| 
        
      
      Versie 
      
      april 2013 
      
		  
      
       
       
      uw keuze 
      
      A 
      B 
      C 
      D 
      E 
      F 
      G 
      H 
       I  
      J 
      K 
      L 
      M 
      N 
      O 
      P 
      R 
      S 
      T 
      U 
      V 
      W 
      Y 
      Z
       
     | 
    
      
        
        
          | 
             Proefnotities
            en punten op
            distillery 
            Bron: Nico
            Meijboom  |  
        
          
            
              
                 | 
                
                    
                  Whisk(e)y
  | 
                
                    
                  
                  score 
                 | 
                
                    
                  Opmerkingen
  | 
                
                   
                  nieuw na juli 2011  | 
               
             
           |   
      
        
        
        
        
          | Tactical:
            zie Talisker | 
           | 
           | 
            | 
         
        
          | Taketsuru
            Pure Malt: zie Nikka | 
           | 
           | 
            | 
         
        
          |  
             Talisker | 
         
        
          | Talisker
            30Y, 50.7%, Bottled in 2007 from American Oak and European Oak
            refill casks, 2958 bottles. Super Premium Malt, | 
          94 | 
          9e
            op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: WOW! Wat een
            elegantie... In eerste instantie fris fruitig met mooie belegen
            malt, langzaam komen echter de typische Talisker geuren naar voren
            (kruiden, peperig, zeebriesje, rokerig). Smaak: veel subtieler dan
            de 25Y, maar zeker geen watje. Heerlijk fruitig, winey, honing,
            licht turf, subtiel zoet en perfecte balans met het duidelijk
            aanwezige hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de lange
            peperige afdronk. Geen spoortje bitterheid. Net zo'n kraker als de
            2006 botteling; vooral voor de mensen die niet erg op prijskaartjes
            hoeven te letten. | 
            | 
         
        
          | Talisker
            30Y, Super Premium Malt, 51.9%, Bottled in 2006 from American Oak
            and European Oak refill casks, 3000 bottles. | 
          94 | 
          12e
            op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: Subtiel en complex.
            Belooft een hoge score... Eikenhout, kruiden, peperig, zeebriesje,
            prachtig fruitig. Smaak: zeer elegant, zacht en belegen. Lijkt
            jonger dan de voorafgaande 25 jaar, heerlijk fruit (druiven, citrus),
            vanille, perfect hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de
            afdronk. Een van de allerbeste Talisker bottelingen ooit met helaas
            een heel stevig prijsje.  | 
            | 
         
        
          | Talisker,
            20Y, 1981-2002, 62%, Sherry butt. Super Premium Malt | 
          93 | 
          
			9e op whiskyfestival 23 november 
			2002. Eindelijk een topper op het festival! Neus is genieten met 
			zeer veel expressies. Heftig sherry en wat minder uitbundig turf en 
			zee dan verwacht. Smaak is zeer complex en genieten: prachtige 
			balans met zowel sherry, zee, rook,turf, peper en ondertonen van 
			rijp fruit. De afdronk is mooi droog, zeer lang en perfect (blijft 
			lekker; hout overheerst geen moment). Met water erbij wat 
			toegankelijker: meer fruit, zeewier en leer. Blijft heel robuust 
			(93). Aanschaf gedaan januari 2003 en meteen geopend bij Andre op 
			4-1-2003 (95) en een 2e fles bij Alexander op 3-11-2012 (terug naar 
			93).  | 
          
			herzien | 
         
        
          | Talisker
            25Y, 58.1%, Bottled in 2007 from American Oak refill casks, 6894
            bottles. Super Premium Malt | 
          92 | 
          8e
            op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: zeer krachtig; zelfs na
            de Longrow 100 proof. Ozonachtig als buiten lopen kort na onweer,
            zilt, turf, kruidig, maar ook zoetere geuren als vanille, rood
            fruit, marmelade. Complex en intrigerend. Smaak: stevige binnenkomst
            maar goed te drinken op deze sterkte. Minder medicinaal dan de 2006
            editie en wat zoeter dan verwacht op basis van de neus. Alle smaken
            prima in balans! Zeer lange prikkelende afdronk vol peper en sappig
            hout. Alweer een fantastische Talisker! Met water iets
            toegankelijker, maar voor mij hoeft er niet meer dan een drupje bij. | 
            | 
         
        
          | Talisker
            25Y, Super Premium Malt 7th release, 56.9%, Bottled in 2006 from
            American Oak refill casks, 4860 bottles. | 
          92 | 
          
			11e op Diageo tasting Brummen 
			16-10-2006. Neus: een powerhouse na de Distillers Edition vol peper, 
			kruiden, turf, rook, eikenhout, groene thee. Smaak: Wow! Krachtig en 
			verwarmend, licht zilt, vanille, citrusfruit, kruidig en erg 
			peperig, mineraal, minder turf dan je verwacht op basis van de neus, 
			hout overheerst de zoete malt niet. Mooie balans! Ziltige afdronk 
			vol sappig hout en kruiden. Uitstekend! Punten bevestigd op 
			Groningen festival 2007 (92) en 1 puntje lager bij Alexander op 
			3-11-2012. | 
          
			herzien | 
         
        
          | 
			Talisker 10Y, 45.8% (OB, bottled 
			in 1980's) | 
          
			91 | 
          
			Voor mij de grote verrassing op 
			Talisker proeverij 3-11-2012 met het genietschap bij Alexander. 
			Neus: medicinaal powerhouse, ozon, jeneverbes, oude boeken. Wat een 
			verschil met de 2 andere 10Y bottelingen in de rij!! Smaak komt als 
			verwacht stevige binnen met turf, jodium, en zee karakter. Er is 
			toch wel wat veranderd in de loop der jaren concluderen we dan maar. 
			De peper en turg blijft aanwezig in de lange droge afdronk. | 
          
			nieuw | 
         
        
          | Talisker
            25Y, 57.2%, Super Premium Malt, 5th release 2005, 15600 bottles.
            American Oak & European Oak refill casks | 
          91 | 
          7e
            op Diageo Rare Malt/Premium Malt presentatie Brummen 26-9-2005. Neus
            is gesloten, rokerig, maritiem en zeer alcoholisch. Heeft even tijd
            nodig om los te komen; zwavel, malt en vanille. Smaak is ook heftig
            alcoholisch en gesloten; dit heeft echt water nodig. Met water
            prachtige opening!! In de neus komen citrusfruit, perzik, malt en
            vanille nu moeiteloos door het maritieme karakter heen. De smaak
            blijft wat aan de stroeve kant, maar is nog steeds zeer prikkelend:
            peper, hout, rook, vanille, anijs, amandel en malt. Verwarmende
            genietwhisky; goed in balans. In de afdronk blijft ook alles goed
            gaan; niet te droog en toch vol hout, rook en peper. | 
            | 
         
        
          | 
          Talisker 30Y, 49.5%, Bottled in 
          2008 from American Oak and European Oak refill casks, Natural Cask 
          Strength, 2970 bottles. | 
          
          91 | 
          
          13e Brummen 20-10-2008. Neus is 
          totaal anders dan de voorafgaande 25Y; heerlijk zoet, elegant, perzik, 
          belegen malt, zee, rook. Smaak: Wow! Toch weer kruidig en peperig. In 
          de smaak wel een Talisker maar prachtig in balans met de zoete smaken 
          en belegen malt. Topklasse genietwhisky met een eindeloze licht droge 
          zoete en prikkelende afdronk.  | 
            | 
         
        
          | Talisker
            25Y, 59.9%, Super Premium Malt | 
          90 | 
          Geproefd
            bij de distilleerderij op 29 mei 2003. Neus: hout en alcohol
            overheersen de turf en zee. Smaak: veel eikenhout, nog steeds wat
            peper te proeven. Te drinken op cask strength, maar wat water kan
            geen kwaad. Afdronk is lang en verwarmend en prettig droog.
            Duidelijk minder goed in balans dan de 20Y sherrywood. Een geweldige
            whisky natuurlijk, maar met net 1 puntje boven de standaardbotteling
            is dit voor prijs/kwaliteit een slechte score.  | 
            | 
         
        
          | Talisker
            Distillers edition (double matured) 1986, 45.8% | 
          90 | 
          
          Het prikkelende van de gewone 
          Talisker bewaard en een heerlijke zoete sherry en zachte belegen 
          houtsmaak erbij. Bevestiging 91 punten bij Andre (29/12) als 4e na het 
          eten. Soms een iets te droge houtige lange afdronk. | 
          
            | 
         
		
          | 
			Talisker Distillers Edition 1988, 
			bottled 2001, 45.8%  | 
          90 | 
          
          Talisker proeverij 3-11-2012 met 
			het genietschap bij Alexander. Interessante H2H met de 1993-2006 dat 
			hetzelde beeld laat zien als de verschillen tussen de 10Y edities. 
			Neus: kruidig, turf, zoet. Smaak: de Talisker turf en peperig zit er 
			nog goed in; sherry is een geslaagde toevoeging aan de ruige 10Y. 
			Marmelade, tikje bitterder dan de 1993. Mooie droge prikkelende 
			afdronk.  | 
          
          nieuw | 
         
        
          | 
			Talisker 10Y, 45.8% (Pre Classic 
			Malt series bottled in 90s) | 
          
			89 | 
          
          Talisker proeverij 3-11-2012 met 
			het genietschap bij Alexander. Neus: zilt, rokerig, turf, licht 
			medicinaal, oude boeken. Smaak: duidelijk ruiger dan de "blue box 
			10Y", plantaardig, peper, aards, stevig turf en hout. Zeer lange 
			droge houtafdronk.  | 
          
          nieuw | 
         
        
          | 
          Talisker 25Y, 54.2%, Bottled in 
          2008 from American Oak & European Oak refill casks, Natural Cask 
          Strength, 6708 bottles.  | 
          89 | 
          
          12e Brummen 20-10-2008. Neus: ozon, 
          zilt, citrusfris, turf, rook, prikkelend, rijk en complex. Smaak: 
          peper, turf, rook, nog vrij ruig na 25Y, maar ook bittere chocolade, 
          malt, clean hout. Mooie droge houtafdronk, rook,kruidig. Nog steeds 
          een typische Talisker. | 
            | 
         
        
          | Talisker
            Distillers Edition (double matured) 1992, bottled 2005, 45.8% | 
          89 | 
          13e
            op Diageo presentatie 26 september 2005. Na de spectaculaire reeks
            Rare Malts & Super Premium Malts nog even de nieuwe Distillers
            editions testen blijft deze botteling goed overeind. De neus is
            ondanks de zoete sherrygeur kruidiger en krachtiger de voorafgaande
            Oban. In de smaak peper, sherry, turf, zee een wat slappe gesausde
            houtsmaak. Deze botteling gaat wat over de top met zoetheid. Afronk
            is kruidig en mooi in balans.  | 
            | 
         
        
          | Talisker:
            Tactical 1979-2001, 22Y, 50% Douglas Laing Single Old Malt Cask
            series. Not released under Talisker name but as "Director's
            Tactical Selection" | 
          89 | 
          
