiger dan de mid 90
botteling die voorafging. Malt, banaan, wat kruidiger, licht
bittertje. Smaakt wat ouder dan hij is en hoewel de score identiek is
heeft dit toch wel een ander karakter. |
|
Tamnavulin-Glenlivet 10Y, 43% (Moon
import botteling circa mid 80's; 750 ml bottle) |
74 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: boterig, banaan,.malt, vanille. Smaak is vettiger dan de mid 90
botteling die voorafging. Malt, banaan, wat kruidiger, licht
bittertje. Smaakt wat ouder dan hij is en hoewel de score identiek is
heeft dit toch wel een ander karakter. |
|
Taoutel
Freres (geen whisky),
Synthetische whisky - work in progress. |
2 |
Sample
uit Syrië 2006 van een experimentele synthetische whisky op basis
van graanalcohol en synthetische en natuurlijk geur-, kleur- en
smaakstoffen. Kleur kan voor whisky door. Neus is echter nog niet
eerder vertoond: oplosmiddel (esters, aceton), weeïg zoet, floraal
(rozenwater) en zoet vers fruit (aardbei, perzik). Smaak was akelig
zoet, weeïg en deed kokhalzen en naar de gootsteen rennen. Dit vind
ik niet geschikt voor consumptie en heb dan ook niet zoiets als
afdronk. Gewoon niet drinken is de beste optie. Het genietschap
gruwelt mee op 15-3-2007 bij Erik. |
|
Tasman:
Outback, 40% (Australian Single Malt Whisky) |
65 |
3e
op festivalzaterdag 2004. Onplezierige neus: kaas, malt, vlees, oude
jus. Net als Sullivan's Cove is de smaak wel zeer apart. De wat
ranzige vleesgeur zit ook in de smaak, die verder zeer zoet en malty
is. Afdronk met veel vanille en hout is uiteindelijk ook niet
lekker. Het wil nog steeds niet lukken met Australische whisky bij
mij. |
|
Tasmania: Sullivan's Cove
Australian Single Malt Whisky, Port Matured, Cask Strength, 60%,
barrel HH0544, distilled 10-11-2000 and bottled 25-6-2007, bottle
337 of 402 |
78 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-6). Neus: veel hout, gedroogd fruit, alcoholisch. Smaak: erg
scherp; heeft wat water nodig en is dan veel toegankelijker. Neus
wordt zoeter en fruitiger (rood fruit). Smaak: kersen, lekker zoet
(vanille, honing), malt, winey. Sappige zoet hout dat doorgaat in de
afdronk. |
|
Tasmania: Sullivan's Cove
Australian Single Malt Whisky, Bourbon Matured, Cask Strength, 60%,
barrel HH0264, distilled 18-4-2000 and bottled 17-12-2007, bottle 49
of 216 |
70 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-4). Neus: citrusfruit, floraal, fris, alcoholisch. Smaak: droge
houtsmaak, fruitig; erg scherp. Met wat water komt de zoete vanille
en moutsmaak beter uit de verf. Licht droge en vrij korte afdronk.
Wat eenvoudig, maar wel goed te drinken. Heel wat beter dan mijn
eerste kennismaking met Sullivan's Cove. |
|
Tasmania: Sullivan's Cove
Australian Single Malt Whisky, Double Cask Bourbon and Port Oak, 40% |
66 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-5). Neus: kruidig, kaas (brie), aards, tikje zwavel. Smaak:
stalsmaak (boerenkaas), gedroogd fruit, banaan; vind dit niet echt
lekker drinken. Droge kruidige afdronk. Beter dan vroeger, maar nog
steeds niet voor mijn plezier. |
|
Tasmania:
Sullivan's Cove, 40% (Australian Single malt Whisky) |
57 |
Neus:
stallucht (stront, boerenkaas), ranzig, krenten, afstotend. Zeer
aparte smaak: toffee, Haagse hopjes, weeïge zoetheid. Hierna is de
neus wat interessanter (vanille, hout), maar nog steeds niet
aantrekkelijk. Afdronk is niet irritant, maar toch al met al een
whisky om snel te vergeten. |
|
Tasmania
10Y, 57.9%, Bottled September 2006, Cadenhead's, Single cask-ex
Cabernet-Sauvignon Barrel |
50 |
18e
op festivalzaterdag Leiden 2007 Neus: uitgesproken ranzig, winey,
boerenkaas; behoorlijk afstotend. Aparte smaak met verbrande toast,
druiven, weeïg zoet. Niet lekker. Afdronk niet afgewacht. |
|
Té
Bheag, Nan Eilean, Connoisseurs Blend Gaelic Whisky, 40%,
Unchillfiltered Blended Scotch Whisky |
78 |
Mystery
guest van Jos op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Neus:
kruidig, boenwas, peper, Zwitserse kaas, leer. licht muf en winey.
Smaak is malty, zoet, appel, toffee, cacao, vettig, beetje turf.
Afdronk is snel weg en weinig indrukwekkend. Smaak is echter prima.
Goede prijs/kwaliteit blend. |
|
Teachers Highland Cream Scotch
Whisky, 43% (bottled early 80s)Teachers Highland Cream Scotch
Whisky, 43% (bottled early 80s) |
78 |
Teacher's intermezzo genietschap
27-11-2010. Neus: mooi sherried, licht rokerig. Smaak blijft zacht
en creamy, maar t.o.v. De diverse 40% bottelingen voller van smaak
en wat kruidiger (laurier, meer invloed sherrywood) Afdronk is licht
droog en kort. Minder plakkerig dan de 40%. |
|
Teachers
Highland Cream, 40% |
75 |
Zachte creamy whisky met prima
prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk is wat vlak en lijmig. Diverse
edities van begin jaren 80 geproefd in Teacher's intermezzo
genietschap 27-11-2010: standaard; "kersttakje op label" en
"teachers op dop". Scores zijn identiek. |
|
Teaninich |
Teaninich
21Y, 50.8%, Cadenhead's 1983-2004, bourbon hogshead, only 96 bottles! |
91 |
9e
op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Geweldig rijke en zoete geur:
sherry?, rozijnen, ietsje maggi. Ook een prachtige smaak die
volledig voldoet aan de door de neus opgewekte verwachting: mooie
houtsmaak, malt, veel rook & rijpe vruchten (pruimen, abrikoos).
