Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na
juli 2011 |
|
Nikka Pure Malt Black, 43%, no age,
batch no 1230613, 500 ml |
87 |
Blindrondje op de
Genietschapsproeverij van 28-11-2009. Neus: heerlijk belegen malt,
aarde, fruit, kruidig, floraal. Smaak: filmend, intens en fruitig,
rook en turf, elegant en all-round als een goede Highland Park. Lange
rokerige en zoete afdronk. Een verrassing bij de onthulling door
Andre. |
|
Nikka:
Taketsuru Pure Malt, 17Y, 43%, Batch 02F4CC. |
81 |
14e
op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: elegant, zoete malt, vanille,
honing, aarde, licht turf. Smaak: zeer malty, nog steeds wat aards
(turf), koffie, cacao, vanille en een wat vreemde houtsmaak. De
afdronk wordt gedomineerd door het wat vervelende bijsmaakje aan het
hout. |
|
Nikka Single Cask Coffey Grain
Whisky 1991, 60%, cask # 18, distilled 1991.5.1 and bottled 2007.6.25. |
80 |
3e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus:
zoet, graan, velpon. Smaak: scherp en zoet, vanille, honing, wat
bitter hout en lijmig. Op 60% vind ik het geen succes en teruggebracht
naar circa 45% ABV wordt het geheel zachter en behoorlijk floraler en
fruitiger (mandarijn). Afdronk is stroperig zoet en plakkerig. |
|
Nikka All Malt, 40%, no age |
79 |
Blind geproefd als verrasing bij
Marc Seegers. Neust als een milde zoete Speyside whisky zonder veel
pretenties. Smaakt lekker zacht met een klein beetje turf, maar weinig
uitgesproken. Tikje plakkerig in de zoete en licht droge afdronk. Bij
d eonthulling blijkt het een blend waarvan zowel de pot still als de
cofeey still van malted barley is gemaakt. |
|
Nikka:
whisky straight from the barrel, 51.4%, (Vatted Japanese malt ?) |
77 |
11e
bij Huub op 13-9-2003 (73) & mystery guest bij Erik op 29 mei
2005 (79). Neus: hout, sherry, boenwas, perzik, alcoholisch. Smaak:
pittig alcohol, hout, erg zoet, kruidig en een beetje plakkerig. Met
water erbij iets frisser, maar krijgt dan een beetje zeepsopsmaak.
Lange droge afdronk met veel hout. Gegevens ontbreken totaal; is dit
nu een single malt, vatted malt of een blended? |
|
Nikka:
Black Nikka Blend, 37% (Blended Japanse Whiskey) |
62 |
Enige
nieuwe bij het inkomrondje "mystery guests" bij Huub.
Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de overige guests blind
gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd. Typische goedkope
blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk. Categorie niet voor
plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker; uiteindelijk toch
een voldoende gegeven. |
|
Nikka
Hokkaido Pure Malt: zie Yoichi |
|
|
|
Nikka
Miyagikyo single malt: zie Miyagikyo |
|
|
|
Nikka
Sendai single malt: zie Miyagikyo |
|
|
|
Nikka
Yoichi single malt: zie Yoichi |
|
|
|
North British |
North British 1963, 45Y, 55.8%,
cask 48762 294b, distilled 24-5-1963 and bottled 26-6-2008, Signatory
Cask Strength |
83 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(16e). Neus: banaan, ether, aceton, noten, muesli, licht rokerig,
lijm. Smaak is kruidig en prikkelend en vrij complex voor single
grain. De typische plakkerige smaak is wel aanwezig en wordt wat
storend in de afdronk vol hout en graan. |
|
North
British 21Y, 57.8%, Single Grain Whisky, Cadenhead's |
80 |
2e
toegift Cadenhead proeverij 21-5-2004 (1e toegift was een 25 jaar
oude Cognac die niet in de lijst staat). Subtiele zoete geur met
veel vanille, hout en bourbon karakter. Smaak doet ook sterk aan
Kentucky Bourbon denken, maar dit is veel subtieler en met minder
houtoverheersing. Prettige zoete afdronk die iets droog wordt. |
|
North
British 1974-2000, 50%, Single Grain Whisky, Scott's Selection, no
further details on bottle (miniature set Volume 1) |
79 |
Miniatuurtje
geproefd augustus 2006. Neus: mooie zoete bourbonachtige neus,
caramel, toffee, honing, banaan, vanille, hout. Beetje weeïg. Heeft
die typische oude grain whiskysmaak: lekker zacht, beetje plakkerig
zoet en neutraal hout en graan. Opvallend weinig body voor zo'n oude
whisky. Afdronk is zoet, lijmig en licht droog. Wel lekker maar het
is allemaal niet erg spannend. |
|
North
of Scotland Single Grain Whisky: zie Strathmore |
|
|
|
North Port |
North
Port: Brechin 28Y, 1977, 53.3%, 2005 bottled 2005, 2040 bottles |
88 |
4e
op festivalzaterdag 2005. Neus: rijk, vol, complex en kruidig. Smaak
is ook behoorlijk kruidig tot peperig, noten, beetje turf, belegen
malt. Zacht en prikkelend tegelijk. Uitstekende balans en zonder
water goed te drinken. Met water iets fruitiger neus, maar weinig
verbetering in de smaak. |
|
North
Port 1980-2004, 58.0%, Scott's Selection |
80 |
6e
op festivalzaterdag 2005. Een aanslag op neus en smaakpapillen door
de alcohol. Onverdund niet te doen! Met water wordt de neus
fruitiger en licht kruidig. Smaak heeft mooi hout, maar ook wat
leerachtig en kruidig. Afdronk is droog en licht bitter. Stukken
minder dan de 2005 Diageo botteling. Heeft misschien wel pech gehad
om na de geweldige Mortlach 32Y te komen. |
|
North
Port (Brechin), 24Y, 57%, Cadenhead's |
77 |
6e
met Huub op 17-4-2003. Alweer een teleurstellende Cadenhead's! Puur
is dit wederom niet te trekken. Fors met water verdunnen is
noodzakelijk om deze cask strength drinkbaar te maken. Malty en
fruitig in de neus. Veel malt en behoorlijk rokerig in de smaak.
Verwarmend! Afdronk is redelijk prettig maar beetje saai. Een
behoorlijke miskoop uit oogpunt van prijs/kwaliteit, maar de
postzegel is ingeplakt. Bij herproeven puntje hoger gescoord. |
|
Nownod |
Nownod
16Y, 53.1%, Bourbon Cask 5436. Distilled 1989 & bottled January
2006 by the Harris Whisky Co. |
87 |
16e
op WFNN 2006. Neus: vanille, hout, licht rokerig, malty. Smaak is
zeer gebalanceerd: hout, vanille, malt, beetje turf, perzik, banaan.
Afdronk: prettig zoet en droog clean bourbonhout. De naam van de
distilleerderij mag niet op de fles; vandaar het bizarre "Nownod"
(No Ordinary Whisky, No Ordinary Distillery). Het zou best wel eens
een prachtig bourbonvat kunnen zijn dat de vloer aanveegt met de
Fine Oak serie van deze bepaalde distilleerderij. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|