          Neus: zilt, zee, mooi turf, jodium, 
          belegen malt, bourbonwood, vanille, citrusfruit, amandel. Smaak: 
          krachtig en intens, rokerig, turf, vettig, kruidig, peper en lekker 
          fruitig . Een mooi bourbonvat met veel hout & vanille en een duidleijk 
          ander karakter dan standaard Talisker. Prettige afdronk met veel hout 
          en warmte. 9e bij Gert op 15-3-2003 (89). Fles overgenomen en punten 
          bevestigd op 2-6-2007 en als 4e bij Michel op 31 oktober 2009. | 
          
            | 
         
        
          | Talisker
            10Y, 45.8% (prior to 2004) | 
          88 | 
          
			Heerlijke uitnodigende zilte 
			neus, met veel rook en turf. Stevige binnenkomst met "bite", maar na 
			het initieel heftige turf en zee karakter een tamelijk subtiel 
			vervolg met zoete en fruitige smaken. De peperige nasmaak is heel 
			karakteristiek en blijft maar doorgaan. Zeer lange afdronk; eindigt 
			licht droog en zilt. Een van de toppers uit de Classic Malt series 
			en een kraker op prijs/kwaliteit gebied. Maart 2005 en Juli 2005 een 
			leuke blinde dubbeltest van een botteling uit 2004 tegen 2000. Niet 
			meer dan 1 punt verschil in waardering, maar wel duidelijk verschil 
			in vooral de neus. | 
          
			herzien | 
         
        
          | Talisker
            18Y, 45.8% O.B. | 
          88 | 
          
          Neus is zeer aantrekkelijk en 
			complex: zee, turf, rook, belegen malt, chocolade, mooi hout en 
			andere honingzoete geuren (noga, vanille, caramel). De bekende zilte 
			en peperige Taliskersmaak krijgt een zeer elegante jas van 
			honingzoete smaakjes en hout. Na een tijdje komt het medicinale 
			karakter langzaam naar voren. Vol van smaken en behoorlijk complex; 
			is dit alleen ex-bourbonhout?? De "bite" van de 10Y is vrijwel 
			verdwenen, maar het peperige en kruidige Talisker karakter is wel 
			behouden in de zachte smaak. Afdronk is zacht, filmend en eindigt 
			mooi droog. Hout, turf en vanille blijven nog lang doorgaan. Bij 
			volgende slokken valt op hoe opmerkelijk fris en prikkelend deze 18 
			jaar oude sublieme whisky is gebleven. Dubbeltest naast de 12Y 
			European oak op 18-8-2007 pakt uit in het voordeel van de 18Y (89). 
			Punten bevestigd in Talisker proeverij met het genietschap op 
			3-11-2012, maar er is wat flesvariatie omdat een 0,2L flesje uit 
			Italië "slechts" 87 scoorde. | 
          
          herzien | 
         
		
          | Talisker
            cask strength, only available at the distillery | 
          88 | 
          Geproefd
            in de distilleerderij op 29 mei 2003 en niet gekocht (koffers zaten
            al vol). Neus: alcohol en planten. Smaak: krachtig, verwarmend maar
            erg gesloten. Turf, zilt, rook en minder peperig dan verwacht. Met
            water erbij mooie opening: fruitiger en de pepersmaak komt nu ook
            los. Afdronk is verwarmend en met veel peper. Drink eigenlijk net zo
            lief de veel goedkopere standaardeditie. | 
            | 
         
		
          | Talisker,
            20Y, 1982-2002, 58.8%, Refill Sherry Cask. Super Premium Malt serie.  
			(12.000 bottles) | 
          88 | 
          
			8e bij Gert op 21-2-2004 en 
			herkansing bij Alexander op 3-11-2012. Neus is wat gesloten; zilte 
			zeebries; totaal anders dan de vorige editie van Talisker 20Y in 
			2002. Onverdund mooie plantaardige smaak met veel hout. Blijft een 
			beetje gesloten. Met wat water komt de bekende peperige 
			Taliskersmaak los: zee, rook, turf en toch nog een beetje fruit op 
			het einde. Lange droge afdronk. | 
          
			herzien | 
         
		
          | Talisker:
            Tactical 1980-2000, 19Y, 50% Douglas Laing Single Old Malt Cask
            series. Released as "Director's Tactical Selection", 348 
			bottles. | 
          88 | 
          
			Neus: zee, turf, malt, vanille, 
			prikkelend, organisch, hooi. Smaak: eerst zacht, kruidig dan 
			smaakexplosie met grote lading peper, turf & zee. Duidelijk een 
			bourbonvat en daardoor tegelijk zoetig met veel hout & vanilletonen. 
			Met water fruitiger, zoeter en licht zepig (beter niet doen dus). De 
			uitstekende afdronk is zeer lang, rokerig, droog en verwarmend met 
			een metaalachtige nasmaak. 10 jaar later proef ik deze fles weer 
			terug bij Alexander op 3-11-2012 met het genietschap met identieke 
			score. | 
          
			herzien | 
         
		
          | Talisker
            10 Y, 45.8% (2005 and later; blue packaging) | 
          87 | 
          
			21e op festivalvrijdag 2005 als 
			referentie na de 175e verjaardags editie (86). Een Italiaans 20cl 
			flesje gepend als 1e op de Talisker proeverij met het genietschap op 
			3-11-2012 tegen eerdere edities (88). Neus: aanzienlijk zachter en 
			zoeter dan de vroegere edities. Nog steeds heerlijk zilt, rook en 
			turf. De smaak is zachter en heeft veel minder "bite" en peper dan 
			vroeger. Turf, rook, zee, malt, vanille, toffee, citrusfruit. De 
			lange en prettig droge afdronk bevat nog wel peper, maar het heeft 
			niet meer die vulkanische karakteristieken van vroeger. Gemiddelde 
			score genomen. | 
          
			herzien | 
         
		
          | Talisker
            12Y, 45.8%, European Oak (a special edition of 21.500, bottled in
            2007 celebrating a decade of friends of the classic malts) | 
          87 | 
          
			18-8-2007 geopend en dubbeltest 
			naast de 18Y (88) en herkansing in Talisker proeverij met het 
			genietschap op 3-11-2012 na 2 DE's (86). Neus: Yes, een mooie 
			superkrachtige Talisker zoals hij moet zijn. Alcoholisch, kruidig, 
			peper, turf, sherrywood en zwavel. Het zijn niet de meest frisse 
			sherryvaten (gekookt ei, lucifers), maar het pakt goed uit in 
			combinatie met de ruige Talisker spirit. Met wat water krijgen de 
			florale aspecten en het citrusfruit (mandarijn) eindelijk een kans. 
			Smaak is ook behoorlijk pittig en in eerste instantie een 
			behoorlijke keelbrander. Krachtig, verwarmend, kruidig, turf, 
			walnoten, citrusfruit en weer die zwavel die ook stevig doorzet in 
			de zeer lange afdronk. Het harmonieert wonderwel maar zowel de 18Y 
			als de distillers editions zijn beter in balans en subtieler naast 
			deze expressie.  | 
          
			herzien | 
         
        
          | Talisker
            Distillers Edition 1994, bottled 2007, 45.8%  | 
          87 | 
          9e
            op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus: kruidig,
            prikkelend, zilt, turf, grassig. Smaak: typisch Talisker peperig,
            tegelijk zoet door de finish maar het distilleerderij karakter is
            deze keer goed behouden. Mooie droge prikkelende afdronk. Voor mij
            de beste Classic Malts Distillers Edition release dit jaar. | 
            | 
         
        
          | 
          Talisker Distillers Edition 1998, 
          bottled 2009, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood | 
          87 | 
          
          12e op Gall&Gall festival Almere 
          1-11-2009. Neus: licht rokerig, turf, zilt, peperig. Smaak: sherried, 
          turf, kruidig, zoet maar nog wel met een Talisker bite. Lange filmende 
          kruidige afdronk. | 
          
            | 
         
        
          | 
          Talisker: Tactical 20Y, 50%, Feb. 
          1980 - Jan. 2001, finished in sherry cask, Douglas Laing Old Malt 
          Cask, 504 bottles. "Director's Tactical Selection" | 
          87 | 
          
          5e bij Michel met het genietschap 
          op 31 oktober 2009. Neus: zilt, rokerig, tikje zwavel, medium turf. 
          Smaak: prikkelend, gedroogd fruit (pruimen, vijgen), hazelnoot. Smaakt 
          voller en vettiger dan de 22Y, maar is minder clean. Droge houtafdronk 
          met een lekker bitterje. | 
          
            | 
         
        
          | Talisker
            Distillers Edition 1993, bottled 2006, 45.8%  | 
          86 | 
          
			Talisker proeverij 3-11-2012 met 
			het genietschap bij Alexander (20 cl flesje voor Italiaanse markt). 
			Al eerder geproefd als 10e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. 
			Neus is erg zoet; in eerste instantie overheerst de sherry het 
			Talisker karakter maar na even geduld komen de turf en peper 
			voorzichtig naar voren. Smaak is zacht en verwarmend, vleugje peper, 
			turf, zoet fruit (perzik, banaan) en een mooie houtsmaak. Ik mis wel 
			het vulkanische karakter van Talisker en ben wat minder enthousiast 
			dan vroeger over deze Distillers Edition. | 
          
			herzien | 
         
        
          | 
          Talisker Distillers Edition 1996, 
          bottled 2008, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood | 
          
          86 | 
          
          11e Brummen 20-10-2008. Neus is een 
          echte Talisker, peper, ozon, leer, hout, vanille. Gesausd. Smaak is 
          veel minder Talisker; helaas erg vlak, suikerzoet en gecarameliseerd 
          naast de turf. De kruidige smaak en peperigheid komt pas tegen de 
          lange filmende afdronk los. | 
            | 
         
        
          | 
			Talisker Distillers Edition 1999, 
			bottled 2010, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood | 
          