Complexe whisky met een heerlijke zachte en zoete afdronk. Een van
de 96 flessen gescoord! Al snel geopend en dubbeltesten gedaan tegen
Macallan 18Y, Balmenach 11Y Adelphi en Highland Park 12Y (black
label). De waardering voor deze prachtwhisky blijft onveranderd
boven de concurrenten eindigen. Winnaar van de
genietschapsbijeenkomst van 30-10-2004 naast o.a. de Cadenhead 14Y
en de Signatory 17Y. |
|
Teaninich
14Y, 59.7%, Cadenhead, Oak Cask, Dec. 1983 - Feb. 1998. |
85 |
Geproefd
in Cadenhead shop Campbeltown mei 2002 en gekocht door Huub. Smaak
is verwarmend, rijk en kruidig. Nog veel interessanter dan de al
goede Flora & Fauna. Verdere smaaknotities volgen na 2e test bij
Huub (85). Op de genietschapsbijeenkomst van 30-10-2004 is het zover
(naast een 21Y van Cadenhead en een 17Y van Signatory). Onverdund is
deze whisky erg gesloten en complex (Rare Malts associatie). Bij
stevig verdunnen en opwarmen in de hand volgt een prachtige opening.
Neus: malt, kruiden, hout, vanille, fruitig (ananas, banaan). Smaak
heeft alles van de neus met een beetje aarde en meer rokerigheid dan
verwacht. Prettige droge afdronk waarin de rook door blijft zetten.
Prachtige whisky die wel even wat geduld en water vereist om tot
zijn recht te komen. |
|
Teaninich
30Y, 60.8%, Bourbon Cask 9419, Distilled 13.08.1975 and bottled
15.05.2006. 486 bottles. Dewar Rattray. |
85 |
18e
op Leiden 2006. Onverdund erg gesloten en met erg veel hout in de
smaak. Heeft veel water nodig om los te komen. Moeilijk scoren na de
Glenglassaugh. Neus is fris, fruitig en malty. Smaak heeft erg veel
hout, dat ook in de afdronk over de top aanwezig is. Verificatie
gewenst. |
|
Teaninich 21Y, 57.2%, James Mac
Arthur, In celebration of 500 years of Scotch Whisky 1494-1994. |
84 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: kruidig en zeer alcoholisch, diesel. Smaak onverdund veel te
scherp en ontoegankelik. Met water nar circa 40-45% behoorlijk
verbetering. Neus floraler en iets fruitiger, laurier. Smaak is ook
veel toegankelijker, oily, lekker stevig hout, kruidig en afdronk is
ook heerlijk kruidig naast het sappige hout. |
|
Teaninich
1984, 17Y, 43%, Signatory. Sherry butt no 4096. Distilled 16-5-1984.
Bottled 21-7-2001. |
84 |
Genietschapsbijeenkomst
30-10-2004. Geproefd met de Cadenhead bottelingen van 14 & 21Y
(83). Herkansing op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. Prettige
neus met veel malt, banaan, boterig, sherryhout. licht kruidig en
een beetje zwavel. De smaak heeft een mooie balans en een mild
mellow karakter met veel malt, fruit (perzik & banaan),
sherryhout en een vleugje rook. De lange droge afdronk eindigt wat
weeïg. |
|
Teaninich 1983, 22Y, 59.4%,
Signatory Cask Strength Selection, refill butt # 8072, distilled
07.12.1983 and bottled |
82 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: kruidig, alcoholisch, diesel, licht floraal en verrassend weinig
fruit. Smaak: verwarmend, mousserend en zeer kruidig. Afdronk: licht
droog hout. Wat water toevoegen geeft iets floralere neus (nog steeds
weinig fruit) en vooral de kruidige smaak blijft. |
|
Teaninich 1998-2009, 58.4%, Gordon
& MacPhail Reserve, cask 11406, 283 bottles |
80 |
6e op Pot Still 2009. Neus: zoet,
honing, peer, perzik, grassig. Met water: snijbonen, citrusfruit,
floraal. Smaa: vettig, zoetzuur, iets droog hout, drop, fruitig.
Afdronk: filmend, droogt langzaam op met een licht bittertje |
|
Teaninich
10Y, 43% Flora & Fauna |
79 |
Geopend januari 2008. Neus: geparfumeerd, floraal, fruitig (ananas), mint. De malt komt vooral in de smaak sterk naar voren; minder fris en ook wat kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Vettig en creamy mondgevoel. Licht bitter hout naast de zoete fruitige smaak (banaan, peer), groente en een beetje aarde. Interessante smaak en hoge drinkbaarheid lijkt goed voor een score halverwege de 80, maar bij de afdronk stort het bouwwerk in. De droge plakkerige afdronk doet behoorlijk afbreuk aan het voorafgaande. |
|
Teaninich 17Y, 43%, Hedges &
Butler (bottled circa 2004) |
74 |
Blindrondje bij Michel op
27-11-2010. Neus: ranzige boter, vanille, kruidig. Smaak is vettig,
boterig en zoet. Droge onplezierige houtafdronk. |
|
The English Whisky Co.: zie St.
George's Distillery |
|
|
|
Three
Ships 5Y, 43%, Premium Select (Blended and bottled in the republic
of South Africa from Select South African whisky and Scotch Whisky) |
74 |
Souvenir van Jos uit Zuid-Afrika in
een dubbeltest met de Three Ships Bourbon Cask finish op 25-10-2007.
Neus: licht turf, citrusfruit, kaneel, graan. Smaak: vrij zacht
mondgevoel, maar pittige smaak! Turf en kruiden zijn behoorlijk
aanwezig naast de malt, hout, fruit (citrus, perzik). Afdronk is licht
droog, vrij kruidig en eindigt echt plakkerig. Deze 5Y is herkenbaar
als een blended whisky en opvallend goed drinkbaar. Zacht, goed in
balans, allround en vergelijkbaar met duurdere blends. Niet slecht
voor een blend van omgerekend nog geen 8 euro (78). Herkansing in 2008
in blindproefrondje verloopt aanmerkelijk minder positief door de
lijmige smaak (70). Gemiddelde score genomen. |
|
Three
Ships Bourbon cask Finish, Special reserve, 43%, No Age |
68 |
Toen ik mijn neus in de bourbon
cask finish stak na de 5Y editie was daar een unieke hoeveelheid kokos
a la Springbank te ruiken. Het duurt zelfs even eer de andere geuren
er doorheen komen: vanille, anijs, pepermunt. Turf is niet meer te
vinden en deze finish is ook minder fruitig dan de 5Y. De smaak is
zeer zacht, met veel bourbonachtige zoetheid, vanille, pepermunt, malt
en subtiel hout. Na enige tijd komen de kruiden en een licht peperig
karakter, dat in de 5Y overigens veel duidelijker aanwezig is, naar
voren. De afdronk is wat plakkerig en wordt steeds kruidiger. Een
bijzondere whisky, maar ik had wat problemen met de balans en de
afdronk van deze wat overdreven zoete whisky, maar die kokos in de
neus is wel erg lekker (74). Sample na 3 maanden weer eens geproefd
bevalt aanmerkelijk minder. Zoetigheid en lijmige afdronk staan nu
echt tegen. |
|
Tobermory |
Tobermory 1972, 49.5%, finished in
Oloroso Sherrycask. Unchillfiltered and bottled 17-5-2005. 1710
Bottles. |
92 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009
Head to head met de 1972 OB 49.7%. Neus: Wow! Heerlijk zoet en nog
expressiever in vergelijking met de 49.7%. Aardbei, gedroogd fruit,
minder rook, schitterrend clean sherrywood. Smaak: clean en fruitig;
veel toegankelijker dan de 49.7%. Na een tijdje staan in het glas
komen hier ook de assige smaak naar voren. Wat deze meer heeft aan
drinkability heeft de 49.7% aan complexiteit. Een mengsel van beiden
smaakt helaas niet beter dan de som der delen. |
|
Tobermory
1972, 49.7%, Sherrycask. Unchillfiltered and bottled 18-5-2005.
Bottle 203/897. |
90 |
8e op Whisky Legendary van Wees
27-10-2006 en 2e kans op genietschapsbijeenkomst 14 maart 2009. Neus:
Wow! Boerenkaas, peper, zoet, fruit (perzik. kersen), rook en
natuurlijk weer het nodige sherryeikenhout. De smaak is ook intens in
het hout, cassis, kersen. Visceus maar ook een wat stroef mondgevoel.
Wat water toevoegen zorgt dat de kaaslucht verdwijnt uit de neus en
een mooie fruitigheid opkomt: abrikoos, pruimen, kaneel, chocolade. De
smaak wordt ook soepeler en zachter met wat water. De afdronk is
heerlijk lang met een licht bitter sappig houtsmaakje. Ongekende
topscore voor een Tobermory en dan hebben we op 14 maart nog eens de
luxe deze Head to head tegen een andere 1972 OB te hebben. |
|
Tobermory:
Ledaig 31Y, 1974-2005, 47.2%, Signatory. Distilled 25-06-1974 and
bottled 30-08-2005 from cask 3222 in 217 bottles. |
87 |
Sampletasting
met Michel 2-6-2007. Neus:
na de Bruichladdich heeft ook deze Ledaig veel tropisch fruit in de
neus. Superelegante en belegen whisky; zoet als een suikerspin,
malty, mooi oud hout zonder bitterheid. De afdronk krijgt wel ietsje
bitter van het oude hout mee, maar het blijft allemaal goed in
balans. |
|
Mull Island Malt Whisky, 48%,
SMWS#42 |
86 |
9e bij Scott 17-1-2009. Neus;
fruitig, rokerig, as, malt, eikenhout. Smaak: heerlijk zacht, smaakt
antiek en |
|
Tobermory: Ledaig 1972-1988, 43%, Old "Macnab" label rebottled by Full Proof Holland. |
86 |
2e bij Dick op 20-1-2008. Neus: Mooi turf en rook, peper, malty, weinig fruit; meer floraal. Smaak is zacht en zoet. Heerlijke drinkwhisky maar wat simpel van smaak. Doet denken aan een mooie peated Benriach. Prima rokerige afdronk. |
|
Tobermory:
Ledaig 10Y, 43%, 2007 bottling |
79 |
Geproefd
op stand Whiskypassion Gent 10-2-2007. Neus: veel mooier dan de
voorafgaande sherry finish met malt, citrusfruit, rook en turf.
Smaak is ziltig in Bruichladdich stijl met wat meer turf. Goed in
balans en een verrassend frisse afdronk vol sappig hout. Een
geslaagde nieuwe botteling van een van mijn minst favoriete
distilleerderijen. |
|
Ledaig 1998, 61.8%, distilled
3-4-1998,bottled 09/2010, sherry butt, cask#800025, bottle 160/256,
Malts of Scotland |
77 |
15e bij Genietschap op 2 april
2011. Neus: aards, geturfd, wat gesloten. Smaak: vettig, turf; te
alcoholisch. Met water wordt de neus opener, maar niet echt beter:
boterig, stalgeur, zwavelig. Smaak gaat er wel op vooruit met water:
toffee, vanille, Werther's botersnoepje. Lange droge afdronk met
veel hout voor een 12 jaar oude whisky. Wel apart maar niet mijn
ding. |
|
Tobermory
40% no age statement. Limited 200th anniversary edition (1798-1998)
by Burn Stewart Distillers. Bottle 0284/2500 |
76 |
Neus
is ziltig en wat goedkoop (blended lucht). Smaak is een stuk rijker:
turf, graan, zoethout, olieachtig. Prettige afdronk maar snel weg.
Doordrinkwhisky zonder poespas. Was mijn eerste kennismaking met
Mull; na het proeven van de standaard distillery botteling wat meer
waardering voor deze fles gekregen. |
|
Tobermory:
Ledaig 11Y, 43%. Aberdeen. |
75 |
6e
op Leiden 2006. De neus is een stuk aantrekkelijker dan de
voorgaande Fettercairn, maar heeft ook dat licht ranzige geurtje en
elastiek. Daarnaast echter ook behoorlijk kruidig en licht zilt.
Interessante smaak: prikkelend, kruidig (kruidnagel, nootmuskaat),
mooie houtsmaak, winey, fruitig (druiven, citrus), beetje rubber
(niet storend) en malt. De verwarmende afdronk is ook niet
slecht en de kruidigheid blijft lang hangen. |
|
Tobermory 10Y, 46.3% (2010
botteling; non-chill filtered, no caramel) |
75 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-12). Neus: citrusfruit, chloor, malt. Smaak: malty en fruitig.