			86 | 
          
			Koopje op Heathrow for old time's 
			sake. Neus: zoet sherryhout, peperig, gedroogd fruit, minder fris 
			dan een standaard 10Y Talisker. Smaak: valt niet tegen; de geturfde 
			malt en rokerige smaak houdt zich staande tegen het zoete 
			sherrygeweld. Ietsje zwavel. Lange kruidige houtafdronk met 
			turfnasmaak. | 
          
			  | 
         
        
          | Talisker
            175th Anniversary Edition, 45.8%, 
            2005 botteling | 
          84 | 
          21e
            op festivalvrijdag 2005. Neus: malty, kruidig, noten, lichte
            zeebries. Smaak is verwarmend, peperig, mooi turf en rook maar een
            beetje dun. Controle met de gewone 10Y valt niet in het voordeel van
            deze verjaardagseditie uit. Merkwaardige zet van Talisker. je zou
            verwachten dat je juist een betere kwaliteit uitbrengt voor een
            verjaardag. Afdronk is droog en ruw. Verificatie gewenst. | 
            | 
         
        
          | Talisker
            50Y, 1955, 45%, cask 1312 distilled 27-5-1955 and bottled October
            2005.Gordon & Mc.Phail Secret Stills. | 
          83 | 
          7e
            op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Het verwachte hoogepunt van
            de avond wordt een forse teleurstelling. Deze extreem oude whisky
            neust onverdund wat ranzig en trekt vooral een muur van hout en
            tabak op. Waar is de zee en de peper? De smaak sluit aan bij de
            neus: zwaar over de top hout, wat bitter naast de verwachte
            sherryzoetheid. Dit is toch geen Talisker meer? Afdronk: bittere
            houtsmaak. Een paar druppels water toevoegen geeft wat meer fruit in
            de neus, de smaak wordt harsiger en de whisky gaat er eigenlijk niet
            erg op vooruit qua balans. Ten einde raad wat meer water toegevoegd
            (warschijnlijk iets onder 40% en laten staan tot na de 8e whisky).
            Terugkeren naar het glas: er is een klein wonder gebeurd met de
            neus: bijzonder fruitige geur naast het nog steeds zeer aanwezige
            hout. De smaak is nog steeds wat harsig maar nu komt er ook fruit en
            ananas naar voren. Afdronk blijft veel teveel hout naar mijn smaak.  | 
            | 
         
        
          | 
			Talisker: Tactical 1980-2006, 
			25Y, 50%, Dec. 1980 - July 2006, Douglas Laing Single Old Malt Cask 
			series. Released as "Director's Tactical Selection", 569 bottles. | 
          79 | 
          
			Taliskerproeverij met het 
			genietschap bij Alexander op 3-11-2012. Neus: sherrywood, oude 
			boeken, zwavel...om niet te zeggen H2S..eieren dus. Smaak: oef, 
			naast de mooie turf en andere talisker trekjes forse zwavel 
			off-notes die nog even verder gaan dan de 12Y Friends editie, 
			gekookte melk. Droge prikkelende afdronk.  | 
          
			nieuw | 
         
        
          | Talisker:
            Vintage Skye Malt 8Y, 40%  | 
          79 | 
          Kan
            alleen maar Talisker zijn. Teleurstellend t.o.v. Vintage Islay Malt
            & de Talisker 10Y. Redelijk zacht en zout; verder niet zoveel te
            beleven. Waar is de peper??? | 
            | 
         
        
          | Talisker 57º North, 57%, NAS, Special Strength Talisker, American Oak Cask, Duty Free Special | 
          77 | 
          Duty free deelfles met Jos. Neus: turf, kruidig, tabak, zeer alcoholisch (schoonmaak spiritus). Smaak onverdund is erg scherp, peperig, explodeert bijna in de mond. Bruut en wat onaf. H2H met de 10Y gaat deze veel duurdere speciale botteling volkomen onderuit. De 10Y is veel zoeter, subtieler, meer hout, vanille en vetter. Naast de 10Y mist deze superkrachtige Talisker vooral subtiliteit; het is veel alcohol, rook en turf. Afdronk is kruidig en droog. Met water erbij wordt het geheel wat draaglijker en wat subtieler, maar het pijnlijke verschil met de 10Y wordt dan nog duidelijker. Bepaald geen prijs/kwaliteit topper.  | 
            | 
         
        
          |  
             Tamdhu | 
         
        
          | 
          Tamdhu 1973, 56%, Bottled April 
          2008, first fill sherry butt #3230, 481 bottles. Gordon & MacPhail 
          Reserve | 
          
          89 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 
			(6e) en herkansing op genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: 
			kolengestookt, houtskool, oud hout, vlezig, heerlijke malt. Smaak is 
			intens en romig. Mooie malt, vanille, licht rokerig, vrijwel 
			zwavelvrij sherrywood (net niet helemaal clean). Geen water 
			noodzakelijk. Lange zoete en filmende afdronk met assige nasmaak. 
			Schitterende Tamdhu!! 1e keer 92 en 2e keer 88. Finale score in 
			aftertasting bij Jos op 25-6-2011: 89 punten na de reeks prachtige 
			Strathisla's. | 
          
			  | 
         
        
          | Tamdhu
            1961-2000, 40%, Rare Old Single Malt, Gordon & MacPhail | 
          89 | 
          5e
            op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Geweldige neus met veel
            kersen, kruidnagel, kaas, uiteraard veel hout en ook licht zurig
            luchtje (wijnazijn?). Smaak: verwarmend, intens clean sherrywood,
            houtskool, zoet, gedroogd fruit (pruimen). Afdronk is wat bitter en
            droog ten opzichte van de uitstekende smaak en houdt deze
            prachtwhisky uit de top. | 
            | 
         
        
          | Tamdhu
            33Y, Jan.67-Oct.00, 54%, Scotch Malt Whisky Society no 8.26. | 
          89 | 
          4e
            op Cadenhead proeverij 21-5-2004 (bonus van Wally). Neus is zeer
            uitnodigend, fruitig en sherryachtig. 
            De smaak is een fruitfeest dat wat aan de Bruichladdich 1970
            doet denken! Geweldige ontwikkeling in de mond; na het fruit komt
            anijs en drop naar voren. Heerlijke zoete afdronk die na enige tijd
            wel erg droog wordt. Weer zo'n geweldige botteling uit de oude tijd
            van een distilleerderij met een uiterst matige standaardbotteling
            (vergelijk met Tormore & Benriach bij Michiel). | 
            | 
         
        
          | Tamdhu
            34Y, 1967, 40.1%, Peerless Collection. Cask 4104. Distilled 02.1967.
            Bottled 06.2002. | 
          84 | 
          6e
            op Pot Still festival 2004. Neus: de karakteristieke Peerless frisse
            fruitigheid voert weer de boventoon! Perzik en perendrups in de
            neus. De zachte smaak is ook fruitig, maar ook iets beter. Mooie
            houtsmaak in de afdronk, maar de bitterheid kost veel strafpunten!  | 
            | 
         
        
          | Tamdhu
            14Y, 58.5%, Sherry Cask 14085. Distilled December 1991 and bottled
            January 2006 by the Harris Whisky Co. | 
          83 | 
          6e
            op WFNN 2006. Na de Macduff is deze neus meteen veel complexer en
            kruidiger. Onverdund ook kruidig maar te scherp. Met water mooie
            opening. Smaak heeft zelfs verdund nog veel body, pittig, complex,
            kruidig, malty, drop, abrikoos. Afdronk tamelijk droog. | 
            | 
         
        
          | 
          Tamdhu: Apple and Pears Single 
          Speyside Malt, Vintage 1991, Bottled January 2007, 331 bottles, Wemyss 
          Vintage Malt | 
          
          82 | 
          
          Geproefd bij Erik 1-5-2010. Neus: 
          heerlijk fruitig (maar weinig appel en peer), elegant, aards, noten. 
          Smaak: bitterder dan verwacht, zure appel, grapefruit, hazelnoot, 
          zwavelig. Droge en bittere afdronk. Na de uitstekende neus gaat het 
          geheel helaas behoorlijk onderuit. | 
          
            | 
         
        
          | Tamdhu,
            no age statement | 
          77 | 
          
          Neus: appel, malty, lekkere zoete 
          en vrij neutrale mellow Speyside. Smaak is behoorlijk malty, vanille, 
          zoet, tikje spirity en een houtbittertje dat doorgaat in de afdronk. 
          Nasmaak is appelig en droog. Verloor verrassend in blinde test van 
          Glenfiddich 12Y (75), maar scoorde in een blindrondje bij Jos ruim 10 
          jaar later op 4-6-2010 hoger (81). | 
          
            | 
         
        
          | Tamdhu
            15Y, 61.7%, Distilled 20th June 1990, Hogshead no. 10154, bottled at
            cask strength for Bladnoch forum | 
          72 | 
          Geproefd
            bij bezoek Bladnoch distilleerderij op 27-4-2007. Neus: vrij
            gesloten, boterig, perzik. Smaak: zeer krachtig, malt, vanille. Niet
            echt lekker op deze sterkte. Verdunnen met water geeft verlichting,
            maar het eindresultaat is niet erg spannend. Een wat minder
            geslaagde, vrij neutrale en milde Speyside whisky (malt, vanille,
            perzikfruit, banaan). Vettige en boterige afdronk. De 2 voorgaande
            Bladnoch's steken hier ruim bovenuit.  | 
            | 
         
        
          |  
             Tamnavulin | 
         
        
          | 
          Tamnavulin 39 Y, distilled 1968, 
          40.4%, Jack Wieber botteling (de Bird Collection) sherrycask # 3665
           | 
          
          86 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: belegen malt, noten, fruitig (perzik), gember, heerlijk zoet, 
          belegen malt en vrij bescheiden hout voor deze leeftijd. Een 
          veelbelovende complexe neus en toen stelde de smaak wat teleur: vrij 
          bitter hout, amandel, witlof. Vrj droge en licht bittere afdronk. Veel 
          beter dan de 2 voorafgaande Tamnavulins, maar overtuigd niet helemaal 
          (82). Misschien had de fles wat tijd nodig na het openen want bij 
          volgende gelegenheden thuis bevalt deze whisky steeds beter. 
          Drinkability is zeer hoog en de bitterheid stukken minder en goed in 
          balans met de zoet fruitige malt. Afdronk blijft iets te droog.  | 
            | 
         
        
          | 
          Tamnavulin 12 Y, 40% (boteling 
          circa 2000) | 
          
          75 | 
          
          Lekker licht en kruidig; getest 
          tegenover Locke's en blind tegen Scapa. Winey. Aparte lange en 
          plezierige afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Tamnavulin-Glenlivet 10Y, 40% 
          (botteling circa mid 90) | 
          
          74 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: boterig, banaan,.malt, vanille. Smaak is vettiger dan de mid 90 
          botteling die voorafging. Malt, banaan, wat kruidiger, licht 
          bittertje. Smaakt wat ouder dan hij is en hoewel de score identiek is 
          heeft dit toch wel een ander karakter.  | 
            | 
         
        
          | 
          Tamnavulin-Glenlivet 10Y, 43% (Moon 
          import botteling circa mid 80's; 750 ml bottle) | 
          