Beter dan vroegere botteling in de lijst, maar nog steeds niet mijn
smaak. Neutrale en tikje vettige afdronk. |
|
Tobermory:
Ledaig 7Y, 43% |
74 |
Geproefd
bij Liquid Gold 30 maart 2006. Neus: turf, muffe kelder, rook,
spirit, honing. Smaak is beter dan de neus doet vermoeden: fors
turf, ruw, zilt, fris, citrusfruit, vanille. Afdronk is stroef en
rokerig en krijgt dan toch de in de neus aangekondigde spirit
nasmaak. |
|
Tobermory:
Ledaig 10Y, cask strength, Cadenhead's |
72 |
Geproefd
in Cadenhead shop Edinburgh op 31-5-2003 na de manager getergd te
hebben met de uitspraak nog nooit een fatsoenlijke Ledaig geproefd
te hebben (en de mededeling van de Strathisla 9Y door de gootsteen
hielp ook al niet). Neus: prettig, zoet en ziltig. Smaak is als de
neus, malty en wat saai. Ook afdronk is dragelijk. Beste Ledaig tot
nu toe, maar nog steeds een laagvlieger. |
|
Tobermory 1798 Limited edition,
15Y, 46.3% |
71 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(13e) en herzien op Potstill festival 2 oktober 2010 (1-13). Neus:
kruidig, oily en wat dirty sherryvat met elastiek en zwavel. Smaak
is kruidig, laurier, hout. Wat vreemd licht ranzig bijsmaakje met
teveel zwavel. Lange filmende afdronk. Begon de eerste keer nog op
77 punten, maar dit drink ik toch eigenlijk niet voor mijn plezier. |
|
Tobermory:
Ledaig 9Y, 43%, Aberdeen. |
69 |
5e
bij Henk (24-6-2002). Neus: geparfumeerd, fris en fruitig. Smaak is
prikkelend, droog, kruidig. Dun en waterig met Ultimate bourbon
smaakje. Afdronk: kort, droog, licht ziltig en laat nog wat vanille. |
|
Tobermory:
Ledaig Peated Single Malt, 42%, Sherry Finish. |
69 |
Zesde
op het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus is zilt, met veel
rook, turf, malt en een weeïge zoetheid. De smaak is wat bleekjes
in vergelijking met de geur. Duidelijk een klasse minder dan Arran.
De afdronk verloopt vervolgens dramatisch: veel zout, scherp en niet
lekker. Leeftijd is 5 jaar volgens de standhouder (62). Herkansing
op festival Gent stand Whiskypassion 10-2-2007 (!). Nog steeds niet
geweldig, maar 62 was wat laag. |
|
Tobermory
10 Y, 40% |
66 |
neus
is goedkoop (blended), zacht en etherachtig. Smaak is licht zout en
wat weeïg zoet. Weinig maltsmaak en olieachtig (als Jura 10Y).
Start op 74 punten maar de ronduit onplezierige afdronk en nasmaak
doet hem kelderen naar de niet voor plezier categorie. De
anniversary editie was al geen hoogvlieger, maar toch wel een stuk
beter als dit. |
|
Tobermory:
Ledaig 1993, 7Y, Ultimate Single Malt Collection |
30 |
Licht
onplezierige geur; wel turf. Scherpe binnenkomst, niet echt lekker
(lijm, olieachtig), wel prettig kruidig. Nog net drinkbaar, maar pak
je niet voor je plezier. Bij tweede poging uit 5cl flesje licht
misselijkmakend door de vieze afdronk die de eerste keer minder
opviel. Rest gootsteen. |
|
Tomatin |
Tomatin 1976, 49.6%, distilled
22.11.1976 and bottled 28.01.2006, cask 19085, bottle 270 of 336,
Scotch Single Malt Circle. |
93 |
10e bij Michel met het genietschap
op 31 oktober 2009. Neus: prachtig sherryvat, belegen malt, mandarijn,
licht rokerig, superelegante oude Speyside. Smaak: heerlijk zoet,
tropisch fruitnectar, perzik, marsepein, mooi houtbittertje. Balans is
100% OK en ook in de afdronk gaat alles perfect tussen biitertje, zoet
en sappig hout. |
|
Tomatin 1965, 42Y, 52.1%, Duncan
Taylor Rarest of the Rare, distilled 11.1965 and bottled 01.2008, cask
20942 |
90 |
10e op Pot Still 2009. Neus: zeer
fruitig, hout, belegen malt, super! Smaak: clean, fruitig, belegen,
hoge drinkability. Schitterende oude Speysider met een lange zoete
afdronk met een licht bittertje op het einde. |
|
Tomatin 1976, 46%, bottled 1999 by
Private Cellar |
86 |
11e op de Genietschapsproeverij van
5-6-2010. Neus: zoet, fruitig, sherrywood, prachtige neus. Smaak is
zoet en kruidig en behoorlijk complex. Sappig hout en kruiden in de
afdronk. |
|
Tomatin
37Y, 1965, 48%, Peerless Collection. Cask 1909. Distilled 01.1965.
Bottled 12.2002. |
80 |
4e
op Pot Still festival 2004. Neus is fantastisch (90+ verwachting):
superfruitig, complex en een enorme bloemengeur. Smaak is onverdund
iets scherp en veel bitterder dan verwacht op basis van de neus. Met
water beter, maar blijft prikkelend en wat bitter; ook ietsjes zepig
naast de mooie malt en houtsmaak. De bittere afdronk maakt ook
weinig indruk. Teleurstellend na zo'n fantastische neus! |
|
Tomatin
25Y, 43% |
79 |
8e
op Pot Still festival 2004. Neus: ranzig! kaas, stal, malt en hout.
Ook de smaak is wat kazig. Met een beetje water toevoegen verdwijnen
al die negatieve geurtjes! Neus is veel frisser en fruitiger. Smaak
heeft nu mooi turf, beetje perzik, malt en hout. Wat droge afdronk.
Overall toch een teleurstellende whisky in vergelijking met de
Antiquary 21Y die veel Tomatin bevat. |
|
Tomatin
10Y, 40% |
77 |
Begint
lekker a la Miltonduff maar verliest punten door uiterst matige
afdronk (74). In de herkansing als negende op het van Wees Pot Still
festival 2002 smaak hij een stuk beter en is de afdronk OK. Een
mooie milde Speyside malt met veel graan en licht fruitig karakter
(vooral na wat water toevoegen). |
|
Tomatin 18Y, 43% (2008 bottling) |
74 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(14e). Neus: kruidig, houtskool, zwavel, vanille. Smaak: oily,
salmiak, malt, droog hout, kruidig, cacao. Wordt bij volgende slok wat
zuurder. Afdronk: de kruidige en droge houtsmaak zet door in de
afdronk. |
|
Tomatin
12Y, 40% |
74 |
Blind
geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005.
Neus: malty, perzik, citrus, mellow en licht muf. Smaak is tamelijk
scherp, malty, vanille. Postzegelsmaak overheerst de mooie
fruitigheid. Een matige Speysider. Afdronk is droog hout en wat
bitterheid. Een vleugje zilt en lijm. |
|
Tomatin 25Y, 43% (2008 bottling) |
74 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(15e). Neus: belegen malt, citrusfruit, perzik, peer, linnenkast,
floraal. De smaak is zoet met veel malt, fruit, vanille; geheel in
lijn met de fraaie neus. Na enige tijd wordt de smaak echter wat
zwavelig en bitterder. Wat heel aardig begon gaat volledig onderuit in
de afdronk. Niet mijn ding. |
|
Tomatin
1965-2004, 50.7%, Cross Hill, Sherry Cask, 82 bottles. |
69 |
Geproefd
bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een zeer zeldzame fles met slechts
82 flessen uit een sherryvat!! De neus is complex, elegant, zoet en
mooi fruitig (ananas, perzik, lychee), belegen malt en een complete
houtzagerij. De smaak is heel anders dan de fantastische neus en is
enorm geconcentreerd en erg bitter hout. Na van de schrik bekomen te
zijn valt het tweede slokje ook niet mee: bitter, zuur, gember,
kaneel, hout. Waar is de fruitigheid van de neus gebleven? Met een
drupje water wat losser en iets fruitiger van smaak maar dit is dus
niet mijn type whisky. De bittere houtsmaak gaat door in de afdronk.
Nog nooit eerder zoiets geproefd; absoluut uniek maar niet voor mijn
palet. Alleen om te neuzen dus... Nog erger dan de 1966 Tomintoul en
dat terwijl ik normaal toch zeer gecharmeerd ben van oude Speysiders. |
|
Tomintoul |
Tomintoul 40Y, 46.5%, refill
hogshead, DL ref 6215, distilled January 1970 and bottled May 2010,
Douglas Laing, Old Malt Cask, one of 168 bottles at natural cask
strength. |
89 |
Mijn slotwhisky op
genietschapsproeverij 15-9-2012. Neus: superelegant, belegen malt,
een typische oude Speyside neus. Smaak: heerlijk zoet, anijs,
bitterkoekjes, hout overheerst niet . Filmend mondgevoel; heerlijk
zacht met een lange bitterzoete afdronk. |
nieuw |
Tomintoul
27Y, 40%, 2005-2007 botteling |
88 |
Geproefd
op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (7e). Splinternieuwe botteling.
Enorm veel beter dan de voorafgaande 16Y versie. Neus is pure nectar
en zeer fruitig. De smaken zijn nu perfect in balans en het geheel
heeft een Peerless-achtige zoetheid. Met water wordt de
fruitpotpourri nog sterker. Pure genietwhisky. De afdronk is elegant
en zoet en eindigt licht kruidig (88). Bij
bezoek aan Tomintoul op 3-5-2007 is het verschil met de 16Y weer
enorm en ook 's avonds bij het diner blijft de hoge score
gehandhaafd. |
|
Tomintoul
38Y, 49.2 %, Adelphi, Cask 4485 |
85 |
Genietschapsbijeenkomst
1 september 2007. Neus: zeer fruitig en fris, limoenen, druiven,
anijs, hout. Na de uitstekende neus valt de smaak tegen: begint
zoet, maar de zoete smaken (vanille, honing) verdwijnen snel om
plaats te maken voor een bittere houtsmaak die doorzet in de droge
afdronk. Tweede slok is weer zoet en verdwijnt weer net zo snel.
Ietwat teleurstellend na zo'n prachtige neus. |
|
Tomintoul 14Y, 46%, Non Chill
Filtered, 2009 botteling |
84 |
Nieuwe botteling geproefd op Whisky
Castle in Tomintoul Schotlandreis April 2009 en meteen gekocht. Neus:
zeer fris en licht kruidig, citrusfruit, malt, heide. Smaak:
prikkelend op de tong als gazeuse en net zo fris en fruitig als de
neus doet vermoeden. Vettige smaak, fruitig (rose grapefruit, meloen,
limoen), subtiel en kruidig, zoet en mellow Speyside malt. Korte licht
droge en zoete afdronk met sappige houtnasmaak. Perfect aperitief en
een verbetering t.o.v. de 16Y van enige jaren geleden. Een plezierige
drinkwhisky zonder pretentie die duidelijk baat heeft bij hoger
alcoholpercentage en non-chill filtering. |
|
Tomintoul
16Y, 40%, 2005-2007 botteling |
83 |
Nieuwe
botteling geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (6e).
Duidelijk veel beter dan de voorafgaande 10Y versie. Extra jaren te
ruiken (meer belegen) en te proeven (mooie fruitigheid). Lekkere
mellow Speyside whisky met fruitige neus (perzik en licht citrus).