          74 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: boterig, banaan,.malt, vanille. Smaak is vettiger dan de mid 90 
          botteling die voorafging. Malt, banaan, wat kruidiger, licht 
          bittertje. Smaakt wat ouder dan hij is en hoewel de score identiek is 
          heeft dit toch wel een ander karakter.  | 
            | 
         
        
          | Taoutel
            Freres (geen whisky),
            Synthetische whisky - work in progress. | 
          2 | 
          Sample
            uit Syrië 2006 van een experimentele synthetische whisky op basis
            van graanalcohol en synthetische en natuurlijk geur-, kleur- en
            smaakstoffen. Kleur kan voor whisky door. Neus is echter nog niet
            eerder vertoond: oplosmiddel (esters, aceton), weeïg zoet, floraal
            (rozenwater) en zoet vers fruit (aardbei, perzik). Smaak was akelig
            zoet, weeïg en deed kokhalzen en naar de gootsteen rennen. Dit vind
            ik niet geschikt voor consumptie en heb dan ook niet zoiets als
            afdronk. Gewoon niet drinken is de beste optie. Het genietschap
            gruwelt mee op 15-3-2007 bij Erik.  | 
            | 
         
        
          | Tasman:
            Outback, 40% (Australian Single Malt Whisky) | 
          65 | 
          3e
            op festivalzaterdag 2004. Onplezierige neus: kaas, malt, vlees, oude
            jus. Net als Sullivan's Cove is de smaak wel zeer apart. De wat
            ranzige vleesgeur zit ook in de smaak, die verder zeer zoet en malty
            is. Afdronk met veel vanille en hout is uiteindelijk ook niet
            lekker. Het wil nog steeds niet lukken met Australische whisky bij
            mij. | 
            | 
         
        
          | 
			Tasmania: Sullivan's Cove 
			Australian Single Malt Whisky, Port Matured, Cask Strength, 60%, 
			barrel HH0544, distilled 10-11-2000 and bottled 25-6-2007, bottle 
			337 of 402 | 
          
			78 | 
          
			Potstill festival 2 oktober 2010 
			(1-6). Neus: veel hout, gedroogd fruit, alcoholisch. Smaak: erg 
			scherp; heeft wat water nodig en is dan veel toegankelijker. Neus 
			wordt zoeter en fruitiger (rood fruit). Smaak: kersen, lekker zoet 
			(vanille, honing), malt, winey. Sappige zoet hout dat doorgaat in de 
			afdronk.  | 
          
			  | 
         
        
          | 
			Tasmania: Sullivan's Cove 
			Australian Single Malt Whisky, Bourbon Matured, Cask Strength, 60%, 
			barrel HH0264, distilled 18-4-2000 and bottled 17-12-2007, bottle 49 
			of 216  | 
          
			70 | 
          
			Potstill festival 2 oktober 2010 
			(1-4). Neus: citrusfruit, floraal, fris, alcoholisch. Smaak: droge 
			houtsmaak, fruitig; erg scherp. Met wat water komt de zoete vanille 
			en moutsmaak beter uit de verf. Licht droge en vrij korte afdronk. 
			Wat eenvoudig, maar wel goed te drinken. Heel wat beter dan mijn 
			eerste kennismaking met Sullivan's Cove. | 
          
			  | 
         
        
          | 
			Tasmania: Sullivan's Cove 
			Australian Single Malt Whisky, Double Cask Bourbon and Port Oak, 40% | 
          
			66 | 
          
			Potstill festival 2 oktober 2010 
			(1-5). Neus: kruidig, kaas (brie), aards, tikje zwavel. Smaak: 
			stalsmaak (boerenkaas), gedroogd fruit, banaan; vind dit niet echt 
			lekker drinken. Droge kruidige afdronk. Beter dan vroeger, maar nog 
			steeds niet voor mijn plezier. | 
          
			  | 
         
        
          | Tasmania:
            Sullivan's Cove, 40% (Australian Single malt Whisky) | 
          57 | 
          Neus:
            stallucht (stront, boerenkaas), ranzig, krenten, afstotend. Zeer
            aparte smaak: toffee, Haagse hopjes, weeïge zoetheid. Hierna is de
            neus wat interessanter (vanille, hout), maar nog steeds niet
            aantrekkelijk. Afdronk is niet irritant, maar toch al met al een
            whisky om snel te vergeten. | 
            | 
         
        
          | Tasmania
            10Y, 57.9%, Bottled September 2006, Cadenhead's, Single cask-ex
            Cabernet-Sauvignon Barrel | 
          50 | 
          18e
            op festivalzaterdag Leiden 2007 Neus: uitgesproken ranzig, winey,
            boerenkaas; behoorlijk afstotend. Aparte smaak met verbrande toast,
            druiven, weeïg zoet. Niet lekker. Afdronk niet afgewacht.  | 
            | 
         
        
          | Té
            Bheag, Nan Eilean, Connoisseurs Blend Gaelic Whisky, 40%,
            Unchillfiltered Blended Scotch Whisky | 
          78 | 
          Mystery
            guest van Jos op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Neus:
            kruidig, boenwas, peper, Zwitserse kaas, leer. licht muf en winey.
            Smaak is malty, zoet, appel, toffee, cacao, vettig, beetje turf.
            Afdronk is snel weg en weinig indrukwekkend. Smaak is echter prima.
            Goede prijs/kwaliteit blend.  | 
            | 
         
        
          | 
			Teachers Highland Cream Scotch 
			Whisky, 43% (bottled early 80s)Teachers Highland Cream Scotch 
			Whisky, 43% (bottled early 80s) | 
          
			78 | 
          
			Teacher's intermezzo genietschap 
			27-11-2010. Neus: mooi sherried, licht rokerig. Smaak blijft zacht 
			en creamy, maar t.o.v. De diverse 40% bottelingen voller van smaak 
			en wat kruidiger (laurier, meer invloed sherrywood) Afdronk is licht 
			droog en kort. Minder plakkerig dan de 40%. | 
          
			  | 
         
        
          | Teachers
            Highland Cream, 40% | 
          75 | 
          
			Zachte creamy whisky met prima 
			prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk is wat vlak en lijmig. Diverse 
			edities van begin jaren 80 geproefd in Teacher's intermezzo 
			genietschap 27-11-2010: standaard; "kersttakje op label" en 
			"teachers op dop". Scores zijn identiek. | 
          
			  | 
         
        
          |  
             Teaninich | 
         
        
          | Teaninich
            21Y, 50.8%, Cadenhead's 1983-2004, bourbon hogshead, only 96 bottles! | 
          91 | 
          9e
            op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Geweldig rijke en zoete geur:
            sherry?, rozijnen, ietsje maggi. Ook een prachtige smaak die
            volledig voldoet aan de door de neus opgewekte verwachting: mooie
            houtsmaak, malt, veel rook & rijpe vruchten (pruimen, abrikoos).
            Complexe whisky met een heerlijke zachte en zoete afdronk. Een van
            de 96 flessen gescoord! Al snel geopend en dubbeltesten gedaan tegen
            Macallan 18Y, Balmenach 11Y Adelphi en Highland Park 12Y (black
            label). De waardering voor deze prachtwhisky blijft onveranderd
            boven de concurrenten eindigen. Winnaar van de
            genietschapsbijeenkomst van 30-10-2004 naast o.a. de Cadenhead 14Y
            en de Signatory 17Y. | 
            | 
         
        
          | Teaninich
            14Y, 59.7%, Cadenhead, Oak Cask, Dec. 1983 - Feb. 1998. | 
          85 | 
          Geproefd
            in Cadenhead shop Campbeltown mei 2002 en gekocht door Huub. Smaak
            is verwarmend, rijk en kruidig. Nog veel interessanter dan de al
            goede Flora & Fauna. Verdere smaaknotities volgen na 2e test bij
            Huub (85). Op de genietschapsbijeenkomst van 30-10-2004 is het zover
            (naast een 21Y van Cadenhead en een 17Y van Signatory). Onverdund is
            deze whisky erg gesloten en complex (Rare Malts associatie). Bij
            stevig verdunnen en opwarmen in de hand volgt een prachtige opening.
            Neus: malt, kruiden, hout, vanille, fruitig (ananas, banaan). Smaak
            heeft alles van de neus met een beetje aarde en meer rokerigheid dan
            verwacht. Prettige droge afdronk waarin de rook door blijft zetten.
            Prachtige whisky die wel even wat geduld en water vereist om tot
            zijn recht te komen. | 
            | 
         
        
          | Teaninich
            30Y, 60.8%, Bourbon Cask 9419, Distilled 13.08.1975 and bottled
            15.05.2006. 486 bottles. Dewar Rattray. | 
          85 | 
          18e
            op Leiden 2006. Onverdund erg gesloten en met erg veel hout in de
            smaak. Heeft veel water nodig om los te komen. Moeilijk scoren na de
            Glenglassaugh. Neus is fris, fruitig en malty. Smaak heeft erg veel
            hout, dat ook in de afdronk over de top aanwezig is. Verificatie
            gewenst.  | 
            | 
         
        
          | 
          Teaninich 21Y, 57.2%, James Mac 
          Arthur, In celebration of 500 years of Scotch Whisky 1494-1994. | 
          84 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: kruidig en zeer alcoholisch, diesel. Smaak onverdund veel te 
          scherp en ontoegankelik. Met water nar circa 40-45% behoorlijk 
          verbetering. Neus floraler en iets fruitiger, laurier. Smaak is ook 
          veel toegankelijker, oily, lekker stevig hout, kruidig en afdronk is 
          ook heerlijk kruidig naast het sappige hout.  | 
            | 
         
        
          | Teaninich
            1984, 17Y, 43%, Signatory. Sherry butt no 4096. Distilled 16-5-1984.
            Bottled 21-7-2001. | 
          84 | 
          Genietschapsbijeenkomst
            30-10-2004. Geproefd met de Cadenhead bottelingen van 14 & 21Y
            (83). Herkansing op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. Prettige
            neus met veel malt, banaan, boterig, sherryhout. licht kruidig en
            een beetje zwavel. De smaak heeft een mooie balans en een mild
            mellow karakter met veel malt, fruit (perzik & banaan),
            sherryhout en een vleugje rook. De lange droge afdronk eindigt wat
            weeïg.  | 
            | 
         
        
          | 
          Teaninich 1983, 22Y, 59.4%, 
          Signatory Cask Strength Selection, refill butt # 8072, distilled 
          07.12.1983 and bottled  | 
          
          82 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: kruidig, alcoholisch, diesel, licht floraal en verrassend weinig 
          fruit. Smaak: verwarmend, mousserend en zeer kruidig. Afdronk: licht 
          droog hout. Wat water toevoegen geeft iets floralere neus (nog steeds 
          weinig fruit) en vooral de kruidige smaak blijft.  | 
            | 
         
        
          | 
          Teaninich 1998-2009, 58.4%, Gordon 
          & MacPhail Reserve, cask 11406, 283 bottles | 
          