De elegante smaak heeft minder hout dan de 10Y editie en is veel
beter in balans. Een plezierige drinkwhisky zonder pretentie. Met
een beetje water nog iets gladder van smaak (81). Bij de tweede keer
proeven uit een miniatuurtje op 6-8-2006 naast de 10Y en een
miniatuurtje Speyside 12Y is dit duidelijk de winnaar (83). Bij
bezoek aan Tomintoul en het diner op 3-5-2007 is het verschil met de
27Y weer enorm, maar deze 16Y blijft prima drinken. |
|
Tomintoul-Glenlivet 11Y, 64.9%,
Nov. 1985 - June 1997, Cadenhead's (750 ml bottle) |
81 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: floraal, peren, malt. Smaak: cleane malt, zoet, maar niet echt
lekker en totaal verdovend door het hoge alcoholpercentage. Meteen
stevig verdund naar 40-45%. Op deze sterkte komt het subtiele Speyside
karakter veel beter uit de verf. Neus wordt nog bloemiger en fruitiger
(citrusfruit), honing. Smaak is nu vol vanille, boterig, minder clean
maar wel lekkerder drinken. Zoete smaken overheersen het jonge hout in
de licht droge afdronk. |
|
Tomintoul
10Y, 40% |
80 |
Mystery
guest op genietschapsbijeenkomst 28-10-2004. Plezierige neus met
veel malt, abrikoos en vanille. Smaak is prikkelend, zoet (toffee)
en fruitig. Ook de licht bittere afdronk is plezierig. Een
ongecompliceerde en prettige Speyside whisky. |
|
Tomintoul
10Y, 40%, 2005-2007 botteling |
77 |
Nieuwe
botteling geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (5e). Prettige
typische Speyside neus: mellow malt, perzikfruit, hout. Smaak is
malty, fruitig, wat stroef hout en iets leerachtig. Wat droge
afdronk die licht bitter eindigt. Matige balans. Deze botteling valt
tegen na de 80 punten in 2004 voor de 10Y. Met water weinig
verschil. Tweede keer proeven uit miniatuurtje op 6-8-2006 onderuit
naast een Speyside 12Y, wel identieke score. Bij het diner in
Tomintoul op 3-5-2007 2 punten hoger in waardering door ontbreken
bitterheid in de afdronk. |
|
Tomintoul
15Y, 40% |
77 |
Teleurstellend
experiment van Huub uit een taxfree set. Botteling circa 2001. |
|
Tomintoul
1966-2003, 55.5%, Prenzlow collection. |
72 |
Supertasting
Andre 29-10-2005. Neus: zeer krachtig sherryhout, zwavel, fruitig
maar niet zo fris. Smaak: mega-hout! Totaal over de top houtsmaak,
rubber, zwavel. Afdronk: hout overheerst alles. Water toevoegen
helpt niet veel. Voor mij niet te trekken dit sherryvat. Sample van
deze zeer exclusieve whisky niet leeggedronken. |
|
Old Ballantruan |
Tomintoul:
Old Ballantruan, Speyside Glenlivet, 50%, unchillfiltered |
70 |
Geproefd
als 8e op Whisky Fair Dufftown 30 april 2006. Splinternieuwe
botteling. De naam verwijst naar de waterbron van Tomintoul en dit
is een peated Speyside die men is gaan maken om te gebruiken in
blended whisky i.p.v. Islay. Neus is onplezierig: spirit, onaf,
turf, graan en kaal hout. Smaak valt in eerste instantie mee: turf,
aarde, krenten, abrikoos, leerachtig maar bij het 2e slokje komt er
al een weeïge bijsmaak opzetten (60). Niet verder geproefd op de
Whisky Fair, maar in de herkansing voor Ballantruan bij het bezoek
aan Tomintoul op 3-5-2007 valt het wel mee. Neust nog steeds erg
jong, maar geen spiritus in deze editie. Miniatuurtje meegenomen om
nog eens goed te kunnen scoren. Wordt vervolgd.. |
|
Tormore |
Tormore
10 Y, 43% - distillery botteling uit eind jaren 70 voor de
Italiaanse markt (label met streep in het midden). |
86 |
Bezoek
aan Michiel op 12-5-2004. Neus: Kersen, bessen, malt, hout. Smaak is
prachtig vol en fruitig. Wat dun na de voorafgaande cask strength
Jura, maar heerlijk mellow & malty. Wat een verschil met de
huidige 10Y botteling!! |
|
Tormore
15Y, 46%, Special botteling for visitors. |
84 |
Geproefd
als 1e bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006 in het bos
bij de Tormore bron na het nuttigen van een glas water zo uit de
bron. De fles is een grote verrassing omdat Tormore normaal
gesproken geen bezoekers ontvangt (geheel ten onrechte, want
distilleerderij, tuin en omgeving zijn prachtig). De neus is mooi
belegen, hout, malt, fruitig (peer, perzik) en honingzoet. Smaak is
fluweelzacht ondanks de 46%, mooi fruitig, malty, hazelnoot. Meer
body dan de standaard 12Y, maar het blijft de typische neutrale
prettige Speyside whisky die Tormore is. Lange en licht droge
afdronk. Het Rianne sample gaat helaas verloren zodat geen
verificatie meer mogelijk was. |
|
Tormore
18Y 1984-2002 (June), 62.3%, Cadenhead's, Bourbon Barrel |
84 |
Geproefd
bij Andre op 11-7-2005. Onverdund erg alcoholisch, maar wel fruitig.
Met water verdunnen heeft zeer gunstige invloed op smaak en neus.
Heerlijke fruitige neus en een smaak met veel substantie.
Sinaasappel, mandarijn, perzik, krenten, beetje hout en ook wat
rook. Prettige droge afdronk. Alweer een uitstekende Tormore! |
|
Tormore
15Y, May 1984 - Feb. 2000, 50%, Old Malt Cask |
83 |
Sampletasting
met Michel 2-6-2007. Neus: organisch (aarde, groenten, licht turf),
floraal, boter, zoet fruit. Bij langer staan wordt de organische
geur minder en gaan malt en fruit de boventoon voeren zoals verwacht
bij deze Speysider. De smaak is creamy, boterig, malty en heerlijk
zoet. Afdronk is vrij kort, droog en neutraal. |
|
Tormore
1984, bottled June 2002, 62.3%, bourbon barrel, Cadenhead's |
82 |
Genietschapsbijeenkomst
19-5-2007. Referentiesample van Andre. Neus: malt, vanille,
pepermunt, zeer etherisch (Fisherman's friend!). Smaak is ook erg
minty en minder fruitig en mellow dan je verwacht van een Speyside
op deze leeftijd. Water toevoegen maakt het geheel wat rustiger in
smaak en floraler in de neus. Ook geen hoogvlieger, maar stukken
beter dan mijn Tormore miskoop. |
|
Tormore
16Y, 65.9%, The Clydesdale. Distilled Feb 1980 and bottled Sep 2006.