          80 | 
          
          6e op Pot Still 2009. Neus: zoet, 
          honing, peer, perzik, grassig. Met water: snijbonen, citrusfruit, 
          floraal. Smaa: vettig, zoetzuur, iets droog hout, drop, fruitig. 
          Afdronk: filmend, droogt langzaam op met een licht bittertje | 
          
            | 
         
        
          | Teaninich
            10Y, 43% Flora & Fauna | 
          79 | 
          Geopend januari 2008. Neus: geparfumeerd, floraal, fruitig (ananas), mint. De malt komt vooral in de smaak sterk naar voren; minder fris en ook wat kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Vettig en creamy mondgevoel. Licht bitter hout naast de zoete fruitige smaak (banaan, peer), groente en een beetje aarde. Interessante smaak en hoge drinkbaarheid lijkt goed voor een score halverwege de 80, maar bij de afdronk stort het bouwwerk in. De droge plakkerige afdronk doet behoorlijk afbreuk aan het voorafgaande.  | 
            | 
         
        
          | 
			Teaninich 17Y, 43%, Hedges & 
			Butler (bottled circa 2004) | 
          
          74 | 
          
          Blindrondje bij Michel op 
			27-11-2010. Neus: ranzige boter, vanille, kruidig. Smaak is vettig, 
			boterig en zoet. Droge onplezierige houtafdronk. | 
          
			  | 
         
        
          | 
			The English Whisky Co.: zie St. 
			George's Distillery | 
          
            | 
          
            | 
          
			  | 
         
        
          | Three
            Ships 5Y, 43%, Premium Select (Blended and bottled in the republic
            of South Africa from Select South African whisky and Scotch Whisky) | 
          
          74 | 
          
          Souvenir van Jos uit Zuid-Afrika in 
          een dubbeltest met de Three Ships Bourbon Cask finish op 25-10-2007. 
          Neus: licht turf, citrusfruit, kaneel, graan. Smaak: vrij zacht 
          mondgevoel, maar pittige smaak! Turf en kruiden zijn behoorlijk 
          aanwezig naast de malt, hout, fruit (citrus, perzik). Afdronk is licht 
          droog, vrij kruidig en eindigt echt plakkerig. Deze 5Y is herkenbaar 
          als een blended whisky en opvallend goed drinkbaar. Zacht, goed in 
          balans, allround en vergelijkbaar met duurdere blends. Niet slecht 
          voor een blend van omgerekend nog geen 8 euro (78). Herkansing in 2008 
          in blindproefrondje verloopt aanmerkelijk minder positief door de 
          lijmige smaak (70). Gemiddelde score genomen.  | 
            | 
         
        
          | Three
            Ships Bourbon cask Finish, Special reserve, 43%, No Age | 
          
          68 | 
          
          Toen ik mijn neus in de bourbon 
          cask finish stak na de 5Y editie was daar een unieke hoeveelheid kokos 
          a la Springbank te ruiken. Het duurt zelfs even eer de andere geuren 
          er doorheen komen: vanille, anijs, pepermunt. Turf is niet meer te 
          vinden en deze finish is ook minder fruitig dan de 5Y. De smaak is 
          zeer zacht, met veel bourbonachtige zoetheid, vanille, pepermunt, malt 
          en subtiel hout. Na enige tijd komen de kruiden en een licht peperig 
          karakter, dat in de 5Y overigens veel duidelijker aanwezig is, naar 
          voren. De afdronk is wat plakkerig en wordt steeds kruidiger. Een 
          bijzondere whisky, maar ik had wat problemen met de balans en de 
          afdronk van deze wat overdreven zoete whisky, maar die kokos in de 
          neus is wel erg lekker (74). Sample na 3 maanden weer eens geproefd 
          bevalt aanmerkelijk minder. Zoetigheid en lijmige afdronk staan nu 
          echt tegen.  | 
            | 
         
        
          |  
             Tobermory | 
         
        
          | 
          Tobermory 1972, 49.5%, finished in 
          Oloroso Sherrycask. Unchillfiltered and bottled 17-5-2005. 1710 
          Bottles. | 
          
          92 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009 
          Head to head met de 1972 OB 49.7%. Neus: Wow! Heerlijk zoet en nog 
          expressiever in vergelijking met de 49.7%. Aardbei, gedroogd fruit, 
          minder rook, schitterrend clean sherrywood. Smaak: clean en fruitig; 
          veel toegankelijker dan de 49.7%. Na een tijdje staan in het glas 
          komen hier ook de assige smaak naar voren. Wat deze meer heeft aan 
          drinkability heeft de 49.7% aan complexiteit. Een mengsel van beiden 
          smaakt helaas niet beter dan de som der delen. | 
            | 
         
        
          | Tobermory
            1972, 49.7%, Sherrycask. Unchillfiltered and bottled 18-5-2005.
            Bottle 203/897. | 
          
          90 | 
          
          8e op Whisky Legendary van Wees 
          27-10-2006 en 2e kans op genietschapsbijeenkomst 14 maart 2009. Neus: 
          Wow! Boerenkaas, peper, zoet, fruit (perzik. kersen), rook en 
          natuurlijk weer het nodige sherryeikenhout. De smaak is ook intens in 
          het hout, cassis, kersen. Visceus maar ook een wat stroef mondgevoel. 
          Wat water toevoegen zorgt dat de kaaslucht verdwijnt uit de neus en 
          een mooie fruitigheid opkomt: abrikoos, pruimen, kaneel, chocolade. De 
          smaak wordt ook soepeler en zachter met wat water. De afdronk is 
          heerlijk lang met een licht bitter sappig houtsmaakje. Ongekende 
          topscore voor een Tobermory en dan hebben we op 14 maart nog eens de 
          luxe deze Head to head tegen een andere 1972 OB te hebben.  | 
            | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 31Y, 1974-2005, 47.2%, Signatory. Distilled 25-06-1974 and
            bottled 30-08-2005 from cask 3222 in 217 bottles. | 
          87 | 
          Sampletasting
            met Michel 2-6-2007.  Neus:
            na de Bruichladdich heeft ook deze Ledaig veel tropisch fruit in de
            neus. Superelegante en belegen whisky; zoet als een suikerspin,
            malty, mooi oud hout zonder bitterheid. De afdronk krijgt wel ietsje
            bitter van het oude hout mee, maar het blijft allemaal goed in
            balans.  | 
            | 
         
        
          | 
          Mull Island Malt Whisky, 48%, 
          SMWS#42 | 
          
          86 | 
          
          9e bij Scott 17-1-2009. Neus; 
          fruitig, rokerig, as, malt, eikenhout. Smaak: heerlijk zacht, smaakt 
          antiek en  | 
          
            | 
         
        
          | Tobermory: Ledaig 1972-1988, 43%, Old "Macnab" label rebottled by Full Proof Holland. | 
          86 | 
          2e bij Dick op 20-1-2008. Neus: Mooi turf en rook, peper, malty, weinig fruit; meer floraal. Smaak is zacht en zoet. Heerlijke drinkwhisky maar wat simpel van smaak. Doet denken aan een mooie peated Benriach. Prima rokerige afdronk. | 
            | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 10Y, 43%, 2007 bottling | 
          79 | 
          Geproefd
            op stand Whiskypassion Gent 10-2-2007. Neus: veel mooier dan de
            voorafgaande sherry finish met malt, citrusfruit, rook en turf.
            Smaak is ziltig in Bruichladdich stijl met wat meer turf. Goed in
            balans en een verrassend frisse afdronk vol sappig hout. Een
            geslaagde nieuwe botteling van een van mijn minst favoriete
            distilleerderijen. | 
            | 
         
        
          | 
			Ledaig 1998, 61.8%, distilled 
			3-4-1998,bottled 09/2010, sherry butt, cask#800025, bottle 160/256, 
			Malts of Scotland | 
          
			77 | 
          
			15e bij Genietschap op 2 april 
			2011. Neus: aards, geturfd, wat gesloten. Smaak: vettig, turf; te 
			alcoholisch. Met water wordt de neus opener, maar niet echt beter: 
			boterig, stalgeur, zwavelig. Smaak gaat er wel op vooruit met water: 
			toffee, vanille, Werther's botersnoepje. Lange droge afdronk met 
			veel hout voor een 12 jaar oude whisky. Wel apart maar niet mijn 
			ding. | 
          
			  | 
         
        
          | Tobermory
            40% no age statement. Limited 200th anniversary edition (1798-1998)
            by Burn Stewart Distillers. Bottle 0284/2500 | 
          76 | 
          Neus
            is ziltig en wat goedkoop (blended lucht). Smaak is een stuk rijker:
            turf, graan, zoethout, olieachtig. Prettige afdronk maar snel weg.
            Doordrinkwhisky zonder poespas. Was mijn eerste kennismaking met
            Mull; na het proeven van de standaard distillery botteling wat meer
            waardering voor deze fles gekregen. | 
            | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 11Y, 43%. Aberdeen. | 
          75 | 
          6e
            op Leiden 2006. De neus is een stuk aantrekkelijker dan de
            voorgaande Fettercairn, maar heeft ook dat licht ranzige geurtje en
            elastiek. Daarnaast echter ook behoorlijk kruidig en licht zilt.
            Interessante smaak: prikkelend, kruidig (kruidnagel, nootmuskaat),
            mooie houtsmaak, winey, fruitig (druiven, citrus), beetje rubber 
            (niet storend) en malt. De verwarmende afdronk is ook niet
            slecht en de kruidigheid blijft lang hangen.  | 
            | 
         
        
          | 
			Tobermory 10Y, 46.3% (2010 
			botteling; non-chill filtered, no caramel) | 
          
			75 | 
          
			Potstill festival 2 oktober 2010 
			(1-12). Neus: citrusfruit, chloor, malt. Smaak: malty en fruitig. 
			Beter dan vroegere botteling in de lijst, maar nog steeds niet mijn 
			smaak. Neutrale en tikje vettige afdronk. | 
          
			  | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 7Y, 43% | 
          74 | 
          Geproefd
            bij Liquid Gold 30 maart 2006. Neus: turf, muffe kelder, rook,
            spirit, honing. Smaak is beter dan de neus doet vermoeden: fors
            turf, ruw, zilt, fris, citrusfruit, vanille. Afdronk is stroef en
            rokerig en krijgt dan toch de in de neus aangekondigde spirit
            nasmaak. | 
            | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 10Y, cask strength, Cadenhead's | 
          72 | 
          Geproefd
            in Cadenhead shop Edinburgh op 31-5-2003 na de manager getergd te
            hebben met de uitspraak nog nooit een fatsoenlijke Ledaig geproefd
            te hebben (en de mededeling van de Strathisla 9Y door de gootsteen
            hielp ook al niet). Neus: prettig, zoet en ziltig. Smaak is als de
            neus, malty en wat saai. Ook afdronk is dragelijk. Beste Ledaig tot
            nu toe, maar nog steeds een laagvlieger. | 
            | 
         
        
          | 
          Tobermory 1798 Limited edition, 
          15Y, 46.3% | 
          71 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 
			(13e) en herzien op Potstill festival 2 oktober 2010 (1-13). Neus: 
			kruidig, oily en wat dirty sherryvat met elastiek en zwavel. Smaak 
			is kruidig, laurier, hout. Wat vreemd licht ranzig bijsmaakje met 
			teveel zwavel. Lange filmende afdronk. Begon de eerste keer nog op 
			77 punten, maar dit drink ik toch eigenlijk niet voor mijn plezier. | 
          