Cask 0149/1966 |
78 |
Geproefd
Groningen 2007 zaterdagmiddag (5e). Neus: alcoholisch en gesloten.
Na 16 jaar heeft dit nog een enorm hoog alcoholpercentage. Appels,
graan. Smaak is veel te scherp en alcohlisch; kan hier helemaal
niets mee. Fors verdunnen noodzakelijk om hier weer de fruitige
milde Speyside whisky van te maken die Tormore hoort te zijn. Mooie
florale en fruitige neus na verdunnen (appel, banaan, perzik). Geen
hoogvlieger en een beetje gedoe om hem op de goede sterkte te
krijgen. Ik drink liever de distilleerderijeditie. |
|
Tormore
5Y, circa 64%, work in progress from the cask. |
77 |
Geproefd
als 3e in de Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij
op 1 mei 2006. Kleur: witte wijn. Neus: al veel beter dan de
voorafgaande spirit, hout begint te komen. Wel wat water nodig om te
kunnen proeven. Smaak: nog steeds wat spirity en onaf maar ook fris
fruitig, malty en zoet (custard). Zeer interessant sample. Niet
bestemd om als single malt te bottelen, maar dit is dus de kwaliteit
Tormore die in de Long John gaat. |
|
Tormore
10 Y, 40% (botteling circa 1999/2000) |
75 |
Wat
saaie maar prettige mellow Speyside whisky. Minder lekker dan
Dalwhinnie in dubbeltest. |
|
Tormore
12Y, 40%, 2005 botteling. |
75 |
Nieuwe 2005 botteling met blauw
label geproefd op Gatwick op 24-11-2005. Gouden kleur. Neus: mooie
mellow Speysider, citrusfruit, appel, perzik, honing, eikenhout. De
smaak is als verwacht mooi malty, zoet (vanille, honing), licht
kruidig, muesli, kaneel en fruitig (appel, perzik). Een zeer lichte
rokerige smaak komt langzaam door het fruit heen. Afdronk begint
filmend, met een vleugje rook maar wordt steeds droger. Verbetering
t.o.v. de vorige 10Y botteling (80). Tweede keer proeven als 4e in de
Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006
(79). Derde keer proeven als eerste op genietschapsbijeenkomst
14-3-2009 is ronduit teleurstellend ("neutraal en weinig te beleven";
72). Gemiddelde score genomen. |
|
Tormore
21Y, 46%, Distilled 1983 and bottled 2004, Cask no 1851, 161 bottles,
Jack Wieber Scottish Castle Series 12 |
74 |
Genietschapsbijeenkomst 19-5-2007. Neus: boenwas, leer, zwavel, gedroogd fruit (abrikoos), drop/laurier, hout. Smaak: wat plakkerig mondgevoel, onplezierige droge sherryhoutsmaak die over de malt heenwalst. Krenten, anijs. Vlak en vrij karakterloos. Bijzonder weinig fruit voor zo'n oude Speyside whisky en mist totaal subtiliteit en mellowness waar Tormore het toch van moet hebben. Afdronk: droog en bitter. Mijn inbreng is een enorme teleurstelling in het thema Speyside t/m 46% bj Andre (77). Bij volgende keren proeven regelmatige lagere scores. Blij dat deze miskoop januari 2008 in de glasbak kan. |
|
Tormore
New make spirit, 1 day old, circa 69.4% |
30 |
Dit
is geen whisky maar vers distillaat. Geroken en
beetje geproefd als 2e op de Tormore masterclass bij bezoek aan de
distilleerderij op 1 mei 2006. Neus onverdund is verrassend fruitig
en zoet met wat amandel dat dapper over de jeneverachtige
alcohollucht. Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) maakt
meer fruit los, maar de vieze spiritgeur blijft. De smaak is beter
dan de Aberlour spirit met behoorlijk wat graan en citrusfruit, maar
de vieze spiritsmaak overheerst. |
|
Tullamore
Dew (blended Irish) |
74 |
Prettige
zachte Ierse whisky. Puntje omlaag na herproeven in Iers
introductierondje bij Jos op 20-4-2002. |
|
Tullibardine |
Tullibardine
33Y, 43.1%, Distilled 21-12-1972 and bottled 31-01-2006 from bourbon
cask 2597. 141 bottles. Dewar Rattray |
90 |
Geproefd
als 4e op Whiskyfair Dufftown 30-4-2006. Fles gekocht en ingezet op
genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Neus: complex, fruitig (ananas,
abrikoos, tropisch fruit), belegen malt, vleugje rook. Smaak: zeer
zacht, prachtig belegen en fruitig: bosbessen, perzik, lychee,
banaan, sinaasappel, suikerzoet, hout is mooi in balans met de zoete
smaken. Afdronk: lang, droog, zoet met veel hout en helemaal op het
einde wat as/houtskool. Een onverwachte topklasse Tullibardine. Op
de whiskyfair duidelijk superieur aan de voorafgaande Duncan Taylor
flessen en op de genietschapsbijeenkomst een perfecte opvolger van
de Glenugie door de wat vollere smaak. |
|
Tullibardine
1973 Vintage, 45.9%, hogshead cask #2518, bottle 55/239, |
88 |
15e
op festivalzondag 2005. Neus: een klassieke zwaar belegen Speyside
geur! Enorm aromatisch fruitig (veel perzik, passievrucht, ananas),
mellow malty, belegen hout. Smaak: zacht en een zoete houtnectar met
veel fruit, malt en een beetje turf. Prachtig in balans. Afdronk is
zeer lang en zoet en eindigt net een tikje te bitter voor de top.