			  | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 9Y, 43%, Aberdeen. | 
          69 | 
          5e
            bij Henk (24-6-2002). Neus: geparfumeerd, fris en fruitig. Smaak is
            prikkelend, droog, kruidig. Dun en waterig met Ultimate bourbon
            smaakje. Afdronk: kort, droog, licht ziltig en laat nog wat vanille.  | 
            | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig Peated Single Malt, 42%, Sherry Finish. | 
          69 | 
          Zesde
            op het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus is zilt, met veel
            rook, turf, malt en een weeïge zoetheid. De smaak is wat bleekjes
            in vergelijking met de geur. Duidelijk een klasse minder dan Arran.
            De afdronk verloopt vervolgens dramatisch: veel zout, scherp en niet
            lekker. Leeftijd is 5 jaar volgens de standhouder (62). Herkansing
            op festival Gent stand Whiskypassion 10-2-2007 (!). Nog steeds niet
            geweldig, maar 62 was wat laag.  | 
            | 
         
        
          | Tobermory
            10 Y, 40%  | 
          66 | 
          neus
            is goedkoop (blended), zacht en etherachtig. Smaak is licht zout en
            wat weeïg zoet. Weinig maltsmaak en olieachtig (als Jura 10Y).
            Start op 74 punten maar de ronduit onplezierige afdronk en nasmaak
            doet hem kelderen naar de niet voor plezier categorie. De
            anniversary editie was al geen hoogvlieger, maar toch wel een stuk
            beter als dit.  | 
            | 
         
        
          | Tobermory:
            Ledaig 1993, 7Y, Ultimate Single Malt Collection | 
          30 | 
          Licht
            onplezierige geur; wel turf. Scherpe binnenkomst, niet echt lekker
            (lijm, olieachtig), wel prettig kruidig. Nog net drinkbaar, maar pak
            je niet voor je plezier. Bij tweede poging uit 5cl flesje licht
            misselijkmakend door de vieze afdronk die de eerste keer minder
            opviel. Rest gootsteen. | 
            | 
         
        
          |  
             Tomatin | 
         
        
          | 
          Tomatin 1976, 49.6%, distilled 
          22.11.1976 and bottled 28.01.2006, cask 19085, bottle 270 of 336, 
          Scotch Single Malt Circle. | 
          
          93 | 
          
          10e bij Michel met het genietschap 
          op 31 oktober 2009. Neus: prachtig sherryvat, belegen malt, mandarijn, 
          licht rokerig, superelegante oude Speyside. Smaak: heerlijk zoet, 
          tropisch fruitnectar, perzik, marsepein, mooi houtbittertje. Balans is 
          100% OK en ook in de afdronk gaat alles perfect tussen biitertje, zoet 
          en sappig hout.  | 
          
            | 
         
        
          | 
          Tomatin 1965, 42Y, 52.1%, Duncan 
          Taylor Rarest of the Rare, distilled 11.1965 and bottled 01.2008, cask 
          20942 | 
          
          90 | 
          
          10e op Pot Still 2009. Neus: zeer 
          fruitig, hout, belegen malt, super! Smaak: clean, fruitig, belegen, 
          hoge drinkability. Schitterende oude Speysider met een lange zoete 
          afdronk met een licht bittertje op het einde. | 
          
            | 
         
        
          | 
          Tomatin 1976, 46%, bottled 1999 by 
          Private Cellar | 
          
          86 | 
          
          11e op de Genietschapsproeverij van 
          5-6-2010. Neus: zoet, fruitig, sherrywood, prachtige neus. Smaak is 
          zoet en kruidig en behoorlijk complex. Sappig hout en kruiden in de 
          afdronk. | 
          
            | 
         
        
          | Tomatin
            37Y, 1965, 48%, Peerless Collection. Cask 1909. Distilled 01.1965.
            Bottled 12.2002. | 
          80 | 
          4e
            op Pot Still festival 2004. Neus is fantastisch (90+ verwachting):
            superfruitig, complex en een enorme bloemengeur. Smaak is onverdund
            iets scherp en veel bitterder dan verwacht op basis van de neus. Met
            water beter, maar blijft prikkelend en wat bitter; ook ietsjes zepig
            naast de mooie malt en houtsmaak. De bittere afdronk maakt ook
            weinig indruk. Teleurstellend na zo'n fantastische neus! | 
            | 
         
        
          | Tomatin
            25Y, 43% | 
          79 | 
          8e
            op Pot Still festival 2004. Neus: ranzig! kaas, stal, malt en hout.
            Ook de smaak is wat kazig. Met een beetje water toevoegen verdwijnen
            al die negatieve geurtjes! Neus is veel frisser en fruitiger. Smaak
            heeft nu mooi turf, beetje perzik, malt en hout. Wat droge afdronk.
            Overall toch een teleurstellende whisky in vergelijking met de
            Antiquary 21Y die veel Tomatin bevat. | 
            | 
         
        
          | Tomatin
            10Y, 40% | 
          77 | 
          Begint
            lekker a la Miltonduff maar verliest punten door uiterst matige
            afdronk (74). In de herkansing als negende op het van Wees Pot Still
            festival 2002 smaak hij een stuk beter en is de afdronk OK. Een
            mooie milde Speyside malt met veel graan en licht fruitig karakter
            (vooral na wat water toevoegen). | 
            | 
         
        
          | 
          Tomatin 18Y, 43% (2008 bottling) | 
          74 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 
          (14e). Neus: kruidig, houtskool, zwavel, vanille. Smaak: oily, 
          salmiak, malt, droog hout, kruidig, cacao. Wordt bij volgende slok wat 
          zuurder. Afdronk: de kruidige en droge houtsmaak zet door in de 
          afdronk.  | 
            | 
         
        
          | Tomatin
            12Y, 40% | 
          74 | 
          Blind
            geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005.
            Neus: malty, perzik, citrus, mellow en licht muf. Smaak is tamelijk
            scherp, malty, vanille. Postzegelsmaak overheerst de mooie
            fruitigheid. Een matige Speysider. Afdronk is droog hout en wat
            bitterheid. Een vleugje zilt en lijm. | 
            | 
         
        
          | 
          Tomatin 25Y, 43% (2008 bottling) | 
          74 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 
          (15e). Neus: belegen malt, citrusfruit, perzik, peer, linnenkast, 
          floraal. De smaak is zoet met veel malt, fruit, vanille; geheel in 
          lijn met de fraaie neus. Na enige tijd wordt de smaak echter wat 
          zwavelig en bitterder. Wat heel aardig begon gaat volledig onderuit in 
          de afdronk. Niet mijn ding. | 
            | 
         
        
          | Tomatin
            1965-2004, 50.7%, Cross Hill, Sherry Cask, 82 bottles. | 
          69 | 
          Geproefd
            bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een zeer zeldzame fles met slechts
            82 flessen uit een sherryvat!! De neus is complex, elegant, zoet en
            mooi fruitig (ananas, perzik, lychee), belegen malt en een complete
            houtzagerij. De smaak is heel anders dan de fantastische neus en is
            enorm geconcentreerd en erg bitter hout. Na van de schrik bekomen te
            zijn valt het tweede slokje ook niet mee: bitter, zuur, gember,
            kaneel, hout. Waar is de fruitigheid van de neus gebleven? Met een
            drupje water wat losser en iets fruitiger van smaak maar dit is dus
            niet mijn type whisky. De bittere houtsmaak gaat door in de afdronk.
            Nog nooit eerder zoiets geproefd; absoluut uniek maar niet voor mijn
            palet. Alleen om te neuzen dus... Nog erger dan de 1966 Tomintoul en
            dat terwijl ik normaal toch zeer gecharmeerd ben van oude Speysiders.  | 
            | 
         
        
          |  
             Tomintoul | 
         
        
          | 
			Tomintoul 40Y, 46.5%, refill 
			hogshead, DL ref 6215, distilled January 1970 and bottled May 2010, 
			Douglas Laing, Old Malt Cask, one of 168 bottles at natural cask 
			strength. | 
          
			89 | 
          
			Mijn slotwhisky op 
			genietschapsproeverij 15-9-2012. Neus: superelegant, belegen malt, 
			een typische oude Speyside neus. Smaak: heerlijk zoet, anijs, 
			bitterkoekjes, hout overheerst niet . Filmend mondgevoel; heerlijk 
			zacht met een lange bitterzoete afdronk. | 
          
			nieuw | 
         
        
          | Tomintoul
            27Y, 40%, 2005-2007 botteling | 
          88 | 
          Geproefd
            op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (7e). Splinternieuwe botteling.
            Enorm veel beter dan de voorafgaande 16Y versie. Neus is pure nectar
            en zeer fruitig. De smaken zijn nu perfect in balans en het geheel
            heeft een Peerless-achtige zoetheid. Met water wordt de
            fruitpotpourri nog sterker. Pure genietwhisky. De afdronk is elegant
            en zoet en eindigt licht kruidig (88). Bij
            bezoek aan Tomintoul op 3-5-2007 is het verschil met de 16Y weer
            enorm en ook 's avonds bij het diner blijft de hoge score
            gehandhaafd.  | 
            | 
         
        
          | Tomintoul
            38Y, 49.2 %, Adelphi, Cask 4485 | 
          85 | 
          Genietschapsbijeenkomst
            1 september 2007. Neus: zeer fruitig en fris, limoenen, druiven,
            anijs, hout. Na de uitstekende neus valt de smaak tegen: begint
            zoet, maar de zoete smaken (vanille, honing) verdwijnen snel om
            plaats te maken voor een bittere houtsmaak die doorzet in de droge
            afdronk. Tweede slok is weer zoet en verdwijnt weer net zo snel.
            Ietwat teleurstellend na zo'n prachtige neus. | 
            | 
         
        
          | 
          Tomintoul 14Y, 46%, Non Chill 
          Filtered, 2009 botteling | 
          84 | 
          
          Nieuwe botteling geproefd op Whisky 
          Castle in Tomintoul Schotlandreis April 2009 en meteen gekocht. Neus: 
          zeer fris en licht kruidig, citrusfruit, malt, heide. Smaak: 
          prikkelend op de tong als gazeuse en net zo fris en fruitig als de 
          neus doet vermoeden. Vettige smaak, fruitig (rose grapefruit, meloen, 
          limoen), subtiel en kruidig, zoet en mellow Speyside malt. Korte licht 
          droge en zoete afdronk met sappige houtnasmaak. Perfect aperitief en 
          een verbetering t.o.v. de 16Y van enige jaren geleden. Een plezierige 
          drinkwhisky zonder pretentie die duidelijk baat heeft bij hoger 
          alcoholpercentage en non-chill filtering.  | 
          
            | 
         
        
          | Tomintoul
            16Y, 40%, 2005-2007 botteling | 
          83 | 
          Nieuwe
            botteling geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (6e).
            Duidelijk veel beter dan de voorafgaande 10Y versie. Extra jaren te
            ruiken (meer belegen) en te proeven (mooie fruitigheid). Lekkere
            mellow Speyside whisky met fruitige neus (perzik en licht citrus).
            De elegante smaak heeft minder hout dan de 10Y editie en is veel
            beter in balans. Een plezierige drinkwhisky zonder pretentie. Met
            een beetje water nog iets gladder van smaak (81). Bij de tweede keer
            proeven uit een miniatuurtje op 6-8-2006 naast de 10Y en een
            miniatuurtje Speyside 12Y is dit duidelijk de winnaar (83). Bij
            bezoek aan Tomintoul en het diner op 3-5-2007 is het verschil met de
            27Y weer enorm, maar deze 16Y blijft prima drinken.  | 
            | 
         
        
          | 
          Tomintoul-Glenlivet 11Y, 64.9%, 
          Nov. 1985 - June 1997, Cadenhead's (750 ml bottle) | 
          
          81 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: floraal, peren, malt. Smaak: cleane malt, zoet, maar niet echt 
          lekker en totaal verdovend door het hoge alcoholpercentage. Meteen 
          stevig verdund naar 40-45%. Op deze sterkte komt het subtiele Speyside 
          karakter veel beter uit de verf. Neus wordt nog bloemiger en fruitiger 
          (citrusfruit), honing. Smaak is nu vol vanille, boterig, minder clean 
          maar wel lekkerder drinken. Zoete smaken overheersen het jonge hout in 
          de licht droge afdronk. | 
            | 
         
        
          | Tomintoul
            10Y, 40% | 
          80 | 
          Mystery
            guest op genietschapsbijeenkomst 28-10-2004. Plezierige neus met
            veel malt, abrikoos en vanille. Smaak is prikkelend, zoet (toffee)
            en fruitig. Ook de licht bittere afdronk is plezierig. Een
            ongecompliceerde en prettige Speyside whisky. | 
            | 
         
        
          | Tomintoul
            10Y, 40%, 2005-2007 botteling | 
          77 | 
          Nieuwe
            botteling geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (5e). Prettige
            typische Speyside neus: mellow malt, perzikfruit, hout. Smaak is
            malty, fruitig, wat stroef hout en iets leerachtig. Wat droge
            afdronk die licht bitter eindigt. Matige balans. Deze botteling valt
            tegen na de 80 punten in 2004 voor de 10Y. Met water weinig
            verschil. Tweede keer proeven uit miniatuurtje op 6-8-2006 onderuit
            naast een Speyside 12Y, wel identieke score. Bij het diner in
            Tomintoul op 3-5-2007 2 punten hoger in waardering door ontbreken
            bitterheid in de afdronk. | 
            | 
         
        
          | Tomintoul
            15Y, 40% | 
          77 | 
          Teleurstellend
            experiment van Huub uit een taxfree set. Botteling circa 2001. | 
            | 
         
        
          | Tomintoul
            1966-2003, 55.5%, Prenzlow collection. | 
          72 | 
          Supertasting
            Andre 29-10-2005. Neus: zeer krachtig sherryhout, zwavel, fruitig
            maar niet zo fris. Smaak: mega-hout! Totaal over de top houtsmaak,
            rubber, zwavel. Afdronk: hout overheerst alles. Water toevoegen
            helpt niet veel. Voor mij niet te trekken dit sherryvat. Sample van
            deze zeer exclusieve whisky niet leeggedronken. | 
            | 
         
        
          |  
             Old Ballantruan | 
         
        
          | Tomintoul:
            Old Ballantruan, Speyside Glenlivet, 50%, unchillfiltered | 
          70 | 
          Geproefd
            als 8e op Whisky Fair Dufftown 30 april 2006. Splinternieuwe
            botteling. De naam verwijst naar de waterbron van Tomintoul en dit
            is een peated Speyside die men is gaan maken om te gebruiken in
            blended whisky i.p.v. Islay. Neus is onplezierig: spirit, onaf,
            turf, graan en kaal hout. Smaak valt in eerste instantie mee: turf,
            aarde, krenten, abrikoos, leerachtig maar bij het 2e slokje komt er
            al een weeïge bijsmaak opzetten (60). Niet verder geproefd op de
            Whisky Fair, maar in de herkansing voor Ballantruan bij het bezoek
            aan Tomintoul op 3-5-2007 valt het wel mee. Neust nog steeds erg
            jong, maar geen spiritus in deze editie. Miniatuurtje meegenomen om
            nog eens goed te kunnen scoren. Wordt vervolgd.. | 
            | 
         
        
          |  
             Tormore | 
         
        
          | Tormore
            10 Y, 43% - distillery botteling uit eind jaren 70 voor de
            Italiaanse markt (label met streep in het midden). | 
          86 | 
          Bezoek
            aan Michiel op 12-5-2004. Neus: Kersen, bessen, malt, hout. Smaak is
            prachtig vol en fruitig. Wat dun na de voorafgaande cask strength
            Jura, maar heerlijk mellow & malty. Wat een verschil met de
            huidige 10Y botteling!! | 
            | 
         
        
          | Tormore
            15Y, 46%, Special botteling for visitors. | 
          84 | 
          Geproefd
            als 1e bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006 in het bos
            bij de Tormore bron na het nuttigen van een glas water zo uit de
            bron. De fles is een grote verrassing omdat Tormore normaal
            gesproken geen bezoekers ontvangt (geheel ten onrechte, want
            distilleerderij, tuin en omgeving zijn prachtig). De neus is mooi
            belegen, hout, malt, fruitig (peer, perzik) en honingzoet. Smaak is
            fluweelzacht ondanks de 46%, mooi fruitig, malty, hazelnoot. Meer
            body dan de standaard 12Y, maar het blijft de typische neutrale
            prettige Speyside whisky die Tormore is. Lange en licht droge
            afdronk. Het Rianne sample gaat helaas verloren zodat geen
            verificatie meer mogelijk was. | 
            | 
         
        
          | Tormore
            18Y 1984-2002 (June), 62.3%, Cadenhead's, Bourbon Barrel | 
          84 | 
          Geproefd
            bij Andre op 11-7-2005. Onverdund erg alcoholisch, maar wel fruitig.
            Met water verdunnen heeft zeer gunstige invloed op smaak en neus. 
            Heerlijke fruitige neus en een smaak met veel substantie.
            Sinaasappel, mandarijn, perzik, krenten, beetje hout en ook wat
            rook. Prettige droge afdronk. Alweer een uitstekende Tormore! | 
            | 
         
        
          | Tormore
            15Y, May 1984 - Feb. 2000, 50%, Old Malt Cask | 
          83 | 
          Sampletasting
            met Michel 2-6-2007. Neus: organisch (aarde, groenten, licht turf),
            floraal, boter, zoet fruit. Bij langer staan wordt de organische
            geur minder en gaan malt en fruit de boventoon voeren zoals verwacht
            bij deze Speysider. De smaak is creamy, boterig, malty en heerlijk
            zoet. Afdronk is vrij kort, droog en neutraal.  | 
            | 
         
        
          | Tormore
            1984, bottled June 2002, 62.3%, bourbon barrel, Cadenhead's | 
          82 | 
          Genietschapsbijeenkomst
            19-5-2007. Referentiesample van Andre. Neus: malt, vanille,
            pepermunt, zeer etherisch (Fisherman's friend!). Smaak is ook erg
            minty en minder fruitig en mellow dan je verwacht van een Speyside
            op deze leeftijd. Water toevoegen maakt het geheel wat rustiger in
            smaak en floraler in de neus. Ook geen hoogvlieger, maar stukken
            beter dan mijn Tormore miskoop. | 
            | 
         
        
          | Tormore
            16Y, 65.9%, The Clydesdale. Distilled Feb 1980 and bottled Sep 2006.
            Cask 0149/1966 | 
          78 | 
          Geproefd
            Groningen 2007 zaterdagmiddag (5e). Neus: alcoholisch en gesloten.
            Na 16 jaar heeft dit nog een enorm hoog alcoholpercentage. Appels,
            graan. Smaak is veel te scherp en alcohlisch; kan hier helemaal
            niets mee. Fors verdunnen noodzakelijk om hier weer de fruitige
            milde Speyside whisky van te maken die Tormore hoort te zijn. Mooie
            florale en fruitige neus na verdunnen (appel, banaan, perzik). Geen
            hoogvlieger en een beetje gedoe om hem op de goede sterkte te
            krijgen. Ik drink liever de distilleerderijeditie. | 
            | 
         
        
          | Tormore
            5Y, circa 64%, work in progress from the cask. | 
          77 | 
          Geproefd
            als 3e in de Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij
            op 1 mei 2006. Kleur: witte wijn. Neus: al veel beter dan de
            voorafgaande spirit, hout begint te komen. Wel wat water nodig om te
            kunnen proeven. Smaak: nog steeds wat spirity en onaf maar ook fris
            fruitig, malty en zoet (custard). Zeer interessant sample. Niet
            bestemd om als single malt te bottelen, maar dit is dus de kwaliteit
            Tormore die in de Long John gaat. | 
            | 
         
        
          | Tormore
            10 Y, 40% (botteling circa 1999/2000) | 
          75 | 
          Wat
            saaie maar prettige mellow Speyside whisky. Minder lekker dan
            Dalwhinnie in dubbeltest. | 
            | 
         
        
          | Tormore
            12Y, 40%, 2005 botteling. | 
          
          75 | 
          
          Nieuwe 2005 botteling met blauw 
          label geproefd op Gatwick op 24-11-2005. Gouden kleur. Neus: mooie 
          mellow Speysider, citrusfruit, appel, perzik, honing, eikenhout. De 
          smaak is als verwacht mooi malty, zoet (vanille, honing), licht 
          kruidig, muesli, kaneel en fruitig (appel, perzik). Een zeer lichte 
          rokerige smaak komt langzaam door het fruit heen. Afdronk begint 
          filmend, met een vleugje rook maar wordt steeds droger. Verbetering 
          t.o.v. de vorige 10Y botteling (80). Tweede keer proeven als 4e in de 
          Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006 
          (79). Derde keer proeven als eerste op genietschapsbijeenkomst 
          14-3-2009 is ronduit teleurstellend ("neutraal en weinig te beleven"; 
          72). Gemiddelde score genomen.  | 
            | 
         