Mooi af. Een extreem hoge score voor een Tullibardine; het kan dus
wel.... |
|
Tullibardine 1975, 52.7%, OB Vintage Edition. Bottled March 2007 from cask 1009. Bottle 77/194. |
83 |
Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (14). Neus: complex en zeer rijk. Prachtig hout, limoen, belegen malt, zuur en zoet tegelijk. Een juweel van een neus, waar de smaak helaas niet aan kan tippen:bitter hout, ananas, zurig. Afdronk is wat wrang en te bitter voor mijn smaak. Maar een neusje... |
|
Tullibardine
1987, 46%, Helen Arthur Single Cask collection (new label 2005). |
78 |
17e
op festivalzondag 2005. Neus: mooi malty, fruitig, fris gewassen
lakens, vers gemaaid gras. Veel frissere neus dan de voorafgaande
1988. Smaak: malt, hout, citrusfruit, licht kruidig en grassig.
Afdronk is droog en neutraal. Goede aperitief whisky zonder
pretenties, maar geen hoogvlieger. |
|
Tullibardine,
13Y, 59.8%, Cadenhead's |
78 |
4e
op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Neus is zoet, fruitig (peren) en
alcoholisch. Onverdund erg scherp en kruidig. Met water veel beter!
Geur wordt fruitiger en smaak gaat meer naar en milde Speysider met
mooie noten en fruitsmaak (meloen, lychee). Afdronk niet
indrukwekkend. |
|
Tullibardine 1988 Vintage Edition, bottled 2007, 46% |
77 |
2e op WFNN 2008. Meteen na de 1993 Vintage geproefd. Deze 1988 heeft dezelfde smaaknotities, maar heeft net even wat meer body en kruiden te bieden. |
|
Tullibardine 1993 Vintage Edition,bottled 2007, 46% |
75 |
1e op WFNN 2008. Neus: fris, fruitig (citrus), vanille, clean bourbonwood. Smaak is ook fruitig, licht en ietsje kruidiger dan de neus doet vermoeden. Bourbonhout, vanille, malt. Een eenvoudige prima drinkbare Speyside zonder poespas. Kruidigheid blijft in de korte en licht droge afdronk doorgaan. Leuke opening festival. |
|
Tullibardine
1993, 46%, Moscatel finish for 6 months, new distillery botteling
2005 |
75 |
19e
op festivalzondag 2005. Na de voorafgaande 1993 botteling is het
duidelijk dat deze finish het product heeft verbetert. De neus is
mooi zoet en fruitig (aardbei, kersen, ananas) en de natte theedoek
associatie van de voorgaande 1993 is nu weer schoon linnen geworden.
De smaak is overdreven zoet maar geeft wel tegenspel aan de gesausde
houtsmaak. Niet geweldig, maar goed te drinken. Zoetstof in de
afdronk. |
|
Tullibardine
1988 Vintage, 46% |
70 |
16e
op festivalzondag 2005. Neus: kaal, harsig, leer, fruit (citrus,
perzik). Smaak is erg kaal en leerachtig: hout, malt en fruit. Niet
mooi in balans. Droge en weinig indrukwekkende afdronk. |
|
Tullibardine,
no age, 43% |
69 |
Neus:
uitnodigend, fruitig (citrus, perzik, peer), malt. Smaak: prikkelend
scherp, oily, malt, hout, licht turf. Afdronk: droog en meer turf
dan in de smaak. Typische maar wat minder geslaagde mellow Speyside
variant (71). Nog een keer geproefd bij Ben Nevis shop mei 2003 en
toen beviel het nog veel minder. Onprettige neus en goedkope smaak.
Kan je beter een goede blended kopen (66). De derde test bij Huub
feb. 2004 komt vooral overeen met de eerste keer proeven, m.u.v. de
turf en de enorm plakkerige lijmsmaak in de afdronk. |
|
Tullibardine 10Y, 40% (botteling
from mid 90's) |
60 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009.
Neus: fruitig (citrus, appel), malt, noten, gebruikte theedoek. Smaak:
oily, malt, hout, stroef. Afdronk: droog hout en onplezierige nasmaak.
Dit drink ik niet voor mijn plezier. |
|
Tullibardine
1993, 46%, new distillery botteling 2005 |
60 |
18e
op festivalzondag 2005. De 4e Tullibardine en de minste uit de
reeks. Neus: grassig, gebruikte theedoek, graan, kaal. Smaak is
slap, weeïg en niet lekker: malt en graan, karton, ranzig vlees.
Ook de afdronk snel vergeten. |
|
Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Madeira
Cask Finish (2009 botteling) |
83 |
7e in Leiden 2009 en herzien bij
Ton December 2011. Neus: clean en zoet, mooi sherryhout, gedroogd
fruit, vijgen, pruimen, malty, kaneel. Smaak: oily, kruidig,
behoorlijk veel hout, heerlijk zoete cleane malt, marsepein, toffee,
vanille. Een echte allemansvriend met hoge drinkability, die wel de
subtilieit van de standaard Tyrconnell volledig kwijt is. Afdronk is
droog en wat bitter in vergelijking met de overige finishes in 2009.
Bij herproeven in 2011 was de afdronk prima en is de score verhoogd
van 79 naar 83 punten. |
herzien |
Tyrconnell 16Y, 51%, Ambassador's
Choice, distilled 5-11-1992 and bottled 26-8-2009 |
80 |
Speciale botteling voor de
Belgische markt geproefd 27 juli 2010. Neus vol vanille en malt;
minder fruitig dan gebruikelijk bij Tyrconnel en duidelijk meer
hout. Smaak is erg scherp; ietwat teleurstellend vanwege het missen
van de gebruikelijke subtiliteit en fruitigheid. Het extra hout
compenseert dat niet. Vrij korte licht droge afdronk. |
|
Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Sherry Cask
Finish (2009 botteling) |
79 |
7e in Leiden 2009. Neus: mooi
sherryhout, gedroogd fruit, vijgen,pruimen, malty. Smaak: kruidig,
behoorlijk veel hout, heerlijk zoete cleane malt, toffee, vanille. Een
echte allemansvriend, die wel de subtilieit van de standaard
Tyrconnell kwijt is. Afdronk is droog en wat bitter in vergelijking
met de overige finishes. |
|
Tyrconnell
(Irish Single Malt Whiskey),
40% |
79 |
Herproefd als 8e op Leiden 2009.
Neus: veel graan, floraal en fruitig. Lowland karakter. Smaakt fris,
fruitig en malty, goed in balans, zacht en glad. Weinig complex maar
lekker drinken als aperitief. |
|
Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Port Cask
Finish (2009 botteling) |
77 |
6e in Leiden 2009. Neus: zeer zoet,
peredrups, winey. Smaak: veel zoeter en fruitiger dan de basis
Tyrconnell. Likeurachtig zoet en fruitig. Afdronk: zoet en licht
droog. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jnmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|