        
          | Tormore
            21Y, 46%, Distilled 1983 and bottled 2004, Cask no 1851, 161 bottles,
            Jack Wieber Scottish Castle Series 12  | 
          74 | 
          Genietschapsbijeenkomst 19-5-2007. Neus: boenwas, leer, zwavel, gedroogd fruit (abrikoos), drop/laurier, hout. Smaak: wat plakkerig mondgevoel, onplezierige droge sherryhoutsmaak die over de malt heenwalst. Krenten, anijs. Vlak en vrij karakterloos. Bijzonder weinig fruit voor zo'n oude Speyside whisky en mist totaal subtiliteit en mellowness waar Tormore het toch van moet hebben.  Afdronk: droog en bitter. Mijn inbreng is een enorme teleurstelling in het thema Speyside t/m 46% bj Andre (77). Bij volgende keren proeven regelmatige lagere scores. Blij dat deze miskoop januari 2008 in de glasbak kan. | 
            | 
         
        
          | Tormore
            New make spirit, 1 day old, circa 69.4% | 
          30 | 
          Dit
            is geen whisky maar vers distillaat. Geroken en
            beetje geproefd als 2e op de Tormore masterclass bij bezoek aan de
            distilleerderij op 1 mei 2006. Neus onverdund is verrassend fruitig
            en zoet met wat amandel dat dapper over de jeneverachtige
            alcohollucht. Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) maakt
            meer fruit los, maar de vieze spiritgeur blijft. De smaak is beter
            dan de Aberlour spirit met behoorlijk wat graan en citrusfruit, maar
            de vieze spiritsmaak overheerst. | 
            | 
         
        
          | Tullamore
            Dew (blended Irish) | 
          74 | 
          Prettige
            zachte Ierse whisky. Puntje omlaag na herproeven in Iers
            introductierondje bij Jos op 20-4-2002. | 
            | 
         
        
          |  
             Tullibardine | 
         
        
          | Tullibardine
            33Y, 43.1%, Distilled 21-12-1972 and bottled 31-01-2006 from bourbon
            cask 2597. 141 bottles. Dewar Rattray | 
          90 | 
          Geproefd
            als 4e op Whiskyfair Dufftown 30-4-2006. Fles gekocht en ingezet op
            genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Neus: complex, fruitig (ananas,
            abrikoos, tropisch fruit), belegen malt, vleugje rook. Smaak: zeer
            zacht, prachtig belegen en fruitig: bosbessen, perzik, lychee,
            banaan, sinaasappel, suikerzoet, hout is mooi in balans met de zoete
            smaken. Afdronk: lang, droog, zoet met veel hout en helemaal op het
            einde wat as/houtskool. Een onverwachte topklasse Tullibardine. Op
            de whiskyfair duidelijk superieur aan de voorafgaande Duncan Taylor
            flessen en op de genietschapsbijeenkomst een perfecte opvolger van
            de Glenugie door de wat vollere smaak. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine
            1973 Vintage, 45.9%, hogshead cask #2518, bottle 55/239,  | 
          88 | 
          15e
            op festivalzondag 2005. Neus: een klassieke zwaar belegen Speyside
            geur! Enorm aromatisch fruitig (veel perzik, passievrucht, ananas),
            mellow malty, belegen hout. Smaak: zacht en een zoete houtnectar met
            veel fruit, malt en een beetje turf. Prachtig in balans. Afdronk is
            zeer lang en zoet en eindigt net een tikje te bitter voor de top.
            Mooi af. Een extreem hoge score voor een Tullibardine; het kan dus
            wel.... | 
            | 
         
        
          | Tullibardine 1975, 52.7%, OB Vintage Edition. Bottled March 2007 from cask 1009. Bottle 77/194. | 
          83 | 
          Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (14). Neus: complex en zeer rijk. Prachtig hout, limoen, belegen malt, zuur en zoet tegelijk. Een juweel van een neus, waar de smaak helaas niet aan kan tippen:bitter hout, ananas, zurig. Afdronk is wat wrang en te bitter voor mijn smaak. Maar een neusje...  | 
            | 
         
        
          | Tullibardine
            1987, 46%, Helen Arthur Single Cask collection (new label 2005). | 
          78 | 
          17e
            op festivalzondag 2005. Neus: mooi malty, fruitig, fris gewassen
            lakens, vers gemaaid gras. Veel frissere neus dan de voorafgaande
            1988. Smaak: malt, hout, citrusfruit, licht kruidig en grassig.
            Afdronk is droog en neutraal. Goede aperitief whisky zonder
            pretenties, maar geen hoogvlieger. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine,
            13Y, 59.8%, Cadenhead's | 
          78 | 
          4e
            op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Neus is zoet, fruitig (peren) en
            alcoholisch. Onverdund erg scherp en kruidig. Met water veel beter!
            Geur wordt fruitiger en smaak gaat meer naar en milde Speysider met
            mooie noten en fruitsmaak (meloen, lychee). Afdronk niet
            indrukwekkend. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine 1988 Vintage Edition, bottled 2007, 46% | 
          77 | 
          2e op WFNN 2008. Meteen na de 1993 Vintage geproefd. Deze 1988 heeft dezelfde smaaknotities, maar heeft net even wat meer body en kruiden te bieden. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine 1993 Vintage Edition,bottled 2007, 46% | 
          75 | 
          1e op WFNN 2008. Neus: fris, fruitig (citrus), vanille, clean bourbonwood. Smaak is ook fruitig, licht en ietsje kruidiger dan de neus doet vermoeden. Bourbonhout, vanille, malt. Een eenvoudige prima drinkbare Speyside zonder poespas. Kruidigheid blijft in de korte en licht droge afdronk doorgaan. Leuke opening festival. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine
            1993, 46%, Moscatel finish for 6 months, new distillery botteling
            2005 | 
          75 | 
          19e
            op festivalzondag 2005. Na de voorafgaande 1993 botteling is het
            duidelijk dat deze finish het product heeft verbetert. De neus is
            mooi zoet en fruitig (aardbei, kersen, ananas) en de natte theedoek
            associatie van de voorgaande 1993 is nu weer schoon linnen geworden.
            De smaak is overdreven zoet maar geeft wel tegenspel aan de gesausde
            houtsmaak. Niet geweldig, maar goed te drinken. Zoetstof in de
            afdronk. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine
            1988 Vintage, 46% | 
          70 | 
          16e
            op festivalzondag 2005. Neus: kaal, harsig, leer, fruit (citrus,
            perzik). Smaak is erg kaal en leerachtig: hout, malt en fruit. Niet
            mooi in balans. Droge en weinig indrukwekkende afdronk. | 
            | 
         
        
          | Tullibardine,
            no age, 43% | 
          69 | 
          Neus:
            uitnodigend, fruitig (citrus, perzik, peer), malt. Smaak: prikkelend
            scherp, oily, malt, hout, licht turf. Afdronk: droog en meer turf
            dan in de smaak. Typische maar wat minder geslaagde mellow Speyside
            variant (71). Nog een keer geproefd bij Ben Nevis shop mei 2003 en
            toen beviel het nog veel minder. Onprettige neus en goedkope smaak.
            Kan je beter een goede blended kopen (66). De derde test bij Huub
            feb. 2004 komt vooral overeen met de eerste keer proeven, m.u.v. de
            turf en de enorm plakkerige lijmsmaak in de afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Tullibardine 10Y, 40% (botteling 
          from mid 90's) | 
          60 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. 
          Neus: fruitig (citrus, appel), malt, noten, gebruikte theedoek. Smaak: 
          oily, malt, hout, stroef. Afdronk: droog hout en onplezierige nasmaak. 
          Dit drink ik niet voor mijn plezier.  | 
            | 
         
        
          | Tullibardine
            1993, 46%, new distillery botteling 2005 | 
          60 | 
          18e
            op festivalzondag 2005. De 4e Tullibardine en de minste uit de
            reeks. Neus: grassig, gebruikte theedoek, graan, kaal. Smaak is
            slap, weeïg en niet lekker: malt en graan, karton, ranzig vlees.
            Ook de afdronk snel vergeten.  | 
            | 
         
        
          | 
          Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Madeira 
          Cask Finish (2009 botteling) | 
          
          83 | 
          
          7e in Leiden 2009 en herzien bij 
			Ton December 2011. Neus: clean en zoet, mooi sherryhout, gedroogd 
			fruit, vijgen, pruimen, malty, kaneel. Smaak: oily, kruidig, 
			behoorlijk veel hout, heerlijk zoete cleane malt, marsepein, toffee, 
			vanille. Een echte allemansvriend met hoge drinkability, die wel de 
			subtilieit van de standaard Tyrconnell volledig kwijt is. Afdronk is 
			droog en wat bitter in vergelijking met de overige finishes in 2009. 
			Bij herproeven in 2011 was de afdronk prima en is de score verhoogd 
			van 79 naar 83 punten. | 
          
          herzien | 
         
        
          | 
          Tyrconnell 16Y, 51%, Ambassador's 
			Choice, distilled 5-11-1992 and bottled 26-8-2009 | 
          
          80 | 
          
          Speciale botteling voor de 
			Belgische markt geproefd 27 juli 2010. Neus vol vanille en malt; 
			minder fruitig dan gebruikelijk bij Tyrconnel en duidelijk meer 
			hout. Smaak is erg scherp; ietwat teleurstellend vanwege het missen 
			van de gebruikelijke subtiliteit en fruitigheid. Het extra hout 
			compenseert dat niet. Vrij korte licht droge afdronk. | 
          
            | 
         
        
          | 
          Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Sherry Cask 
          Finish (2009 botteling) | 
          
          79 | 
          
          7e in Leiden 2009. Neus: mooi 
          sherryhout, gedroogd fruit, vijgen,pruimen, malty. Smaak: kruidig, 
          behoorlijk veel hout, heerlijk zoete cleane malt, toffee, vanille. Een 
          echte allemansvriend, die wel de subtilieit van de standaard 
          Tyrconnell kwijt is. Afdronk is droog en wat bitter in vergelijking 
          met de overige finishes. | 
          
            | 
         
        
          | Tyrconnell
            (Irish Single Malt Whiskey),
            40% | 
          79 | 
          
          Herproefd als 8e op Leiden 2009. 
          Neus: veel graan, floraal en fruitig. Lowland karakter. Smaakt fris, 
          fruitig en malty, goed in balans, zacht en glad. Weinig complex maar 
          lekker drinken als aperitief. | 
          
            | 
         
        
          | 
          Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Port Cask 
          Finish (2009 botteling) | 
          
          77 | 
          
          6e in Leiden 2009. Neus: zeer zoet, 
          peredrups, winey. Smaak: veel zoeter en fruitiger dan de basis 
          Tyrconnell. Likeurachtig zoet en fruitig. Afdronk: zoet en licht 
          droog.  | 
          
            | 
         
       
      
      
       
      uw keuze 
      
      A
      B C D
      E F G
      H  I 
      J K L
      M N O
      P R S
      T U V
      W Y Z
        
Auteursrecht: Nico
            Meijboom 
        
 
 
      terug
      naar proefnotities en punten  
 
       webmaster 
      __________  Whisky
      Monitor 
      __________ 
      jnmeijboom59@kpnmail.nl 
      webdesign 
      ekksites 
      internet producties
        
      |